COSMOTE TELEKOM: Παρουσιάστηκε το σημαντικό έργο Ψηφιοποίησης Τεκμηρίων της ιστορικής Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων

από | 19/05/2025 | ESG/Sustainability, Miscellaneous News

Η ψηφιοποίηση είχε συνολικό προϋπολογισμό 2.074.611,29 ευρώ

Στην αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής των Ελλήνων παρουσιάστηκε χθες το έργο της Ψηφιοποίησης Τεκμηρίων της ιστορικής Βιβλιοθήκης της Βουλής, ένα εγχείρημα κομβικής σημασίας για την πολιτική, κοινωνική και πολιτιστική κληρονομιά της χώρας. Το έργο φιλοδοξεί να συγκεντρώσει και να αναδείξει έναν τεράστιο όγκο πληροφοριακού υλικού που μέχρι σήμερα παρέμενε κατακερματισμένος και διασκορπισμένος σε απαρχαιωμένα συστήματα. Όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, το νέο σύστημα διαχείρισης των τεκμηρίων είναι πλέον ολοκληρωμένο, πολυεπίπεδο και οργανωμένο με τρόπο που εξυπηρετεί την απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών.

Ο κ. Κακλαμάνης επισήμανε τη σημασία του εγχειρήματος ως εργαλείο που όχι μόνο ταξιδεύει τον επισκέπτη στον χρόνο και στην ιστορία, αλλά προσφέρει αξιόπιστη και βαθιά ενημέρωση, ενισχύοντας το αίσθημα συμμετοχής στο συλλογικό εγχείρημα του Κοινοβουλευτισμού. Υπογράμμισε, επίσης, ότι η εγκυρότητα της πληροφόρησης αποτελεί θεμέλιο κάθε υγιούς δημοκρατίας.

Η ψηφιοποίηση, με συνολικό προϋπολογισμό 2.074.611,29 ευρώ, υλοποιήθηκε από τον όμιλο ΟΤΕ στο πλαίσιο των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων «Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα 2014-2020» και «Ψηφιακός Μετασχηματισμός 2021-2027», ολοκληρώθηκε σε διάστημα 22 μηνών και περιλαμβάνει ένα τεράστιο αρχειακό υλικό. Ψηφιοποιήθηκαν 14 εκατομμύρια λήψεις εφημερίδων, 795.000 σελίδες κοινοβουλευτικού αρχείου, 71.660 σελίδες από τα αρχεία προσωπικοτήτων όπως ο Γεώργιος Ψυχάρης, ο Ιωάννης Μεταξάς και ο Γεώργιος Γεννηματάς, 600 χειρόγραφοι κώδικες, 3.366 χάρτες, 1.300 φωτογραφίες και το ακουστικό αρχείο του BBC.

Έμφαση δόθηκε στην εξ αποστάσεως προσβασιμότητα του ψηφιακού αποθετηρίου, που καταργεί την ανάγκη φυσικής παρουσίας στα αναγνωστήρια της Βιβλιοθήκης, ενώ παράλληλα έχει εξασφαλιστεί η πλήρης προσβασιμότητα για άτομα με αναπηρία μέσω ειδικών εργαλείων παρουσίασης της πληροφορίας.

Ο Πρόεδρος της Βουλής δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει θερμά τους βασικούς συντελεστές του έργου, αναφερόμενος στον Κωνσταντίνο Τασούλα, Γεώργιο Μυλωνάκη και Βασίλη Μπαγιώκο, καθώς και τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου, ο οποίος συνέβαλε καθοριστικά στην ένταξη της Βουλής στο εθνικό πρόγραμμα ψηφιακού μετασχηματισμού, ανοίγοντας τον δρόμο για την αξιοποίηση τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης στο μέλλον.

Ο Λυκούργος Αντωνόπουλος, Γενικός Διευθυντής Εταιρικών Πελατών του Ομίλου ΟΤΕ, δήλωσε ότι η ολοκλήρωση του έργου αποτελεί μια πολιτιστική παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές, τονίζοντας, «στην COSMOTE TELEKOM πιστεύουμε ότι η τεχνολογία αποκτά επιπλέον αξία όταν διασφαλίζει την πρόσβαση όλων στη γνώση, στην πληροφορία, στην ιστορία. Με τεχνογνωσία και συνέπεια. Το έργο αυτό συνδέει την καινοτομία με την πολιτιστική κληρονομιά και αποδεικνύει ότι οι ψηφιακές υποδομές μας συνδέουν τόσο με το παρελθόν, όσο και με το μέλλον».

Ο κ. Αντωνόπουλος αναφέρθηκε επίσης στον επαγγελματισμό και την αφοσίωση των περισσότερων από 70 ανθρώπων που εργάστηκαν για την επιτυχή υλοποίηση του έργου, καθώς και στην τεχνογνωσία της COSMOTE TELEKOM, η οποία έχει υλοποιήσει και άλλα μεγάλης εμβέλειας έργα πολιτιστικής τεκμηρίωσης, όπως αυτό της καταγραφής και ψηφιοποίησης των κειμηλίων του Αγίου Όρους.

Κλείνοντας, σημείωσε: «Στην COSMOTE TELEKOM πιστεύουμε ότι η τεχνολογία αποκτά επιπλέον αξία όταν διασφαλίζει την πρόσβαση όλων στη γνώση, στην πληροφορία, στην ιστορία. Με σεβασμό στο περιεχόμενο. Με τεχνογνωσία και συνέπεια. »

Η εκδήλωση παρουσίασης, την οποία συντόνισε η Ειδική Θεματική Γραμματέας της Βουλής Ελευθερία Παπαγεωργίου, περιλάμβανε χαιρετισμούς από τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου, την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη (μέσω επιστολής), τον Γενικό Γραμματέα της Βουλής Βασίλη Μπαγιώκο και τον Εμμανουήλ Γιαμπουρά, προϊστάμενο της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Προγράμματος «Ψηφιακός Σχηματισμός».

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν, μεταξύ άλλων, ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Θεολόγος Αλεξανδράκης, εκπροσωπώντας τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γεώργιος Μυλωνάκης, ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής Αθανάσιος Μπούρας, η Δ΄ Αντιπρόεδρος Όλγα Γεροβασίλη, βουλευτές και στελέχη της Βιβλιοθήκης της Βουλής που εργάστηκαν ακούραστα για την υλοποίηση του έργου. Πρόκειται αναμφίβολα για ένα έργο που εγκαινιάζει μια νέα εποχή στην πρόσβαση και διάχυση της ιστορικής μνήμης της χώρας μας, μετατρέποντας την πλούσια αρχειακή κληρονομιά της Βουλής σε ζωντανό, προσιτό και σύγχρονο αγαθό για όλους.

Πηγή άρθρου και εικόνας: Δελτίο Τύπου / Newsletter