Το Χαμόγελο του Παιδιού μοιράστηκε την εθνική του εμπειρία και δράσεις στη Συνάντηση της Πλατφόρμας της Ε.Ε

«Το Χαμόγελο του Παιδιού», όπως κάθε χρόνο, συμμετείχε στη Συνάντηση της Πλατφόρμας της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Εμπορίας Ανθρώπων, η οποία έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες 13 και 14 Ιουνίου 2019.

Τη φετινή χρονιά στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι φορέων της κοινωνίας πολιτών από όλη την Ευρώπη, ανάμεσα τους επιστημονικό προσωπικό του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» καθώς και Εθνικοί Εισηγητές κατά της Εμπορίας Ανθρώπων που  είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και γνώσεις γύρω από το ζήτημα της πρόληψης και αντιμετώπισης του ζητήματος της εμπορίας παιδιών σε εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο. 

Η συνάντηση εστίασε στην ανάγκη παροχής καλύτερων υπηρεσιών για τα θύματα της εμπορίας, αλλά και τη δυνατότητα πρόσβασης στις υπηρεσίες αυτές. Η Συντονίστρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Εμπορία, Δρ. Μύρια Βασιλειάδου  παρουσίασε τον νέο οδηγό παιδικής προστασίας που δημιουργήθηκε από τον Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε σε συνεργασία με το Γραφείο της Συντονίστριας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  για την Εμπορία. Ο οδηγός αυτός εστιάζει στο ζήτημα των παιδιών που στερούνται γονικής επιμέλειας στα κράτη μέλη της Ε.Ε, και ιδιαίτερα παιδιά θύματα εμπορίας που χρήζουν προστασίας. Επιπρόσθετα, ο Επικεφαλής για την Εμπορία και την Παράνομη Διακίνηση του Γραφείου του ΟΗΕ για τα  Ναρκωτικά και το Οργανωμένο Έγκλημα (UNODC) έδωσε έμφαση στην ανάγκη βελτίωσης του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου και την καταπολέμηση της κουλτούρας της ατιμωρησίας που επικρατεί όπως και την εφαρμογή των αρχών του Πρωτοκόλλου του Παλέρμου.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» παρουσίασε τις δράσεις και την εμπειρία του στο πεδίο της πρόληψης και καταπολέμησης φαινομένων εμπορίας παιδιών, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις δράσεις ενημέρωσης για τις υπάρχουσες υπηρεσίες και υποδομές για την προστασία των παιδιών που βρίσκονται σε κίνδυνο και την ανάγκη μεγαλύτερης ευαισθητοποίησης γύρω από το φαινόμενο ειδικότερα εν μέσω της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης. Οι συμμετέχοντες είχαν επίσης την ευκαιρία να ενημερωθούν για τα νέα καινοτόμα εργαλεία και μηχανισμούς που χρησιμοποιεί «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στον τομέα της πρόληψης και παρέμβασης, όπως είναι ο μηχανισμός του Amber Alert Hellas, το αυτοματοποιημένο σύστημα ECAAS, το εργαλείο GMCNgine, και FIA Missing Child Alert του Παγκόσμιου Δικτύου για τα Εξαφανισμένα Παιδιά  (GMCN) και το CyberTipline του αμερικανικού Εθνικού Κέντρου για τα Εξαφανισμένα και υπό Εκμετάλλευση Παιδιά  (NCMEC).

Στη διάρκεια των διήμερων εργασιών τα μέλη της Πλατφόρμας είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν καλές πρακτικές  πρόληψης και καταπολέμησης που εφαρμόζονται σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. «Το Χαμόγελο του Παιδιού» είναι ενεργός μέλος της Πλατφόρμας της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Εμπορίας Ανθρώπων από την ίδρυσή της το 2013.

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ