Κακοποιημένα παιδιά σε αναμονή

Το τραγικό περιστατικό του μόλις τεσσάρων μηνών βρέφους που κακοποιήθηκε βάναυσα από την μητέρα του μας συντάραξε όλους και για ακόμη μια φορά αισθανθήκαμε όλοι συνυπεύθυνοι για την τραγωδία ενός παιδιού. Δυστυχώς όμως δεν είναι το μοναδικό παιδί που σήμερα βιώνει την κακοποίηση, Πολλά παιδιά βρίσκονται στην ίδια ή και χειρότερη κατάσταση.

Στην «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για παιδιά SOS 1056» γινόμαστε καθημερινά γνώστες περιστατικών κακοποίησης παιδιών. Ενδεικτικά σας αναφέρουμε μερικές από τις πρόσφατες, πολύ σοβαρές, καταγγελίες που έχουμε λάβει όπου ακόμη δεν έχει δοθεί λύση στο πρόβλημα των παιδιών.

  • Αγόρι 4 ετών κακοποιείται σωματικά από τους γονείς του και ζει σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης με αποτέλεσμα να έχει κολλήσει μύκητες από τις αδέσποτες γάτες και σκυλιά που υπάρχουν στο σπίτι της οικογένειας 
  • 3 ανήλικα αδέλφια μένουν σε σπίτι το οποίο είναι πολύ βρώμικο, ο βόθρος έχει ξεχειλίσει και είναι γεμάτο με κατσαρίδες και τρωκτικά. Ένα ενήλικο μέλος της οικογένειας τους μάλιστα ακρωτηριάστηκε στο πόδι εξαιτίας δαγκώματος ποντικιού. 
  • Αδέλφια 3 και 5 ετών κακοποιούνται σωματικά από τους γονείς τους. Το 3χρονο παιδί μάλιστα έχει σοβαρό έγκαυμα στο κεφάλι του, που προκλήθηκε από την ελλιπή επίβλεψη των γονιών. 
  • Κορίτσι 17 ετών κακοποιείται σεξουαλικά από τον ερωτικό σύντροφο της μητέρας της, και η μητέρα δηλώνει ότι αδιαφορεί για το γεγονός και το μόνο που την νοιάζει είναι να ενηλικιωθεί η μικρή και να την διώξει από το σπίτι.
  • Αγόρι 5 ετών αναγκάζεται από την μητέρα του να κοιμάται σε παγκάκια καθως αυτή εκδίδεται στο χώρο του σπιτιού τους. 
  • Παιδί 2 ετών δένεται από τους γονείς του σε δέντρο κατά τη διάρκεια της εργασίας τους επειδή φοβούνται να μην κατευθυνθεί προς το δρόμο.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι κατά το πρώτο εξάμηνο του 2007 μέσω της τηλεφωνικής γραμμής καταγράφηκαν 344 καταγγελίες σοβαρών περιστατικών κακοποίησης παιδιών.

Από αυτές οι 318 (92%) ήταν ανώνυμες και 26 (8%) ήταν επώνυμες.

Τα παιδιά αξίζουν την προσοχή και την προστασία μας. Μην μένουμε απλοί θεατές καταστάσεων που τα απειλούν. Ας κινητοποιηθούμε? Καλέστε στην «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα παιδιά S.O.S. 1056» και αναφέρετε ό,τι πληροφορία έχετε για κάποιο παιδί που βρίσκεται σε κίνδυνο.

«Όλα παιδιά είναι και αξίζουν ένα χαμόγελο?.
Αν ενωθούμε όλοι θα τα καταφέρουμε»

(Από το ημερολόγιο του μικρού Ανδρέα 9 Νοεμβρίου 1995)


<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ