Τη λειτουργία κόμβου ενημέρωσης για την εμπορία παιδιών εγκαινιάζει «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στο πλαίσιο του έργου VICTOR

Ενημέρωση και παρέμβαση για την εμπορία παιδιών θα παρέχει ο οργανισμός «Το Χαμόγελο του Παιδιού» από τη Τρίτη, 1 Ιουλίου μέσω της πιλοτικής λειτουργίας INFO-DESK που επεκτείνει τις υποστηρικτικές υπηρεσίες και λειτουργία της 116 000 Ευρωπαϊκής Γραμμής για τα Εξαφανισμένα Παιδιά.

Το νέο εργαλείο καταπολέμησης της εμπορίας παιδιών υλοποιείται στο πλαίσιο του έργου «VICTOR-Παιδιά θύματα εμπορίας-Οι ευθύνες μας». Συντονιστής του έργου είναι «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και υλοποιείται με τη συμμετοχή συνολικά 15 κρατικών φορέων, διεθνών οργανισμών και μη κυβερνητικών οργανώσεων από 7 χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με εμπειρία στην αντιμετώπιση της εμπορίας παιδιών.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία προκύπτει από την ανάγκη διασύνδεσης των φαινομένων των εξαφανίσεων και της εμπορίας παιδιών και στοχεύει στη δημιουργία ενός κόμβου ενημέρωσης και παρέμβασης που θα παρέχει ανοικτή πρόσβαση σε πληροφόρηση και υποστήριξη για ζητήματα εμπορίας ατόμων και ειδικότερα παιδιών. Κόμβοι ενημέρωσης θα λειτουργήσουν επίσης στη Ρουμανία, Βουλγαρία και Σλοβενία από τους οργανισμούς Save the Children Romania, Nadja Foundation Centre και Society Kljuc αντίστοιχα.

Απώτερος στόχος είναι η ενίσχυση της διακρατικής συνεργασίας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και η ευαισθητοποίηση του κοινού, ευάλωτων ομάδων παιδιών και επαγγελματιών που έρχονται σε άμεση επαφή με παιδιά θύματα ή δυνητικά θύματα εμπορίας. Οι υπηρεσίες που θα παρέχονται μέσω των «INFO- DESKS» αξιοποιούν στην πράξη την ήδη υπάρχουσα τεχνογνωσία που προέρχεται από τη λειτουργία των Ευρωπαϊκών Γραμμών για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116 000, επεκτείνοντας τη λειτουργία τους και στο πεδίο της εμπορίας σε εθνικό, περιφερειακό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Συγκεκριμένα, το νέο εργαλείο παρέμβασης και ενημέρωσης θα παρέχει:

  • Πληροφορίες για την εμπορία ατόμων και ειδικότερα για την εμπορία παιδιών.
  • Ενημέρωση για τα εθνικά και διεθνή νομικά εργαλεία και μηχανισμούς στο πεδίο της εμπορίας ατόμων.
  • Λειτουργία της 116 000 Ευρωπαϊκής Γραμμής για τα Εξαφανισμένα Παιδιά προσβάσιμη σε 24ωρη βάση για το κοινό.
  • Διοργάνωση δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού και ευάλωτων ομάδων παιδιών.
Για να ενημερωθείτε σχετικά με το φαινόμενο της εμπορίας παιδιών ή να καταγγείλετε κάποιο περιστατικό μπορείτε να καλείτε 24 ώρες το εικοσιτετράωρο στο 116 000. Επίσης, το Information Desk είναι ανοικτό και προσβάσιμο για το κοινό από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή (09:00-17:00) στη διεύθυνση: Σπύρου Λούη 1, Μαρούσι, T.K. 15124.

Το έργο «VICTOR-Παιδιά θύματα εμπορίας-Οι ευθύνες μας» υλοποιείται με χρηματοδότηση του προγράμματος «Πρόληψη και καταπολέμηση της εγκληματικότητας» (ISEC) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στο πλαίσιο του προγράμματος έχουν ήδη υλοποιηθεί με μεγάλη επιτυχία εκπαιδεύσεις επαγγελματιών (όπως Κοινωνικοί Λειτουργοί & Ψυχολόγοι, Επαγγελματίες Υγείας, Αστυνομία, Επιμελητές Ανηλίκων και Εισαγγελείς) στην αναγνώριση παιδιών θυμάτων εμπορίας ή δυνητικά θυμάτων εμπορίας. Οι εν λόγω εκπαιδεύσεις έλαβαν χώρα με μεγάλη επιτυχία στην Αθήνα, στη Σόφια, στο Βουκουρέστι και στη Λιουμπλιάνα.

Το πρόγραμμα στοχεύει εκτός των άλλων στην ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας για την καταπολέμηση του φαινομένου, ενώ περιλαμβάνει και την υλοποίηση καμπάνιας ευαισθητοποίησης που θα υλοποιηθεί τους επόμενους μήνες σε Ελλάδα, Βουλγαρία, Σλοβενία, Ρουμανία, Μολδαβία, Σερβία και την Ουκρανία.

Για περισσότερες πληροφορίες για το VICTOR επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του έργου στο www.victorproject.eu.

Για περισσότερες πληροφορίες για το Δελτίο Τύπου μπορείτε να επικοινωνείτε με τον Παναγιώτη Παρδάλη στο press@hamogelo.gr και καλώντας στο 210 33 06 140

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ