25η Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα για τα Εξαφανισμένα Παιδιά

«Το Χαμόγελο του Παιδιού», για 14η συνεχή χρονιά, με αφορμή την 25η Μαΐου – Παγκόσμια Ημέρα για τα Εξαφανισμένα Παιδιά και στο πλαίσιο του προγράμματος SAFE πραγματοποίησε ημερίδα με θέμα: «Οι Εξαφανίσεις Παιδιών στην Ελλάδα και την Ευρώπη, δράσεις και πρωτοβουλίες για την πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου». Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο και την συντόνισε η δημοσιογράφος κα Αλεξάνδρα Καπελετζή.

Κατά την έναρξη της Ημερίδας χαιρετισμό απηύθυναν ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Υπουργείου Εσωτερικών κος Δημήτριος Αναγνωστάκης, ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Εσωτερικών κος Τζανέτος Φιλιππάκος, ο Αντιστράτηγος Αρχηγός ΕΛ.ΑΣ. κος Κωνσταντίνος Τσουβάλας, ο Υποναύαρχος Δ/ντής Κλάδου Ασφαλείας & Αστυνόμευσης Αρχηγείου Λ.Σ. κος Ιωάννης Αργυρίου, ο Υπεύθυνος Επιχειρήσεων 1η ΕΜΑΚ Π.Σ. κος Αθανάσιος Μπαλάφας, η Διευθύντρια Οικονομικού & Διοικητικής Υποστήριξης, Συντονίστρια Γραμμής 112 Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας κα Μαρία Βαρίνου, το στέλεχος της Διεύθυνσης Αναζητήσεων Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού κα Μαρία Λιανδρή, η κα Ιωάννα Κιοσσέ από το Τμήμα Διαχείρισης Δωρεών Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» καθώς και ο Πρέσβης του Βελγίου κος Luc Liebaut. 

Στο πλαίσιο της Ημερίδας, παρουσιάστηκαν τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και της Ελληνικής Αστυνομίας, σχετικά με τις εξαφανίσεις ανηλίκων για το χρονικό διάστημα από 01/01/2016 έως και 30/04/2017 στη χώρα μας, καθώς και διεθνή στοιχεία από την έκθεση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας για τα Εξαφανισμένα Παιδιά Missing Children Europe. Παράλληλα, παρουσιάστηκε το πρόγραμμα SAFE (Sustainable Alliance for missing Children in Greece), οι στόχοι του, οι φορείς στους οποίους απευθύνεται καθώς και οι μέχρι σήμερα δράσεις του.

Ο πρόεδρος του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» κ. Κώστας Γιαννόπουλος παρουσίασε τις δράσεις πρόληψης κι αντιμετώπισης που υλοποιούνται από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του οργανισμού, τους εξειδικευμένους εθελοντές διασώστες και τις πιστοποιημένες κυνοφιλικές ομάδες, τις εθνικές και διεθνείς συνεργασίες με τους αρμόδιους θεσμικούς και εθελοντικούς φορείς καθώς και τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό που διαθέτει «Το Χαμόγελο του Παιδιού» για κάθε παιδί θύμα Εξαφάνισης στην Ελλάδα, ανεξάρτητα από εθνικότητα και θρήσκευμα.

Ο πρόεδρος του Οργανισμού κ. Κώστας Γιαννόπουλος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Το Χαμόγελο του Παιδιού» βρίσκεται δίπλα σε κάθε παιδί θύμα Εξαφάνισης πάντα σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς και πάντα με σεβασμό στις επίσημες διαδικασίες αναζήτησης της Ελληνικής Αστυνομίας, παρέχοντας τις υπηρεσίες του προκειμένου να βρεθεί το παιδί που εξαφανίστηκε και να γυρίσει ασφαλές στην οικογένειά του χωρίς να χαθεί πολύτιμος χρόνος. Σήμερα, όλοι μαζί, αποδεικνύουμε περίτρανα ότι η σύμπραξη και η αξιοποίηση όλων των δυνάμεων σε συνδυασμό με την τεχνογνωσία και το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό αποτελούν πρότυπο για τα διεθνή δεδομένα και κάνουν την Ελλάδα να ξεχωρίζει στην Ευρώπη». Συμπληρωματικά τόνισε: «Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν αρπαγές από τρίτα άγνωστα άτομα που κυκλοφορούν σε μαύρα τζιπ! Υπάρχουν γονικές αρπαγές όπου –δυστυχώς- τα παιδιά είναι τα θύματα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι γονείς τους. Ας μην δημιουργούμε τον πανικό στους γονείς αλλά και στα παιδιά χωρίς να έχουμε απτά στοιχεία».

Τα στατιστικά στοιχεία του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού»:

● Το 2016, η «Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000» δέχτηκε 6.149 τηλεφωνικές κλήσεις. 

● Το 2016, η «Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000» δέχτηκε 170 αιτήματα για υποστήριξη ερευνών αναζήτησης εξαφανισμένων παιδιών. Από το σύνολο αυτών για τα 47 παιδιά πραγματοποιήθηκε δημοσιοποίηση, για 9 παιδιά ενεργοποιήθηκε το Amber Alert Hellas, για 12 παιδιά κινητοποιήθηκε η ομάδα Έρευνας και Διάσωσης «Θανάσης Μακρής», ενώ βρέθηκαν τα 136 (80%) παιδιά.

Από τα παραπάνω στοιχεία να σημειωθεί ότι τα 33 παιδιά ήταν πρόσφυγες και μετανάστες εκ των οποίων 24 παιδιά ήταν ασυνόδευτα, τα 6 ήταν ανησυχητικές εξαφανίσεις, το 1 ήταν φυγή και τα 2 ήταν 2 γονικές αρπαγές. Από αυτές τις περιπτώσεις για τα 17 παιδιά πραγματοποιήθηκε δημοσιοποίηση, για 3 παιδιά ενεργοποιήθηκε το Amber Alert Hellas και για 3 παιδιά κινητοποιήθηκε η ομάδα Έρευνας και Διάσωσης «Θανάσης Μακρής».

● Το α’ τετράμηνο του 2017, η «Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000» δέχτηκε 3.052 τηλεφωνικές κλήσεις. 

● Το α’ τετράμηνο του 2017, η «Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000» δέχτηκε 45 αιτήματα για υποστήριξη ερευνών αναζήτησης εξαφανισμένων παιδιών. Από το σύνολο αυτών για τα 5 παιδιά πραγματοποιήθηκε δημοσιοποίηση, για 6 παιδιά ενεργοποιήθηκε το Amber Alert Hellas, για 4 παιδιά κινητοποιήθηκε η ομάδα Έρευνας και Διάσωσης «Θανάσης Μακρής», ενώ βρέθηκαν τα 41 (91%) παιδιά.

Από τα παραπάνω στοιχεία να σημειωθεί ότι 1 παιδί ήταν πρόσφυγας μετανάστης το οποίο και εντοπίστηκε.

Τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας παρουσίασε ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής κος Νικόλαος Ζερβακάκος Τμηματάρχης του Τμήματος Αναζητήσεων Προσώπων της Υ.Δ.Ε.Ζ.Ι., ενημερώνοντας ότι το 2016 διαχειρίστηκαν 241 εξαφανίσεις ανηλίκων και βρέθηκαν 204 παιδιά, ενώ από 1/1/17 έως και 15/5/17 διαχειρίστηκαν 125 εξαφανίσεις και έχουν βρεθεί 101 παιδιά.

Κατεβάστε την παρουσίαση της Ελληνικής Αστυνομίας εδώ.

Όσον αφορά στα διεθνή στατιστικά, βάσει της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας για τα Εξαφανισμένα Παιδιά Missing Children Europe:

● Η «Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000» που λειτουργεί σε 31 Ευρωπαϊκά κράτη έχει λάβει περισσότερες από 1 εκατομμύριο κλήσεις από το 2011. 

● Το 2016, έλαβαν 163.786 κλήσεις όπου σημειώθηκε αύξηση της τάξεως του 12% στα παιδιά που καλούσαν για βοήθεια σε σύγκριση με το 2015.

● Το 2016 οι φυγές παιδιών από το οικογενειακό τους περιβάλλον αποτέλεσαν το 57% των περιστατικών εξαφανίσεων παιδιών. 

● Οι γονικές αρπαγές αποτελούν τη δεύτερη μεγάλη κατηγορία εξαφανίσεων με ποσοστό 23%. 

● Οι εγκληματικές απαγωγές αποτελούν λιγότερο από το 1% των περιστατικών που καταγγέλθηκαν το 2016 ενώ παιδιά που χάθηκαν, τραυματίστηκαν ή εξαφανίστηκαν υπό άλλες συνθήκες αποτελούν το 13% των περιστατικών.

Όσον αφορά στα παιδιά πρόσφυγες μετανάστες:

● Οι περιπτώσεις εξαφανίσεων παιδιών προσφύγων μεταναστών σημείωσαν αύξηση 7% το 2016 από 2% το 2015 (MCE)

● Σύμφωνα με διάφορες εκθέσεις τα παιδιά πρόσφυγες μετανάστες εξαφανίζονται από χώρους υποδοχής στην Ευρώπη τις πρώτες 48 ώρες σε ποσοστό 50%

● Το 2015 τουλάχιστον 10.000 ασυνόδευτα παιδιά προσφύγων και μεταναστών εξαφανίστηκαν στην Ευρώπη λίγες μόνο ώρες μετά την καταγραφή τους στους χώρους υποδοχής (Europol)

● 63.000 ασυνόδευτοι ανήλικοι περιλαμβάνονται στους αιτούντες άσυλο στην Ε.Ε το 2016. Περισσότεροι από το 50% είναι Αφγανοί ή Σύριοι (European Migration Law).

● Τα παιδιά γίνονται στόχοι εμπόρων με αυξανόμενο ρυθμό ενώ οι ασυνόδευτοι ανήλικοι εξαναγκάζονται σε εκμετάλλευση και εγκληματικές δραστηριότητες (Ευρωπαϊκή Επιτροπή)

● Μια μεγάλη πλειοψηφία επαγγελματιών που έρχονται σε επαφή με ασυνόδευτους ανήλικους δεν έχει λάβει ποτέ εκπαίδευση στην πρόληψη ή αντιμετώπιση εξαφανίσεων ασυνόδευτων ανήλικων (Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ-FRA).

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας παρουσιάστηκε το πρόγραμμα SAFE (Sustainable Alliance for missing Children in Greece) το οποίο υλοποιείται από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» με τη συγχρηματοδότηση κατά 50% από το Πρόγραμμα DG Justice της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με την υποστήριξη του υπουργείου Εσωτερικών. Οι στόχοι του έργου είναι:

●η διεύρυνση των υψηλής ποιότητας υπηρεσιών που παρέχονται από την «Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000» στην Ελλάδα, 

● η ενίσχυση μιας δομημένης και ολιστικής προσέγγισης στην αντιμετώπιση των περιπτώσεων εξαφάνισης με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, 

● η βελτιστοποίηση της διαχείρισης των περιπτώσεων που συντονίζουν οι χειριστές της γραμμής με ανάπτυξη της ομάδας ανταπόκρισης

● η ευρύτερη δημοσιοποίηση της Γραμμής στην Ελλάδα.

Το πρόγραμμα απευθύνεται στην Ελληνική Αστυνομία, το Πυροσβεστικό Σώμα, το Λιμενικό Σώμα, τους Εισαγγελείς, τους επιμελητές ανηλίκων, τους Εκπαιδευτικούς, τους Μαθητές και τις Μαθήτριες, τους εθελοντικούς φορείς που δραστηριοποιούνται στο πεδίο και στους διεθνείς φορείς που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα στο πεδίο.

Παράλληλα, οι μικροί προσκεκλημένοι, από τον παιδικό σταθμό «Λιλιπούπολη», είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα παραμύθι με θέμα τις Εξαφανίσεις Παιδιών καθώς και να ζωγραφίσουν το λουλούδι «Μη με λησμονείτε», λουλούδι σύμβολο για τα εξαφανισμένα παιδιά και να διαδώσουν το δικό τους μήνυμα για την παγκόσμια ημέρα.

Στον προαύλιο χώρο του Ζαππείου βρίσκονταν παρατεταγμένα το 1ο Κινητό Εργαστήριο Ενημέρωσης, Εκπαίδευσης & Τεχνολογίας «Οδυσσέας», το κινητό πολυϊατρείο «Ιπποκράτης», ασθενοφόρα, διασωστικά οχήματα, μοτοσυκλέτες, τροχήλατες γεννήτριες, κυνοφιλικές ομάδες και τα πιστοποιημένα σκυλιά έρευνας, οχήματα από το Πυροσβεστικό Σώμα, την ΕΛ.ΑΣ, το Λιμενικό Σώμα και τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό παρουσιάζοντας τα υλικοτεχνικά διασωστικά μέσα που τίθενται στη διάθεση των αναζητούμενων παιδιών.

Ταυτόχρονα, δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για τις εξαφανίσεις ανηλίκων και την πρόληψη περιστατικών εξαφάνισης, πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, τον Πύργο, την Κρήτη (Ηράκλειο και Χανιά) και στην Κέρκυρα. 

Το PRESS KIT μπορείτε να το βρείτε εδώ.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» ευχαριστεί θερμά για την υποστήριξη στην επιτυχή διοργάνωση της εκδήλωσης: 

● Την Photo Shop Company για την φωτογραφική κάλυψη
● Τα παιδιά και τις δασκάλες από την Λιλιπούπολη 
● Την Ευρώπολις και την κα Δασκαλοπούλου για τη διερμηνεία 
● Την Diastasis S.A. για τις εκτυπώσεις 
● Την ΑΦΟΙ Καριώτη ΟΕ για τον εξοπλισμό

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ