Στρατηγική Συνεργασία ΜΕΤΡΟ ΑΕΒΕ και Schneider Electric για την εξοικονόμηση ενέργειας και τη βέλτιστη διαχείριση των εγκαταστάσεων

Η Schneider Electric, πρωτοπόρος στον ψηφιακό μετασχηματισμό της διαχείρισης ενέργειας και στον αυτοματισμό, διευρύνει τη μακροχρόνια συνεργασία της με τη METRO ΑΕΒΕ, μία από τις μεγαλύτερες ελληνικές εταιρείες στο χώρο του εμπορίου τροφίμων, με 225 καταστήματα λιανικής My market και 50 καταστήματα χονδρικής πώλησης METRO Cash & Carry, τα οποία εξυπηρετούνται από 3 μεγάλα Κέντρα Διανομής. Σκοπός της συγκεκριμένης συνεργασίας ήταν η εγκατάσταση κεντρικού συστήματος ενεργειακής διαχείρισης εποπτείας και μετρητικού εξοπλισμού για την εξοικονόμηση ενέργειας και τη βέλτιστη διαχείριση των εγκαταστάσεων της METRO. 

Στο πλαίσιο της συνεργασίας της με την Schneider Electric, η METRO ΑΕΒΕ διαθέτει τα τελευταία τέσσερα χρόνια κεντρικό σύστημα απομακρυσμένης διαχείρισης ενέργειας. Το σύστημα αυτό αποτελείται από την πλατφόρμα EcoStruxure Power Monitoring Expert (PME) που παρείχε η εταιρεία ASPEC, και το δίκτυο μετρητικού εξοπλισμού που την εγκατάστασή του ανέλαβε η εταιρεία TECHORAMA. Οι δύο εταιρείες συμπεριλαμβάνονται στους πιστοποιημένους EcoXpert συνεργάτες της Schneider Electric και μέσα από αυτό, επιτυγχάνεται η ενεργειακή επισκόπηση δεδομένων, για τον εντοπισμό λύσεων εξοικονόμησης της καταναλισκόμενης ενέργειας των εγκαταστάσεων της Εταιρείας.

EcoStruxure Power Monitoring Expert (PME)
Η πλατφόρμα διαθέτει λογισμικό διαχείρισης ισχύος, το οποίο συμβάλλει στη μεγιστοποίηση της αξιοπιστίας του συστήματος και τη βελτιστοποίηση της λειτουργικής απόδοσης. Ουσιαστικά, η πλατφόρμα δίνει τη δυνατότητα στην εταιρεία να παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο σε οθόνες απεικόνισης προκαθορισμένες εργοστασιακά, τυποποιημένες και σύνθετες αναφορές ενέργειας, για την ανάλυση της κατανάλωσης και της διαχείρισης κόστους. 

Μετρητικός Εξοπλισμός 
Όσον αφορά στην εγκατάσταση μετρητικού εξοπλισμού, έχουν εγκατασταθεί 7 διαφορετικοί μετρητές ενέργειας σε 110 καταστήματα του δικτύου της εταιρείας, ένας μετρητής στην κεντρική κατανάλωση και έξι υπομετρητές. Οι σειρές μετρητών που χρησιμοποιούνται είναι οι PowerLogic PM8000 και PM3000 και πρόκειται για συμπαγείς και οικονομικά αποδοτικούς αναλυτές, που συμβάλλουν στην εξασφάλιση της αξιοπιστίας και αποδοτικότητας της ποιότητας ισχύος της εγκατάστασης. Είναι ιδανικοί για χαμηλής έως υψηλής τάσης εφαρμογές σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις, εμπορικά κτίρια, δίκτυα παροχών ή εγκαταστάσεις με κρίσιμα φορτία.

Ελεγκτές άεργου ισχύος
Ένα από τα μεγέθη που καταγράφουν οι παραπάνω μετρητές μέσω των ελεγκτών VarPlus Logic, είναι η άεργος ισχύς. Τα οφέλη της εγκατάστασης του ελεγκτή VarPlus Logic είναι η διατήρηση του επιπέδου του συντελεστή ισχύος, η βελτιστοποίηση προληπτικής συντήρησης και η παρακολούθηση της ισχύος (kVAR) σε πραγματικό χρόνο όλων των συνδεδεμένων πυκνωτικών βαθμίδων.

Το δίκτυο απομακρυσμένης διαχείρισης παρέχει γρήγορη πρόσβαση σε κρίσιμες πληροφορίες για την ενέργεια, το ηλεκτρικό δίκτυο της εγκατάστασης και την διαχείριση του εξοπλισμού. Έτσι, δίνεται η δυνατότητα στους μηχανικούς της METRO να κατανοήσουν τα δεδομένα της ποιότητας ισχύος σε μία εγκατάσταση, βοηθώντας με τη σειρά τους, τους υπεύθυνους να αποφύγουν κενά λειτουργίας, εξασφαλίζοντας αυξημένη παραγωγικότητα και διάρκεια  ζωής του εξοπλισμού.

Τα αποτελέσματα της μακροχρόνιας συνεργασίας των δύο εταιρειών, που τη χαρακτηρίζει η σχέση εμπιστοσύνης, συνοψίζονται στην εξοικονόμηση ενέργειας, την ενδυνάμωση της ενεργειακής συνείδησης των εργαζομένων της εταιρείας και τη δημιουργία ενεργειακά έξυπνων, «πράσινων» καταστημάτων, με βέλτιστη λειτουργία κατανάλωσης ενέργειας και προηγμένη τεχνολογία. Με βάση την ανάλυση των δεδομένων που προέρχονται από τα μετρητικά συστήματα και  από τις δράσεις που έχουν υλοποιηθεί, προκύπτει ότι τόσο η ποσοστιαία μείωση της καταναλισκόμενης ενέργειας, όσο και η ποσοστιαία μείωση των εκλυόμενων τόνων CO2 είναι 21,7%.

Οι νέοι άξονες της μακρόχρονης συνεργασίας μεταξύ των εταιρειών περιλαμβάνουν: 
  • Tην παροχή υπηρεσιών ενεργειακής ανάλυσης δεδομένων με Artificial Intelligent αλγόριθμους (Resource Advisor + Power Advisor).
  • Tην αναβάθμιση των ενεργειακών λογισμικών PME για τη διατήρησή τους στην αιχμή της τεχνολογίας.
  • Tην εισαγωγή κατάλληλων φίλτρων αρμονικών παραμορφώσεων και διόρθωσης συντελεστή ισχύος.
  • Μετασχηματιστές ελαίου και ξηρού τύπου.
  • Φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων.
  • Συστήματα διαχείρισης ενεργοβόρων καταναλώσεων στα καταστήματα.
  • Tη συμμετοχή σε μελέτες και έρευνες στον τομέα της βέλτιστης λειτουργίας των ψυγείων που διεξάγει η εταιρεία, με αξιοποίηση τρέχοντος λογισμικού της Schneider Electric, καθώς και πειραματικών διατάξεων που βρίσκονται σε φάση Έρευνας & Ανάπτυξης (R&D).

Με τις προηγμένες λύσεις της Schneider Electric, η METRO ΑΕΒΕ γίνεται ακόμα πιο αποδοτική και φιλική προς το περιβάλλον.  

Σχετικά με την Schneider Electric
Στη Schneider Electric, πιστεύουμε ότι η πρόσβαση στην ενέργεια και στο ψηφιακό περιβάλλον αποτελεί βασικό ανθρώπινο δικαίωμα. Στόχος μας είναι να προτρέψουμε τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις να υιοθετήσουν την φιλοσοφία μας για αποδοτική χρήση ενέργειας και πόρων, εξασφαλίζοντας ότι ‘Life Is On’ παντού, για όλους και σε κάθε στιγμή. Παρέχουμε ψηφιακές λύσεις διαχείρισης ενέργειας και αυτοματισμού για βελτιστοποίηση της αποδοτικότητας και της βιωσιμότητας. Συνδυάζουμε παγκοσμίως κορυφαίες τεχνολογίες διαχείρισης ενέργειας, αυτοματισμού σε πραγματικό χρόνο, καθώς και λογισμικό και υπηρεσίες συνθέτοντας ολοκληρωμένες λύσεις για Κατοικίες, Κτίρια, Data Centers, Υποδομές και Βιομηχανίες. Δεσμευόμαστε να συμβάλλουμε ενεργά στη διάδοση των αμέτρητων δυνατοτήτων μιας ανοιχτής, παγκόσμιας, καινοτόμου κοινότητας που εργάζεται με πάθος για τις αξίες μας για έναν ουσιαστικό επιχειρηματικό σκοπό και ένα περιβάλλον χωρίς αποκλεισμούς που προωθεί τη συμμετοχή και την πρωτοβουλία από όλους. www.se.com/gr

Σχετικά με την METRO ΑΕΒΕ
H METRO AEBE είναι μία αμιγώς ελληνική εταιρεία, η οποία ιδρύθηκε το 1976 με την επωνυμία METRO Ανώνυμη Εμπορική και Βιομηχανική Εταιρεία Ειδών Διατροφής και Οικιακής Χρήσεως και το διακριτικό τίτλο METRO. Διαθέτει δύο αλυσίδες καταστημάτων:  τα καταστήματα χονδρικής METRO Cash & Carry, με 50 σημεία σε όλη την Ελλάδα και τα καταστήματα λιανικής My market με δίκτυο 225 καταστημάτων σε όλη την ελληνική περιφέρεια. Σήμερα, απασχολεί πάνω από 10.750 εργαζόμενους, γεγονός που την καθιστά έναν από τους μεγαλύτερους εργοδότες στη χώρα. Από την πρώτη μέρα λειτουργίας της, η εταιρεία δραστηριοποιείται με συνέπεια και αξιοπιστία στην ελληνική αγορά. Βασικό σημείο αναφοράς όλα αυτά τα χρόνια ήταν και εξακολουθεί να είναι ο σεβασμός στον πελάτη, η αδιαπραγμάτευτη ποιότητα των προϊόντων και των προσφερόμενων υπηρεσιών της, το ασφαλές εργασιακό περιβάλλον και η προσφορά στο κοινωνικό σύνολο με πολλαπλούς και πολυδιάστατους τρόπους. www.metro.com.gr

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ