Το Χαμόγελο του Παιδιού δεν θα αφήσει κανένα παιδί να πεθάνει στην Ελλάδα

Στη Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 24 Μαρτίου στο Επιχειρησιακό Κέντρο του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» εγκαινιάστηκε η «Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών 116111» κατόπιν αριθμοδότησης του Οργανισμού από την ΕΕΤΤ. Η «Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών 116111» ενταγμένη στο Διεθνές Δίκτυο Τηλεφωνικών Γραμμών Child Helpline International τίθεται στη διάθεση όλων των παιδιών στην Ελλάδα, μεταξύ αυτών και των  παιδιών προσφύγων μεταναστών, που διατρέχουν κίνδυνο ή έχουν ανάγκη από βοήθεια. Η Γραμμή 116111 (ομοίως με τις Γραμμές 1056 και 116000) είναι διασυνδεδεμένη με τον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112. Είναι διαθέσιμη δωρεάν, πανελλαδικά, καθημερινά, 24 ώρες το 24ωρο, με 4 διασυνδεδεμένα τηλεφωνικά κέντρα σαν 1, στελεχωμένη από κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους και με μέγιστο χρόνο αναμονής 12 δευτερόλεπτα. Παράλληλα, στη διάθεσή της (ομοίως με τις Γραμμές 1056 και 116000) και με στόχο την εξασφάλιση της λειτουργίας της ανά πάσα στιγμή και κάτω από έκτακτες συνθήκες κρίσης, έχει το Disaster Recovery Area στο Δ.Α.Α. Ελ. Βενιζέλος. Η Γραμμή 116111 (ομοίως με τις Γραμμές 1056 και 116000) έχει ενισχυθεί με εθελοντές διερμηνείς/διαμεσολαβητές του Οργανισμού, ομιλούντες αραβικά και φαρσί.

Κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου, έγινε αναφορά στο 20ετές έργο του Οργανισμού, παρουσιάστηκε ο απολογισμός των δράσεων του 2015 κατά τη διάρκεια του οποίου «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στήριξε πανελλαδικά 95.701 παιδιά, ενώ έμφαση δόθηκε στο γεγονός ότι -παρά την τεράστια κρίση- από το 2011 έως και το 2015 αυξήθηκε ο αριθμός των υποστηριζόμενων παιδιών κατά 312,5%, χάρη στην υποστήριξη των πολιτών και των επιχειρήσεων της χώρας.

Ο κ. Γιαννόπουλος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του τόνισε: «Το Χαμόγελο του Παιδιού» εκπροσωπώντας τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων δεν θα αφήσει κανένα παιδί, που κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες βρίσκεται στη χώρα, να πεθάνει. Αυτό κάνουμε 20 χρόνια τώρα σε συνεργασία με τους θεσμούς και χάρη στη συσπείρωση δυνάμεων τα έχουμε καταφέρει. Αυτό πρέπει και θα συνεχίσουμε να κάνουμε.

Διαχρονικά στηρίζουμε παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες μέσα από το δίκτυο των δράσεών μας. Διαχρονικά είμαστε δίπλα σε παιδιά, που ασυνόδευτα βρίσκονται στη χώρα. Για το συγκεκριμένο τονίζω ότι -κατά την εκτίμησή μας- ο αριθμός των ασυνόδευτων παιδιών που έχουν εξαφανιστεί την τελευταία διετία υπερβαίνει τις 10.000, όπως δήλωσε η Europol. Τα παιδιά δεν καταγράφονται, δεν δηλώνεται η εξαφάνιση ή αν δηλώνεται ΔΕΝ ενεργοποιούνται οι μηχανισμοί εντοπισμού τους. Τα περισσότερα χάνονται από τους χώρους φιλοξενίας. Προφανώς γιατί δεν νιώθουν ασφάλεια και εμπιστοσύνη σε αυτούς και τελικά βρίσκονται να κινδυνεύουν στην πορεία να πέσουν θύματα κάθε είδους εκμετάλλευσης. Για «Το Χαμόγελο του Παιδιού» όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Έχουμε συνολικά φιλοξενήσει 44 ασυνόδευτα παιδιά, έχουμε επανενώσει 22 και σήμερα μεγαλώνουμε 10 υπέροχα παιδιά στα Σπίτια μας. Μακάρι να είχαμε τους πόρους και τους χώρους για να καλύψουμε περισσότερα αιτήματα.

Σήμερα, με τις ίδιες δυνάμεις, τους ίδιους εργαζόμενους, τους ίδιους εθελοντές και τους ίδιους πόρους συνεχίζουμε να στηρίζουμε τα παιδιά που μαστίζει η οικονομική κρίση στην Ελλάδα και επιπρόσθετα τα παιδιά πρόσφυγες μετανάστες, που ασυνόδευτα ή με τους γονείς τους βρίσκονται στην Ελλάδα. Από 29/2 έως 22/3 υλοποιήσαμε έκτακτες δράσεις στον Πειραιά (πύλη Ε2), τη Λέσβο, το Χέρσο, τη Νέα Καβάλα, τα Διαβατά και την Ειδομένη στηρίζοντας συνολικά 12.125 παιδιά πρόσφυγες μετανάστες. Παρέχοντας τους κάτω από αντίξοες συνθήκες ιατρικές εξετάσεις, διακομιδές με τις Κινητές Ιατρικές Μονάδες εντατικής θεραπείας για νεογνά και παιδιά του Οργανισμού ενταγμένες στο Ε.Κ.Α.Β., στήριξη σε νοσηλευόμενα παιδιά, υλική ενίσχυση και δημιουργική απασχόληση.

Σήμερα, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» για να επιτύχει στο μέτρο του δυνατού την υποστήριξη του συνεχώς αυξανόμενου αριθμού παιδιών σε ανάγκη, αναβαθμίζει το Επιχειρησιακό του Κέντρο με στόχο το συντονισμό όλων των δράσεων που παρέχει σε κάθε παιδί στην Ελλάδα. Ωστόσο, το Επιχειρησιακό Κέντρο για να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες ανάγκες θα πρέπει να ενισχυθεί με εξειδικευμένο έμμισθο ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνικά μέσα. Για να τα καταφέρουμε έχουμε άμεση ανάγκη από χρηματοδότηση, εθελοντές εξειδικευμένους και μη, είδη και υποδομές. Σας καλούμε όλους να μας στηρίξετε».

Πηγή: “CSR News”


<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ