Το Χαμόγελο του Παιδιού: Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας σε βάρος των γυναικών

25η Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της βίας κατά των Γυναικών

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» λέει όχι στη βία και στέκεται δίπλα σε κάθε μητέρα και τα παιδιά της

Το πρώτο δεκάμηνο του 2020 στην Εθνική Γραμμή SOS 1056 διαχειριστήκαμε
917 κλήσεις ενδοοικογενειακής βίας και φιλοξενήσαμε μητέρες με τα παιδιά τους σε ασφαλές περιβάλλον

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών που τιμάται κάθε χρόνο στις 25 Νοεμβρίου ενώνει τη φωνή του με την παγκόσμια κοινότητα με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κόσμου γύρω από το κρίσιμο αυτό κοινωνικό φαινόμενο, τονίζοντας την όξυνση του φαινομένου εντός του οικογενειακού πλαισίου.

Το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής Βίας λόγω των συνθηκών της πανδημίας έχει ενταθεί ενώ στην πλειονότητα των περιπτώσεων όπου κακοποιείται η μητέρα, κακοποιούνται και τα παιδιά ή ενδέχεται να κακοποιηθούν στο μέλλον. Το 1ο δεκάμηνο του 2020 στην Εθνική Γραμμή SOS 1056 διαχειριστήκαμε συνολικά 917 κλήσεις που αφορούσαν σε ενδοοικογενειακή βία και φιλοξενήσαμε μητέρες με τα παιδιά τους σε ασφαλή διαμερίσματα.


«Το Χαμόγελο του Παιδιού» αναγνωρίζοντας την κρισιμότητα του φαινομένου, τη χρόνια κακοποίηση και τον εγκλωβισμό των γυναικών εντός του οικογενειακού κακοποιητικού πλαισίου, τις επιζήμιες, άμεσες αλλά και μακροπρόθεσμες συνέπειες στις ζωές των παιδιών, αλλά και τα εμπόδια που ορθώνονται σε βάρος της αποκατάστασης και της προστασίας των θυμάτων γυναικών και παιδιών, έχει αναλάβει μια σειρά από πρωτοβουλίες και δράσεις, ενώνοντας δυνάμεις με αρμόδιους θεσμικούς φορείς.

Συγκεκριμένα, ο Οργανισμός με στόχο επίσης την παροχή ολιστικής υποστήριξης και τη δημιουργία ενός στέρεου και χωρίς κενά πλαισίου προστασίας των γυναικών και παιδιών που υφίστανται ενδοοικογενειακή βία, έχει υπογράψει Σύμφωνο Συνεργασίας με τη Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (Γ.Γ.Ο.Π.Ι.Φ.), το Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας, ενώ παράλληλα συνεργάζεται στενά με την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και την Ελληνική Αστυνομία.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» κ. Κώστας Γιαννόπουλος με αφορμή τη σημερινή ημέρα δήλωσε: «Το πρόβλημα της Βίας κατά των γυναικών αποτελεί δυστυχώς ένα διαχρονικό φαινόμενο και «Το Χαμόγελο του Παιδιού» σταθερά υποστηρίζει γυναίκες θύματα βίας με τα παιδιά τους. Στις τωρινές συνθήκες της πανδημίας τα περιστατικά έχουν αυξηθεί δραματικά, απαιτώντας από όλους μας, άμεση κινητοποίηση και συνεργασία. Στο επίκεντρο των προσπαθειών μας βρίσκεται η διασφάλιση της αξιοπρέπειας των θυμάτων. Έχουν αρκετά τραύματα στην ψυχή τους, για να επιτρέπουμε να υποφέρουν και άλλο μετά την απομάκρυνση από το κακοποιητικό περιβάλλον. Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια σε συνεργασία πάντα με τους αρμόδιους θεσμικούς φορείς, την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και την Ελληνική Αστυνομία, ώστε μητέρες και παιδιά να λαμβάνουν κάθε απαραίτητη βοήθεια χωρίς να στιγματίζονται. Μας ενδιαφέρει να σταθούν γρήγορα στα πόδια τους και να βρουν τη γαλήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη ζωή τους».

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» σε συνεργασία και με τη Γ.Γ. Ισότητας και Οικογενειακής Πολιτικής και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας παρέχει υποστηρικτές υπηρεσίες φροντίδας σε γυναίκες και τα παιδιά τους, θύματα ενδοοικογενειακής Βίας, διαθέτοντας τις παρακάτω υπηρεσίες, 365 ημέρες τον χρόνο – όλο το 24ωρο – Πανελλαδικά-Δωρεάν.

Συγκεκριμένα:

●Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056, η οποία λειτουργεί 24 ώρες την ημέρα, 365 μέρες τον χρόνο και είναι διασυνδεδεμένη με την Τηλεφωνική γραμμή Ψυχοκοινωνικής υποστήριξης για τον κορωνoιό 10306, που δημιούργησε το Υπουργείο Υγείας.
●Λήψη επώνυμων ή ανώνυμων αναφορών.
●Επιτόπια παρέμβαση για άμεση απομάκρυνση των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας και την μεταφορά τους σε ασφαλές περιβάλλον με την ταυτόχρονη ενημέρωση των αρμόδιων Αστυνομικών και Εισαγγελικών Αρχών.
●Διάθεση Διαμερισμάτων για τη φιλοξενία γυναικών και των παιδιών τους
●Κάλυψη υλικών αναγκών
●Ιατρική παρακολούθηση παιδιών και κάλυψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για ανασφάλιστα παιδιά
●Διευκόλυνση της κάλυψης εκπαιδευτικών αναγκών των παιδιών
●Διευκόλυνση της μητέρας για εύρεση εργασίας
●Συμβουλευτική υποστήριξη
●Διακομιδές με τις εξειδικευμένες Κινητές Ιατρικές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για Νεογνά και Παιδιά του Οργανισμού
●Εξατομικευμένες Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας σε Παιδιά και Εφήβους, θύματα Ενδοοικογενειακής Βίας

Όλοι και όλες μας οφείλουμε να επιδείξουμε μηδενική ανοχή στη Βία. Αποτελεί υποχρέωση όλων μας να εξασφαλίσουμε μια ζωή απαλλαγμένη από Βία σε κάθε άτομο, και ιδιαίτερα στις μητέρες και τα παιδιά τους.
 
Περισσότερες πληροφορίες:

«Το Χαμόγελο του Παιδιού»
Γραφείο Τύπου
Τηλ. 210-3306140
press@hamogelo.gr

Πηγή άρθρου και εικόνας: από Δελτίο Τύπου / Newsletter


<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ