ALBA: Πρόγραμμα του Alba φιλοδοξεί να προετοιμάσει τους μελλοντικούς ηγέτες του επιχειρείν της Θεσσαλονίκης

 

Το δωρεάν πρόγραμμα Thessaloniki Future Leaders Lab: Learnability for Employability, πρωτοβουλία του Alba Graduate Business School, η οποία υλοποιείται σε συνεργασία με επιχειρήσεις-υποστηρικτές, απευθύνεται σε φοιτητές διαφορετικών σχολών των Πανεπιστημίων της Θεσσαλονίκης, ολοκληρώνει τον πρώτο του κύκλο το Νοέμβριο και συνεχίζει δυναμικά.

 

Φιλοδοξεί να διαμορφώσει τους μελλοντικούς ηγέτες της επιχειρηματικής κοινότητας της Θεσσαλονίκης, δείχνοντας στα νέα παιδιά πόσο σημαντικό είναι να αναπτύξουν μια στάση ζωής για δια βίου μάθηση, παράλληλα με την ακαδημαϊκή θεωρία και την εφαρμοσμένη γνώση. Το πρόγραμμα Thessaloniki Future Leaders Lab: Learnability for Employability, μια πρωτοβουλία του Alba Graduate Business School (μέλους του American College of Greece), η οποία υλοποιείται σε συνεργασία με επιχειρήσεις που τη στηρίζουν, απευθύνεται σε φοιτητές διαφορετικών σχολών των Πανεπιστημίων της Θεσσαλονίκης.

 

Ξεκίνησε δε από τη Θεσσαλονίκη γιατί το Alba αναγνώρισε την προοπτική της πόλης ως hub καινοτομίας, διαπιστώνοντας πόσο γρήγορα αναπτύσσεται προς αυτή την κατεύθυνση και πόση ανάγκη έχουν οι επιχειρήσεις, είτε ντόπιες είτε άλλες που θέλουν να αναπτυχθούν εκεί, για νέα στελέχη με ταλέντο και δεξιότητες. Στο πλαίσιο αυτό οι ίδιες οι εταιρείες θέλησαν να στηρίξουν το πρόγραμμα και συγκεκριμένα η ΜΕΒΓΑΛ, η Ελληνικός Χρυσός, η Accenture, η Elval, η ΤΙΤΑΝ, η Eurobank και η Georgaki & Partners. Μάλιστα, μετά τον πρώτο κύκλο του προγράμματος, ο οποίος ολοκληρώνεται με την αποφοίτηση το Νοέμβριο του 2024, ακολουθεί και δεύτερος, που θα ξεκινήσει λίγο πριν από τα Χριστούγεννα του τρέχοντος έτους, με χρονικό ορίζοντα λήξης τον Μάιο του 2025. Άλλωστε, στόχος είναι η δημιουργία ενός ισχυρού οικοσυστήματος με οργανισμούς/εργοδότες που δραστηριοποιούνται στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να συνδεθούν τα ταλέντα (μελλοντικοί ηγέτες) με τις εταιρείες και να συνθέσουν μαζί την πορεία ανάπτυξης της πόλης ως διεθνούς κέντρου καινοτομίας. Μάλιστα, έχοντας εξασφαλίσει τη δέσμευση των υφιστάμενων υποστηρικτών, το Alba φιλοδοξεί να διευρύνει περαιτέρω τη λίστα των επιχειρήσεων που στηρίζουν το πρόγραμμα.

 

Ο πρώτος κύκλος και οι 50 φοιτητές   

Η πρώτη τάξη-κύκλος του προγράμματος ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2024, ολοκλήρωσε τα μαθήματά της και κλείνει και τυπικά το Νοέμβριο. Αποτελείται δε από 50 φοιτητές -τριτοετείς κυρίως, αλλά και τεταρτοετείς- των Πανεπιστημίων της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι αγκάλιασαν την πρωτοβουλία αυτή και έλαβαν μέρος ενεργά στο σύνολο των 5 διδακτικών της ενοτήτων: Ηγεσία, Βιώσιμη Ανάπτυξη, Καινοτομία, Ψηφιακή Οικονομία, Επιχειρηματικότητα. Κάθε πυλώνας αναπτύχθηκε σε τρεις ημέρες (Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, ώστε να μην επηρεάζονται οι υποχρεώσεις σπουδών των φοιτητών) με μαθήματα και workshops 8 ωρών ημερησίως (100-120 ώρες συνολικά). Το πλαίσιο διδασκαλίας συνδύασε την ακαδημαϊκή θεωρία και την εφαρμοσμένη γνώση με επισκέψεις στις εταιρείες που στηρίζουν το πρόγραμμα, γνωριμία με τους ηγέτες των οργανισμών και τα στελέχη των επιχειρήσεων και workshops από τους ίδιους τους οργανισμούς. Μάλιστα, κάθε φορά τα μαθήματα γίνονταν σε διαφορετικά σημεία, landmarks της Θεσσαλονίκης, από το Τελλόγλειο Ίδρυμα και την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών μέχρι την Αμερικανική Γεωργική Σχολή, αλλά και τις εγκαταστάσεις των ίδιων των εταιρειών. Οι θεματικές «υιοθετήθηκαν» από τις επιχειρήσεις και συγκεκριμένα η Ψηφιακή Οικονομία από την Accenture, η Βιώσιμη Ανάπτυξη από την Ελληνικός Χρυσός και την Τιτάν, η Καινοτομία από την Elval, η Επιχειρηματικότητα από τη Georgaki & Partners και τη Eurobank και η Ηγεσία από τη ΜΕΒΓΑΛ.

 

Το πρόγραμμα σπουδών καταρτίσθηκε από το Τμήμα Executive Development του Alba Graduate Business School, που είναι και ο ακαδημαϊκός συντονιστής του, σε συνεργασία με τα στελέχη των επιχειρήσεων-υποστηρικτών. Οι διδάσκοντες δε ήταν Έλληνες και ξένοι καθηγητές και επελέγησαν από το Alba.

 

Αυτή την περίοδο καταρτίζεται ένα report με τα αποτελέσματα του πρώτου κύκλου του προγράμματος, το οποίο θα επικοινωνηθεί τόσο στους συμμετέχοντες όσο και στις επιχειρήσεις-υποστηρικτές, ενώ παράλληλα οι 50 φοιτητές, χωρισμένοι σε ομάδες, έχουν κληθεί να δημιουργήσουν reflections των θεματικών που παρακολούθησαν, όπου θα αποτυπώνεται η εμπειρία τους. Αυτές οι καταγραφές θα παρουσιαστούν στην τελετή αποφοίτησης τον Νοέμβριο.

«Ο τρόπος της γνώσης αλλάζει. Όσοι δεν το καταλάβουμε θα μείνουμε πίσω. Αυτό ακριβώς είναι το νόημα του προγράμματος, να βοηθήσει τα παιδιά να αναπτύξουν μια στάση ζωής για δια βίου μάθηση και προσαρμογή στις συνεχείς αλλαγές της αγοράς» λέει στη Voria.gr ο πρύτανης του Alba Graduate Business School, Κώστας Αξαρλόγλου, ο οποίος μάλιστα  κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη και έχει ζήσει τις αγωνίες της. Ο ίδιος εξηγεί ότι στόχος του προγράμματος δεν είναι να ανταγωνιστεί το δημόσιο Πανεπιστήμιο, το οποίο, όπως λέει, κάνει εξαιρετικά τη δουλειά του, αλλά να λειτουργήσει συμπληρωματικά. «Δεν θέλουμε να το υποκαταστήσουμε στο κομμάτι της ακαδημαϊκής γνώσης, αλλά να ανοίξουμε τον δρόμο και για νέες δεξιότητες» εξηγεί ο κ. Αξαρλόγλου, τονίζοντας πως οι φοιτητές του πρώτου κύκλου είναι ενθουσιασμένοι και το feedback ιδιαίτερα θετικό.

 

Πηγή άρθρου και εικόνας: Δελτίο Τύπου / Newsletter

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ