ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ: Συνδιοργάνωσε και φιλοξένησε τον πρώτο ελληνικό εθνικό διαγωνισμό Racecar Challenge

Το Σάββατο 18 Ιουνίου 2022 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, σε υβριδική μορφή, ο πρώτος ελληνικός εθνικός διαγωνισμός Racecar Challenge βασισμένος στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα αυτόνομων ρομποτικών αγωνιστικών αυτοκινήτων «miniRacecar», που σχεδιάστηκε από το Beaver Works Summer Institute του MIT.


Η εισαγωγή του miniRacecar στη χώρα μας είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας μεταξύ του Beaver Works Summer Institute με τον ελληνικό μη-κερδοσκοπικό οργανισμό Μάθηση Πρωτοβουλία (Mathisi Initiative) και ο διαγωνισμός συνδιοργανώθηκε και φιλοξενήθηκε από το Pierce – The American College of Greece, με την υποστήριξη του Junior Achievement Greece.


Μέσω αυτής της μοναδικής συνεργασίας, το πρόγραμμα «miniRacecar» της Beaver Works προσφέρθηκε διαδικτυακά δωρεάν στα ελληνικά σχολεία την περασμένη σχολική χρονιά. Πρόκειται για ένα μάθημα ρομποτικής και προγραμματισμού υψηλής ποιότητας που σχεδιάστηκε από το Beaver Work Summer Institute του MIT για μαθητές σχολικής ηλικίας. Στόχος του είναι να βοηθήσει τους μαθητές να αναπτύξουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους στον προγραμματισμό, τη ρομποτική και την τεχνολογία, συνδέοντας τη θεωρία με την πράξη, προωθώντας παράλληλα την ανάπτυξη δεξιοτήτων που θεωρούνται απαραίτητες για τον 21ο αιώνα, όπως η επίλυση προβλημάτων, η κριτική σκέψη, η δημιουργικότητα και η ομαδοσυνεργατικότητα. Το μάθημα είναι στην αγγλική γλώσσα και απαιτεί την καθοδήγηση καθηγητή. Όλοι οι μαθητές που το φέρνουν εις πέρας λαμβάνουν πιστοποιητικό ολοκλήρωσης από το BWSI. Το πρόγραμμα μπορεί να υλοποιηθεί είτε με συναρμολόγηση του φυσικού αυτοκινήτου, εάν αυτό είναι διαθέσιμο, είτε μέσω του προσομοιωτή miniRACECAR της BWSI χωρίς κόστος.


Το μάθημα παρακολούθησαν συνολικά 86 μαθητές από 12 σχολεία από όλη την Ελλάδα, ενώ 25 από αυτούς ολοκλήρωσαν έγκαιρα το μάθημα για να συμμετάσχουν στον φετινό διαγωνισμό. Το Σάββατο, οι συμμετέχοντες διαγωνίστηκαν σε χρονομετρημένες δοκιμασίες και τον τελικό γύρο Grand Prix με τον κώδικα που υπέβαλαν, και τα μέλη της νικήτριας ομάδας, οι «Debuggers», από το Pierce – The American College of Greece, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν διαδικτυακά την τελευταία εβδομάδα του θερινού προγράμματος της BWSI και να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στον τελικό διαγωνισμό της BWSI στις 7 Αυγούστου 2022. Είναι η πρώτη φορά που ελληνική ομάδα θα συμμετάσχει στον τελικό διαγωνισμό της BWSI. Βραβεία απονεμήθηκαν επίσης στις ομάδες που ήρθαν στη δεύτερη θέση, τους «Racedrifters» από το 8ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου και στην τρίτη θέση, την «Qubit», επίσης από το Pierce.


Το Beaver Works Summer Institute, μια συνεργασία μεταξύ του MIT School of Engineering και του MIT Lincoln Laboratory, είναι ένας χώρος όπου οι ιδέες ενθαρρύνονται και γίνονται πραγματικότητα. Ξεκίνησε το 2016 ως απάντηση σε μια πρόκληση – να καλύψει ένα κενό και να δημιουργήσει ένα πρόγραμμα που υιοθετεί τη νοοτροπία του MIT, για να προσφέρει γνώσεις επιστήμης υπολογιστών και τεχνητής νοημοσύνης πανεπιστημιακού επιπέδου σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου. Το miniRacecar είναι ένα από τα πολλά μαθήματα που δημιουργήθηκαν και προσφέρονται από το Beaver Works.
Το μάθημα και ο διαγωνισμός θα είναι επίσης ανοιχτά σε μαθητές στην Ελλάδα το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, με τις εγγραφές να αρχίζουν στις 19 Σεπτεμβρίου και να ολοκληρώνονται στις 26 Οκτωβρίου 2022. Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί στο Pierce στις 29 Απριλίου 2023.


Κάθε ενδιαφερόμενη ομάδα 2 έως 4 ατόμων αποτελούμενη από μαθητές που φοιτούν στο Γυμνάσιο και στην Α’ Λυκείου (με προηγούμενη γνώση της γλώσσας Python για τους νεότερους), έχει δικαίωμα συμμετοχής, εφόσον εγγράφονται και υποστηρίζονται από εκπαιδευτικό σχολείου ή μη κερδοσκοπικού εκπαιδευτικού οργανισμού. Όλες οι πληροφορίες σχετικά με τις εγγραφές και τον διαγωνισμό του επόμενου έτους θα αναρτηθούν στις σχετικές ιστοσελίδες της Μάθησης στη διεύθυνση www.mathisi.org και του Pierce στη διεύθυνση https://www.pierce.gr/pierce-mathisi-panellinios-diagwnismos-racecar-challenge / έως τις 15 Ιουλίου 2022.


Σχετικά με τους Έλληνες συνδιοργανωτές:
Αποστολή της Μάθησης Πρωτοβουλίας είναι να δώσει πρόσβαση σε εκπαιδευτικά προγράμματα εξαιρετικής ποιότητας σε όλους τους μαθητές στην Ελλάδα, ανεξάρτητα από τις οικονομικές ή ακαδημαϊκές τους δυνατότητες. Η Μάθηση είναι μέλος του Abdul Latif Jameel World Education Lab στο MIT (JWEL). Μεταξύ άλλων δραστηριοτήτων, συνεργάζεται με το BWSI για την προώθηση του προγράμματός τους σε μαθητές στην Ελλάδα.


Το Pierce – Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος παρέχει μια ολιστική εκπαίδευση για να δημιουργήσει πνευματικά ανεξάρτητους, ηθικά υπεύθυνους και κοινωνικά αφοσιωμένους πολίτες του κόσμου. Το «Non ministrari sed ministrare» («Όχι να υπηρετείσαι αλλά να υπηρετείς») καθορίζει τον θεσμικό του χαρακτήρα και όραμά του για τους μαθητές του. Προσφέρει υψηλής ποιότητας, εξατομικευμένη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (Γυμνάσιο – Λύκειο, Πρόγραμμα Διεθνούς Απολυτηρίου) και από τον Σεπτέμβριο 2022, πρωτοβάθμια εκπαίδευση (Νηπιαγωγείο & Δημοτικό). Είναι ένα από τα τρία τμήματα του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος (ACG), του παλαιότερου και μεγαλύτερου ολοκληρωμένου εκπαιδευτικού ιδρύματος με έδρα την Αμερική στην Ευρώπη.


Το Junior Achievement Greece είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε στην Ελλάδα τον Νοέμβριο του 2005 με πρωτοβουλία του Ελληνικού Συνδέσμου Βιομηχανιών. Η Junior Achievement Greece πραγματοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα για όλες τις ηλικιακές ομάδες που στόχο έχουν να γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ της εκπαίδευσης και του κόσμου της εργασίας. Έχουν σχεδιαστεί για να εμπνεύσουν, να ενθαρρύνουν και να προετοιμάσουν τους νέους να επιτύχουν σε μια παγκόσμια οικονομία, να τους υποστηρίξουν στη δημιουργία των δικών τους θέσεων εργασίας μέσω καινοτόμων και βιωματικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την επιχειρηματικότητα και τον χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό, καθώς και να τους εμπλέξουν σε δραστηριότητες που προάγουν τη δια βίου μάθηση, τη θετική αλλαγή και τελικά να τους βοηθήσει να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους.

Πηγή άρθρου και εικόνας: Δελτίο Τύπου/Newsletter

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ