Ευρωπαϊκή συνάντηση για την παγκόσμια ημέρα για τα εξαφανισμένα παιδιά

Με αφορμή την 25η Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα για τα Εξαφανισμένα παιδιά «Το Χαμόγελο του Παιδιού» -για μια ακόμη χρονιά- και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία για τα Εξαφανισμένα και θύματα Σεξουαλικής Εκμετάλλευσης παιδιά, Missing Children Europe (MCE) συνδιοργάνωσαν τη Δευτέρα, 2 Ιουνίου, την Ευρωπαϊκή Συνάντηση «Όταν κάθε λεπτό μετράει», υπό την αιγίδα της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.

Στόχος της Ευρωπαϊκής Συνάντησης ήταν αφενός να σταλεί ένα παγκόσμιο μήνυμα ελπίδας και αλληλεγγύης στους γονείς εκείνους που τα παιδιά τους έχουν εξαφανιστεί και αφετέρου, η ευαισθητοποίηση όλων των αρμόδιων φορέων ώστε να αναλάβουν από κοινού δράσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού.

Κατά την έναρξη της Ευρωπαϊκής Συνάντησης  ο Πρόεδρος  του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», κ. Κώστας  Γιαννόπουλος, δήλωσε: «Σήμερα είναι μια ξεχωριστή μέρα. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας, σε συνεργασία με τους αντίστοιχους φορείς της Ευρώπης και την ανταλλαγή των καλών πρακτικών μας, με μοναδικό στόχο την καλύτερη αντιμετώπιση των περιστατικών εξαφάνισης ανηλίκων καθώς και τη μάχη με τον πολύτιμο χρόνο που περνά όταν αναζητείται ένα παιδί».

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Διευθυντής του Διπλωματικού γραφείου του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Σωτήρης Αθανασίου, ο αντιστράτηγος, Γενικός Επιθεωρητής Ασφαλείας κ. Ηλίας  Γεωργόπουλος, ο αρχιπύραρχος του Πυροσβεστικού Σώματος κ. Αθανάσιος Μαργαλιάς και η Επικελευστής του Λιμενικού Σώματος κα Μαρία Γεωργιάδου.

Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Συνάντησης ανακοινώθηκαν  τα επίσημα στατιστικά του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος σχετικά με τις εξαφανίσεις ανηλίκων για το χρονικό διάστημα 01/01/2013-30/04/2014, ενώ παράλληλα ανακοινώθηκαν και διεθνή στοιχεία.

Ο Πρόεδρος του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» κ. Κώστας  Γιαννόπουλος παρουσίασε τα στατιστικά στοιχεία για το 2013 στην Ελλάδα, όπου από τις 124 περιπτώσεις που χειρίστηκε ο Οργανισμός βρέθηκαν τα 118 παιδιά (95%). Παράλληλα, για το πρώτο τετράμηνο του 2014 στα 34 περιστατικά που παρασχέθηκαν εξειδικευμένες υπηρεσίες βρέθηκαν τα 24 παιδιά. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο γεγονός ότι οι περισσότερες εξαφανίσεις αφορούν σε εφήβους, λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν μέσα στην οικογένειά τους. Τόνισε, επίσης, το πόσο σημαντική είναι η πρόληψη του φαινομένου των εξαφανίσεων, με ενημερώσεις προς τους γονείς αλλά και των παιδιών για την ασφάλειά τους.

Τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας παρουσίασε ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής κ. Χαράλαμπος Ντρίνιας λέγοντας  ότι το 2013 εξαφανίστηκαν 366 παιδιά και βρέθηκαν τα 319, ενώ για το πρώτο τετράμηνο του 2014 εξαφανίστηκαν 224 παιδιά και βρέθηκαν τα 123. Τόνισε, επίσης, ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν καταγραφές για εξαφανίσεις παιδιών από τρίτα πρόσωπα για σεξουαλική εκμετάλλευση ή λύτρα. (Κατεβάστε την παρουσίαση εδώ.)

Αντίστοιχα παρουσιάστηκαν τα επίσημα στατιστικά του Λιμενικού Σώματος από την Επικελευστή κα Μαρία Γεωργιάδου όπου ανέφερε ότι το 2013 το Λιμενικό Σώμα επιλήφθηκε 5 περιστατικών όπου βρέθηκαν τα 4 παιδιά, και, ότι συνέδραμε σε 44 περιστατικά εξαφανίσεων όπου βρέθηκαν τα 43 παιδιά. (Δείτε την παρουσίαση εδώ.)

Προβλήθηκε βιντεοσκοπημένο μήνυμα από την κα Maud de Boer Buquicchio, Πρόεδρο της MCE και Ειδική Εισηγήτρια των Ηνωμένων Εθνών για την Εμπορία παιδιών, Παιδική Πορνεία και Παιδική Πορνογραφία όπου τόνισε ότι είναι επιβεβλημένη η συνεργασία στο πλαίσιο της ολιστικής αντιμετώπισης στο πεδίο των εξαφανίσεων ανηλίκων.

Η Γενική Γραμματέας της MCE, κα Delphine Morallis, παρουσίασε τα στατιστικά στοιχεία για το 2013, των χωρών που συνεργάζονται με την «116000 Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά» λέγοντας ότι δέχτηκαν 630.476 κλήσεις και χειρίστηκαν 5.065 εξαφανίσεις παιδιών. (Δείτε την παρουσίαση εδώ.)

Ο Επικεφαλής Τμήματος για τα Εξαφανισμένα & Απαχθέντα παιδιά της Εθνικής Υπηρεσίας Διάσωσης παιδιών στο Ηνωμένο Βασίλειο, κ. Charlie Hedges παρουσίασε το μηχανισμό Child Rescue Alert που χρησιμοποιείται στη χώρα του. (Δείτε την παρουσίαση εδώ.)

Η Αστυνομικός Επιθεωρητής της κεντρικής διεύθυνσης Καταπολέμησης της Βίας, στην Γαλλία, κα Mathilde Cerf παρουσίασε το μηχανισμό Alerte Enlevement που χρησιμοποιούν για τις εξαφανίσεις παιδιών στη Γαλλία. (Δείτε την παρουσίαση εδώ.)

Η Γενική Εκτελεστική Διευθύντρια της Child Focus του Βελγίου, κα Heidi de Pauw παρουσίασε το μηχανισμό Child Alert, τονίζοντας το πόσο σημαντική είναι η πρόληψη για το φαινόμενο των εξαφανίσεων. (Δείτε την παρουσίαση εδώ.)

Στο τέλος της Ευρωπαϊκής Συνάντησης, ο κος Σπύρος Κοψιδάς / Databank παρουσίασε τα μέσα που διαθέτει «Το Χαμόγελο του Παιδιού» για την άμεση κι αποτελεσματική διαχείριση περιστατικών Εξαφανισμένων ανηλίκων, αναλύοντας τις καινούριες εφαρμογές που προστίθενται στο ECAAS με την επικαιροποίηση των νέων τεχνολογιών.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Συνάντησης  οι μικροί μας προσκεκλημένοι, από τον παιδικό σταθμό «Λιλιπούπολη», είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την παράσταση σε  κουκλοθέατρο «Το παπάκι πάει…» αλλά και την αφήγηση του παραμυθιού «Αφήνοντας το χέρι της μαμάς». Με διαδραστικό τρόπο τα παιδιά αντιλήφθηκαν το θέμα των εξαφανίσεων καθώς και τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να παραμείνουν ασφαλή.

Στο χώρο φιλοξενήθηκε η έκθεση φωτογραφίας «Out of Focus» της Natalie Hill, όπου σε συνεργασία με την MCE, αποτύπωσε περιπτώσεις εξαφανίσεων ανηλίκων που δεν λαμβάνουν την προσοχή που τους αρμόζει, όπως οι γονικές αρπαγές, οι φυγές εφήβων και τα ασυνόδευτα παιδιά μετανάστες.

Ταυτόχρονα, στην πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιήθηκε απελευθέρωση μπαλονιών από μαθητές της πόλης, ως μια συμβολική κίνηση αλληλεγγύης στα παιδιά που έχουν εξαφανιστεί σε όλο τον κόσμο και στους γονείς τους. Περισσότερα από 10.000 μπαλόνια απελευθερώθηκαν σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης, ως ένδειξη μνήμης και αλληλεγγύης με κεντρικό μήνυμα: «Βοηθήστε τα να βρουν το δρόμο για το σπίτι»! (Φωτογραφίες μπορείτε να δείτε εδώ.)

Στατιστικά στοιχεία για το 2013 και το α’ τετράμηνο 2014 από «Το Χαμόγελο του Παιδιού», αληθινά περιστατικά και ενημερωτικό υλικό, καθώς και την έκθεση φωτογραφίας της Natalie Hill μπορείτε να βρείτε εδώ.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους χορηγούς της εκδήλωσης: Τεχνόπολις του Δήμου Αθηναίων, catering Aria Γεύσεων, Ένωση Διερμηνέων Ελλάδας και Κύπρου, την εταιρία Πολύχρωμο και το ξενοδοχείο Civitel.

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ