ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ: Επετειακή Έκθεση «1821 Πριν και Μετά»

Η έκθεση «1821 Πριν και Μετά» που διοργανώνεται από το Μουσείο Μπενάκη με τη σύμπραξη της Τράπεζας της Ελλάδος, της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank για τον εορτασμό της επετείου των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, άνοιξε τις πόρτες της στο κοινό με την επαναλειτουργία όλων των μουσείων στις 14 Μαΐου.

Οι πρωτόγνωρες συνθήκες που είχαν επικρατήσει μέχρι τότε στις μετακινήσεις είχαν καταστήσει αδύνατη την έγκαιρη μεταφορά δύο έργων του σημαντικού Γάλλου ζωγράφου Ευγένιου Ντελακρουά (1798-1863) από τη συλλογή του Μουσείου του Λούβρου, τα οποία είχαν προγραμματιστεί να συμπεριληφθούν στην έκθεση από την αρχή της.

Μέσα στο καλοκαίρι, και αφού η κίνηση ανθρώπων και έργων τέχνης είχε αποκατασταθεί, τα έργα του Ντελακρουά έφθασαν στην Ελλάδα συνοδευόμενα από έναν επιμελητή του Μουσείου του Λούβρου και πήραν τη θέση τους ανάμεσα σε άλλες δημιουργίες φιλελλήνων ρομαντικών ζωγράφων του 19ου αιώνα οι οποίοι συγκινήθηκαν από τον απελευθερωτικό Αγώνα των Ελλήνων, εμπνεύστηκαν από αυτόν και τον στήριξαν με πολλούς τρόπους.

Τα έργα εκτίθενται στην δεύτερη ενότητα της έκθεσης, η οποία είναι αφιερωμένη στα γεγονότα και τους πρωταγωνιστές της Ελληνικής Επανάστασης:
  • Δύο σπουδές για σουλιώτικες φορεσιές, λάδι σε χαρτόνι, 43×46 εκ., Μουσείο Λούβρου RF 3639
  • Σπουδή για μαροκινές παντόφλες, λάδι σε μουσαμά, 16,5×20,5 εκ., Μουσείο Λούβρου RF 1953_4
Πρόκειται για έργα μεγάλης ζωντάνιας καμωμένα με σβέλτες και τολμηρές πινελιές. Δείχνουν την προσπάθεια του καλλιτέχνη να ζωντανέψει την κίνηση των φορεσιών και να μελετήσει το φως πάνω στις χρυσοκέντητες παντόφλες πριν τα εντάξει σε κάποια μεγαλόπνοη σύνθεση.

Με έργα μεγάλης κλίμακας, όπως Η σφαγή της Χίου, αλλά και μικρότερης, όπως τα δύο που ταξίδεψαν από το Παρίσι στην Αθήνα, ο Ευγένιος Ντελακρουά κινητοποίησε την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη υπέρ της Επανάστασης αλλά παράλληλα εξασφάλισε για τις επόμενες γενιές την «οπτική μαρτυρία» των γεγονότων που διαδραματίστηκαν κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού Αγώνα των Ελλήνων.

Η επετειακή έκθεση «1821 Πριν και Μετά» διανύει την τελευταία εβδομάδα της και ολοκληρώνεται την Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2021.

Χάρη στην ολοένα αυξανόμενη προσέλευση κατά τους δύο τελευταίους μήνες (Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 2021) και στο μεγάλο ενδιαφέρον των επισκεπτών, το Μουσείο Μπενάκη και οι συνδιοργανωτές της έκθεσης, Τράπεζα της Ελλάδος, Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank, αποφάσισαν να παρατείνουν το ωράριο επίσκεψης κατά τις τρεις τελευταίες ημέρες της έκθεσης: Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, 5,6 και 7 Νοεμβρίου αντίστοιχα–από τις 10 π.μ. έως τις 12 τα μεσάνυχτα.

Πηγή άρθρου και εικόνας: από Δελτίο Τύπου / Newsletter 

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ