Το Χαμόγελο του Παιδιού τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη

Κάθε χρόνο στις 18 Δεκεμβρίου η παγκόσμια κοινότητα τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη. Μετανάστες και πρόσφυγες από όλες τις άκρες του κόσμου πέφτουν θύματα κακοποίησης και εκμετάλλευσης, καθώς αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον εγκαταλείποντας τις εστίες και πατρίδες τους, που μαστίζονται από συγκρούσεις, οικονομική, κοινωνική αστάθεια και αυξανόμενες ανισότητες. Σε αυτή την προσπάθεια πολλοί από τους ανθρώπους αυτούς θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο διασχίζοντας επικίνδυνες διαδρομές σε στεριά και θάλασσα. 

Ανάμεσα στις χιλιάδες γυναίκες και άνδρες, βρίσκονται και χιλιάδες παιδιά τα οποία είναι εξαιρετικά ευάλωτα στο μήκος του ταξιδιού. Στο δρόμο τους παραμονεύουν εγκληματικές οργανώσεις, η βία, η εκμετάλλευση και συχνά η εμπορία, θύματα των οποίων πέφτουν οι άνθρωποι που μετακινούνται προς αναζήτηση ενός ασφαλούς προορισμού.

Από το 2015 η Ελλάδα αποτελεί το επίκεντρο μιας παγκόσμιας ανθρωπιστικής κρίσης απόρροια των μαζικών ροών προσφύγων που με κίνδυνο της ζωής τους θέλησαν να φτάσουν στην Ευρώπη διασχίζοντας τη θάλασσα του Αιγαίου για να αναζητήσουν μια καλύτερη προοπτική κυρίως στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης. Εν μέσω αυτής της κρίσης γίναμε μάρτυρες ανθρώπων να βουλιάζουν στη θάλασσα από ακατάλληλες βάρκες, να χάνουν τη ζωή τους μεσοπέλαγα, γονείς να κρατούν στην αγκαλιά τα νεκρά παιδιά τους, παιδιά να χάνουν τις γονείς τους και να μένουν μόνα τους.

Η ζωή αυτών των ανθρώπων δεν είχε καμιά αξία για όλα τα παράνομα κυκλώματα που εκμεταλλεύτηκαν τα όνειρα τους και τους έταξαν μια καλύτερη ζωή με αντίτιμο το οικονομικό αντάλλαγμα. Όσοι κατάφεραν να φτάσουν ασφαλείς στις ακτές, μεταφέρονταν σε χώρους ακατάλληλους, σε σκηνές, στην ύπαιθρο, στοιβαγμένοι σαν αντικείμενα.

Σήμερα περισσότεροι από 48.000 μετανάστες και πρόσφυγες βρίσκονται στην Ελλάδα είτε σε δομές φιλοξενίας, είτε σε κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης, είτε σε διαμερίσματα περιμένοντας ακόμα ένα καλύτερο αύριο. Πολλά από τα προβλήματα παραμένουν και πολλοί άνθρωποι συνεχίζουν να παραμένουν απροστάτευτοι από τα κυκλώματα παράνομης διακίνησης κι εμπορίας, να ζουν σε άθλιες συνθήκες υγιεινής, να αντιμετωπίζονται ως «παρείσακτοι» στην ελληνική κοινωνία και να μην έχουν εύκολη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης.

Τιμώντας την ημέρα αυτή και το θάρρος των μεταναστών και προσφύγων «Το Χαμόγελο του Παιδιού» συνεχίζει να ανταποκρίνεται στις επιπρόσθετες ανάγκες που προκύπτουν καθημερινά ως απόρροια της μεταναστευτικής κρίσης διατηρώντας –τόσο αριθμητικά όσο και ποιοτικά- τις δράσεις και υπηρεσίες του. Πιστό στην αποστολή μας για την προστασία όλων των παιδιών τη σημερινή ημέρα διαδίδουμε το μήνυμα ότι το κάθε παιδί, είτε πρόσφυγας, είτε μετανάστης, αποτελεί, πρώτα και πάνω απ’ όλα παιδί που αξίζει προστασία, φροντίδα και όλης της υποστήριξης που έχει ανάγκη για να αναπτύξει τις ικανότητες του στο μέγιστο βαθμό.

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ