Το Χαμόγελο του Παιδιού συμμετείχε στο 7ο Περιφερειακό Συνέδριο Τηλεφωνικών Γραμμών Βοήθειας για Παιδιά

“Το Χαμόγελο του Παιδιού», μέλος του Διεθνούς Δικτύου για τις Τηλεφωνικές Γραμμές Βοήθειας για Παιδιά «Child Helpline International» (CHI) συμμετείχε στο 7ο Περιφερειακό Συνέδριο Τηλεφωνικών Γραμμών Βοήθειας για Παιδιά στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής που έλαβε χώρα στις 13 και 14 Δεκεμβρίου στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. 

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» εκπροσωπήθηκε από την κα. Πηγή Πρωτοψάλτη, Συντονίστρια του Εθνικού Κέντρου του Οργανισμού για τα Εξαφανισμένα και υπό Εκμετάλλευση Παιδιά, η οποία και παρουσίασε το έργο του ελληνικού μέλους του CHI στον τομέα της πρόληψης και άμεσης παρέμβασης για την προστασία παιδιών που βρίσκονται σε κίνδυνο και πέφτουν θέματα οποιαδήποτε μορφής βίας. Ειδικότερα, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» μοιράστηκε με τους συμμετέχοντες του Συνεδρίου την τεχνογνωσία και εμπειρία του από την λειτουργία της Εθνικής Τηλεφωνικής Γραμμής Βοήθειας SOS 1056, της Ευρωπαϊκής Γραμμής για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000 και της Ευρωπαϊκής Γραμμής Υποστήριξης για Παιδιά 116111, αλλά και την ενεργοποίηση του μηχανισμού Amber Alert Hellas για παιδιά που βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο. 

Στη διάρκεια του συνεδρίου «Το Χαμόγελο του Παιδιού» παρουσίασε την εμπειρία και τις δράσεις του για την προστασία χιλιάδων παιδιών και οικογενειών προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται και ζουν πλέον στην Ελλάδα. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις τρέχουσες προκλήσεις και τα κενά προστασίας, όπως και στις προσπάθειες του Οργανισμού ώστε να διασφαλίζει την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχονται και την αναγκαία ολιστική αντιμετώπιση και υποστήριξη των παιδιών που έχουν ανάγκη ή βρίσκονται σε κίνδυνο. Σε αυτή την κατεύθυνση «Το Χαμόγελο του Παιδιού» διερευνά τη δυνατότητα συνεργασίας με τον Οργανισμό SAWA, μέλος του Διεθνούς Δικτύου από την Παλαιστίνη, όπως και άλλους οργανισμούς εν μέσω των αυξανόμενων αναγκών προστασίας και φροντίδας για τα παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα. 

Στη διάρκεια της συνάντησης οι συμμετέχοντες παρουσίασαν ενδιαφέροντα στοιχεία για την τρέχουσα κατάσταση στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική με 7 στις 9 χώρες να παρατηρούν αύξηση στα περιστατικά βίας ενάντια στα παιδιά ηλικίας 2-4 ετών, ενώ σε 8 από τις 10 χώρες οι ενήλικες υποστηρίζουν ότι η σωματική βία ενάντια στα παιδιά κρίνεται απαραίτητη. Επίσης, σε 13 από τις 14 χώρες στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής 1 στα 4 παιδιά ηλικίας 13-15 ετών έχουν καταγγείλει κάποιο περιστατικό βίας στο σχολείο, ενώ στην Αίγυπτο, στην Παλαιστίνη και στην Αλγερία μόνο το 50% των περιστατικών βίας τελικά καταγγέλλονται. Σε 8 χώρες αντίστοιχα η σωματική τιμωρία επιτρέπεται.

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ