«Το Χαμόγελο του Παιδιού» συμμετείχε σε διεθνή συνάντηση Στρογγυλής Τραπέζης στη Βιέννη

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» συνέβαλλε σε διεθνή συνάντηση Στρογγυλής Τραπέζης που πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη στις 24 Νοεμβρίου στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής των Παραδουνάβιων Πόλεων για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων. 

Βασικός στόχος της εκδήλωσης ήταν να αναλυθούν τρόποι ενίσχυσης του συντονισμού ανάμεσα στις τοπικές αρχές μέσα από μια ενισχυμένη συνεργασία των Δήμων και των Πόλεων και να παρουσιαστούν πετυχημένες πρακτικές από υπάρχουσες δομές συνεργασίας ανά την Ευρώπη που μπορούν ωστόσο να εμπλουτιστούν περαιτέρω. 

Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι τοπικών αρχών και εκπρόσωποι μη-κυβερνητικών οργανισμών από διαφορετικές χώρες στην ευρύτερη περιοχή (Αυστρία, Ουγγαρία, Σλοβενία, Σλοβακία, Σερβία, Ρουμανία και Ρωσία), εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών και των θεσμών της ΕΕ, ακαδημαϊκοί, ερευνητές, ειδικοί και επαγγελματίες στο πεδίο, όπως και δημοσιογράφοι με ειδικό ενδιαφέρον και εξειδίκευση στα ζητήματα της εμπορίας και εκμετάλλευσης ανθρώπων. 

Με βάση τη σημαντική πολυετή εμπειρία του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στον τομέα προστασίας παιδιών, ο κ. Marc Van den Reeck, Πρέσβης και Επικεφαλής των Διεθνών Συνεργασιών του Οργανισμού, παρουσίασε καλές πρακτικές και προτάσεις για την ενίσχυση της συνεργασίας των τοπικών αρχών στην κατεύθυνση πρόληψης και καταπολέμησης του φαινομένου. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις προκλήσεις της εν εξελίξει προσφυγικής κρίσης και τους κινδύνους για χιλιάδες παιδιά πρόσφυγες μετανάστες θύματα ή εν δυνάμει θύματα εμπορίας. 

Στη εναρκτήρια ομιλία της, η κα. Helga Konrad, Διευθύντρια της Περιφερειακής Πρωτοβουλίας για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων, η οποία υπήρξε Υπουργός στην Αυστρίας για θέματα Γυναικών και πρώην Ειδική Απεσταλμένη για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), τόνισε το γεγονός ότι παρά το πλούσιο νομικό οπλοστάσιο σε εθνικό και διεθνές επίπεδο παραμένουν οι προκλήσεις και τα κενά στην εφαρμογή και χρήση των διαθέσιμων εργαλείων πρόληψης και καταπολέμησης του εγκλήματος της εμπορίας. 

Στη διάρκεια της συνάντησης επισημάνθηκε ιδιαίτερα το γεγονός ότι αν και το φαινόμενο της εμπορίας δεν είναι νέο φαινόμενο στην Ευρώπη και δεν πρέπει να απλουστευτικά να συνδεθεί μόνο με την προσφυγική κρίση, ωστόσο, αναμφίβολα έχει θέσει και συνεχίζει να θέτει μια σειρά από προκλήσεις για τις αρχές και κινδύνους για χιλιάδες παιδιά που πέφτουν ή κινδυνεύουν να πέσουν θύματα εμπορίας και εκμετάλλευσης. Όπως καταδεικνύουν μια σειρά από εκθέσεις και καταγγελίες, ασυνόδευτοι ανήλικοι που διασχίζουν τη «βαλκανική οδό» πέφτουν πολύ συχνά, όπως μαρτυρούν τα ίδια τα παιδιά, θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης, ενώ πολλοί ανήλικοι έχουν πέσει θύματα βίας και κακοποίησης από συνοριοφύλακες κατά τη διάρκεια της διαδρομής του για ένα καλύτερο μέλλον σε κάποια χώρα της Ευρώπης. 

Οι συζητήσεις εστίασαν, επίσης, στην ανάγκη να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της εμπορίας στο πλαίσιο της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στη σημασία της παροχής εγγράφων ταυτοποίησης στα παιδιά και σε άλλες ευάλωτες ομάδες, καθώς η έλλειψη τους περιορίζει σε σημαντικό βαθμό την ασφάλεια των παιδιών. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε, επίσης, στο σοβαρό πρόβλημα της επαιτείας παιδιών σε διάφορες πόλεις στην Ευρώπη και την κατάλληλη αντιμετώπιση που θα πρέπει να ακολουθείται από τις αρχές και άλλους τους εμπλεκόμενους φορείς στο ευαίσθητο αυτό ζήτημα. 

Η Συνάντηση Στρογγυλής Τραπέζης αποτελεί μέρος των Παραδουνάβιων Πόλεων ενάντια στην Εμπορία και οργανώθηκε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής τους Στρατηγικής για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων σε συνεργασία με το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Δήμου της Βιέννης και της Περιφερειακής Πρωτοβουλίας για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων. Η εκδήλωση χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα «Danube Transnational Programme» της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Δήμο της Βιέννης.

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ