Η Microsoft Ελλάς και «Το Χαμόγελο του Παιδιού» διοργάνωσαν συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για τα εγκλήματα κατά των παιδιών με τη χρήση της τεχνολογίας

ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ.
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΠΟΡΝΟΓΡΑΦΙΑΣ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ»

Η πρωτοβουλία αυτή τέθηκε υπό την αιγίδα του «Διεθνούς Κέντρου για τα Εξαφανισμένα και Θύματα Εκμετάλλευσης Παιδιά» (International Centre for Missing and Exploited Children), της Interpol και της Ειδικής Γραμματείας Ψηφιακού Σχεδιασμού του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.

Η συζήτηση εστίασε στην υλοποίηση σχεδίου δράσης για την καταπολέμηση των εγκλημάτων κατά των παιδιών με τη χρήση της τεχνολογίας και της διακίνησης παιδικής πορνογραφίας. Παράλληλα, αναζητήθηκαν από διεπιστημονική επιτροπή λύσεις μέσω του ισχύοντος νομοθετικού και κοινωνικού πλαισίου που θα συμβάλουν στην καλύτερη περιφρούρηση των δικαιωμάτων των θυμάτων. Τα στατιστικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν αξιολογούνται ως ιδιαίτερα ανησυχητικά:

  • Καθημερινά 200 νέες φωτογραφίες παιδικής πορνογραφίας «ανεβαίνουν» στο Διαδίκτυο
  • Σήμερα ο συνολικός αριθμός των ιστοσελίδων που εμπορεύονται παιδική πορνογραφία ανέρχεται στις 200.000
  • Το έτος 2003 τα κέρδη που απέφερε στους διακινητές η παιδική πορνογραφία υπολογίζονται στα 3 δισεκατομμύρια δολάρια
  • Λιγότερες από 35% είναι οι υποθέσεις παιδικής πορνογραφίες που τελικά καταγγέλλονται στις Αστυνομικές Αρχές.
  • Το 73% των θυτών είναι άτομα από το στενό οικογενειακό περιβάλλον του ανήλικου θύματος
  • Το 40% των κατόχων υλικού παιδικής πορνογραφίας έχει καταδικαστεί κατά το παρελθόν για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκου

Επιγραμματικά παρατίθενται τα κυριότερα συμπεράσματα:

  1. Συνεργασία των αρμόδιων φορέων (κρατικών και ιδιωτικών) με τα Μ.Μ.Ε. για την ενίσχυση και προώθηση της ενημέρωσης των πολιτών σχετικά με τους κινδύνους που εμπεριέχει η κακή χρήση του διαδικτύου και εν γένει της τεχνολογίας αλλά και τα οφέλη που η ασφαλής χρήση της τεχνολογίας επιφέρει.
  2. Συνεργασία των συναρμόδιων Υπουργείων και εθελοντικών, ιδιωτικών φορέων για την ενημέρωση και εκπαίδευση των παιδιών, των γονέων και των εκπαιδευτικών σχετικά με τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν στο διαδίκτυο, την καλή και κακή χρήση της τεχνολογίας (κινητά, internet κ.λπ.)
  3. Συγκέντρωση όλων των πληροφοριών και στατιστικών στοιχείων από φορείς και συναρμόδια υπουργεία, καταγραφή όλων σε ενιαία βάση δεδομένων και αξιολόγησή τους
  4. Προώθηση από εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της Πληροφορικής προγραμμάτων για την εκπαίδευση και προστασία των παιδιών.
  5. Σύσταση επιτροπής ειδικών εμπειρογνωμόνων για την συλλογή και αξιολόγηση νέων στοιχείων και δεδομένων σε θέματα τεχνολογίας
  6. Δημιουργία εκπαιδευτικών προγραμμάτων στα σχολεία με στόχο να μάθουν τα παιδιά να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, με έμφαση στις ευπαθείς κοινωνικοοικονομικά ομάδες (Ασία, Αφρική)
  7. ?μεσα διοργάνωση νέου σεμιναρίου για την εκπαίδευση κυρίως δικαστικών και Εισαγγελικών Λειτουργών
  8. Σύσταση Ομάδας Δράσης Εφήβων από 13 έως 16 ετών, που δραστηριοποιούνται στο διαδίκτυο με σκοπό την συνεργασία της με τις αστυνομικές Αρχές για την ενημέρωση αυτών σχετικά με την χρήση του διαδικτύου και της τεχνολογίας από τους νέους (ορολογία, νέα παιχνίδια κ.λπ.)
  9. Σημασία σωστής διατύπωσης εισαγγελικών παραγγελιών
  10. Σημασία ύπαρξης και χρήσης εργαλείων ασφάλειας στα προγράμματα λογισμικού

Με την παρουσία τους μας τίμησαν ο Γ.Γ. Δημόσιας Τάξης κ. Αθανάσιος Ανδρεουλάκος, ο Καθηγητής κ. Βασίλειος Ασημακόπουλος Γ.Γ. Ψηφιακού Σχεδιασμού, ο κ. Μπάγιας Σωτήριος Πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδας, η Επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου της Interpol στην Ελλάδα, ο Επικεφαλής του Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ., Εισαγγελείς, εκπρόσωποι από τα Τμήματα Ανηλίκων και Εξαφανισθέντων Ατόμων της ΕΛ.Α.Σ. Τέλος, στελέχη εταιρειών πληροφορικής, ο επικεφαλής αποστολής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας και πολλοί άλλοι.

Ο χώρος διεξαγωγής της διοργάνωσης αποτέλεσε μία ευγενική χορηγία του Ξενοδοχείου Ledra Marriott.

Η συζήτηση αυτή πραγματοποιήθηκε με την ολοκλήρωση 4ήμερης εκπαίδευσης Αστυνομικών και Εισαγγελέων από 9μελή ομάδα εξειδικευμένων επιστημόνων του Διεθνούς Κέντρου για τα Εξαφανισμένα και Θύματα Εκμετάλλευσης Παιδιά, την Interpol και «Το Χαμόγελο του Παιδιού», με την υποστήριξη της Microsoft, με θέμα «ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ – ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΠΟΡΝΟΓΡΑΦΙΑΣ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ». Η εκπαίδευση αυτή είναι η 30η κατά σειρά που πραγματοποιείται παγκοσμίως, ωστόσο για πρώτη φορά πραγματοποιείται σε επίπεδο χώρας, σε αυτήν την περίπτωση της Ελλάδας και όχι μιας ευρύτερης γεωγραφικής περιφέρειας.

Τα συμπεράσματα αλλά και οι εμπειρίες, η τεχνογνωσία και οι καλές πρακτικές που αποκομίζουν όλοι όσοι συμμετέχουν σε αυτήν την πρωτοβουλία θα συμβάλουν στη βελτίωση του χειρισμού των υποθέσεων εκμετάλλευσης/κακοποίησης με την χρήση της τεχνολογίας στην χώρα μας, ενώ παράλληλα θα επιταχύνουν την υλοποίηση του Βαλκανικού Κέντρου για τα Εξαφανισμένα, Θύματα Εκμετάλλευσης και Παράνομης Διακίνησης Παιδιά στην Ελλάδα με έδρα την Αθήνα.

Στο ευρύτερο αυτό πλαίσιο η Microsoft Ελλάς διοργανώνει και μία ημερίδα, ανοιχτή στο κοινό, με θέμα την «Παιδική Ασφάλεια στο Διαδίκτυο», τη Δευτέρα 17 Μαρτίου στις 6μ.μ. στο Θέατρο του Κολλεγίου. Στην ημερίδα που αποσκοπεί στην ενημέρωση των γονιών για το Διαδίκτυο και την ασφαλή χρήση του, θα συμμετέχουν εκπρόσωποι από το πρόγραμμα της Ειδικής Γραμματείας Ψηφιακού Σχεδιασμού του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, Ψηφιακή Ελλάδα, από το Υπουργείο Παιδείας και τη Διαδικτυακή Πύλη, από τη Microsoft, εκπαιδευτικοί του Κολλεγίου Αθηνών και Κολλεγίου Ψυχικού αλλά και «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και o Ελληνικός Κόμβος Επαγρύπνησης για ένα Ασφαλέστερο Διαδίκτυο (Greek Safer Internet Awareness Node) που βρίσκεται υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Για περισσότερες πληροφορίες:

κ. Νίνα Τρυφωνοπούλου
Διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων & Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης
Microsoft Ελλάς
Τηλ.: 211 120 6000
E-mail: ninatrifmicrosoft.com

κ. Μάχη Λαζαρίδου
Εθνικό Κέντρο για τα Εξαφανισμένα και Θύματα Εκμετάλλευσης Παιδιά
«Το Χαμόγελο του Παιδιού»
Τηλ.: 210 330 6140
Κινητό: 693 652 3062
E-mail: infohamogelo.gr
www.hamogelo.gr

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ