Με τη συμμετοχή εκπροσώπων αστυνομικών και εισαγγελικών αρχών, φορέων της κοινωνίας πολιτών, οργανισμών και δικτύων παιδικής προστασίας από 22 χώρες συνολικά από όλο τον κόσμο πραγματοποιήθηκε στην Κόρδοβα της Ισπανίας, το 10ο Συνέδριο του Global Missing Children’s Network (GMCN) με την Ελλάδα να εκπροσωπείται από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» που αποτελεί μέλος του παγκόσμιου Δικτύου.
Πιο συγκεκριμένα ο Πρόεδρος του Δ.Σ Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού και μέλους του Δ.Σ Διεθνούς Κέντρου για τα Εξαφανισμένα και υπό Εκμετάλλευση παιδιά (ICMEC) κ. Κώστας Γιαννόπουλος είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει συνοπτικά την ελληνική εμπειρία που έχει αποκομίσει ο Οργανισμός στο πεδίο πρόληψης και αντιμετώπισης εξαφανίσεων παιδιών στην Ελλάδα μέσα από την αξιοποίηση μηχανισμών, όπως είναι το Amber Alert Hellas, αλλά και άλλων τεχνολογικά καινοτόμων εργαλείων.
Στη διάρκεια του Συνεδρίου εκπρόσωποι από την Αργεντινή, την Αυστραλία, το Βέλγιο, την Βραζιλία, τον Καναδά, το Εκουαδόρ, την Γερμανία, την Γουατεμάλα, την Ιρλανδία, την Ιταλία, την Τζαμάικα, την Ολλανδία, τη Νέα Ζηλανδία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, την Ρωσία , τη Σερβία, την Ισπανία το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ ανέλυσαν το φαινόμενο των εξαφανίσεων και εκμετάλλευσης ανηλίκων σε διεθνές επίπεδο και τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αξιοποιηθεί η τεχνολογία για την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών που σε πολλές περιπτώσεις απαιτούν διασυνοριακή συνεργασία, έγκαιρη ανταλλαγή πληροφοριών, αλλά και άμεση κινητοποίηση των αρχών.
Πιο συγκεκριμένα, παρουσιάστηκαν καινοτόμες πλατφόρμες έγκαιρης και έγκυρης προειδοποίησης εξαφανίσεων παιδιών αξιοποιώντας μεταξύ άλλων τις τεχνολογικές δυνατότητες που προσφέρουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην νέα πλατφόρμα GMCNgine, η οποία αποτελεί μια κεντρική πλατφόρμα που χρησιμοποιεί τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης και αναγνώρισης προσώπου και η οποία έχει τη δυνατότητα να ανιχνεύσει φωτογραφίες παιδιών στο διαδίκτυο, αλλά και στο σκοτεινό «διαδίκτυο» συγκρίνοντας εικόνες εξαφανισμένων παιδιών από όλο τον κόσμο και κινητοποιώντας σε διασυνοριακό επίπεδο όλες τις αρμόδιες αρχές σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς και οργανισμούς παιδικής προστασίας τόσο για τον εντοπισμό των παιδιών όσο και για την δίωξη των δραστών. Η δημιουργία της πλατφόρμας GMCNgine αποτελεί πρωτοβουλία του Διεθνούς Κέντρου για τα Εξαφανισμένα και υπό Εκμετάλλευση παιδιά και αναμένεται να παρουσιαστεί στις αρχές του 2019.
Στη διάρκεια της συνάντησης οι συμμετέχοντες συζήτησαν σε ομάδες εργασίες πτυχές της λειτουργίας της νέας πλατφόρμας, όπως και δυνατότητες περαιτέρω βελτίωσης και δυνατοτήτων του συγκεκριμένου εργαλείου όχι μόνο στον τομέα της διαχείρισης περιστατικών, αλλά και στον τομέα πρόληψης και ευαισθητοποίησης γύρω από το φαινόμενο των εξαφανίσεων ανηλίκων.
Για περισσότερες πληροφορίες για το Παγκόσμιο Δίκτυο για τις Εξαφανίσεις Παιδιών επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του www.globalmissingkids.org
Κάθε μέρα παιδιά εξαφανίζονται σε όλο τον κόσμο. To Παγκόσμιο Δίκτυο GMCN δημιουργήθηκε από το Διεθνές Κέντρο για τα Εξαφανισμένα και υπό Εκμετάλλευση Παιδιά (ICMEC) και αποτελείται από μια παγκόσμια βάση δεδομένων που παρέχει πληροφορίες και φωτογραφίες εξαφανισμένων παιδιών. Το Δίκτυο παρέχει επίσης τεχνική κατάρτιση στις χώρες και στους οργανισμούς μέλη του, όπως και εργαλεία και καλές πρακτικές στον τομέα των εξαφανίσεων. «Το Χαμόγελο του Παιδιού» αποτελεί μέλος του Παγκόσμιου Δικτύου από την Ελλάδα.