ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ: Αποκτά νέα εργαστήρια STEM και Φυσικής

Με δωρεά από την Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (USAID), το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος γίνεται το πρώτο ιδιωτικό μη κερδοσκοπικό Ίδρυμα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης που προσφέρει πτυχία στους κλάδους των STEM επιστημών (Φυσικές Επιστήμες, Τεχνολογία, Μηχανική και Μαθηματικά)

Τελετή εγκαινίων των νέων STEM labs του Deree καθώς και του ανακαινισμένου Εργαστηρίου Φυσικής του Pierce  πραγματοποιήθηκε από το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, στις εγκαταστάσεις του στην Αγία Παρασκευή την Τετάρτη 16 Μαρτίου 2022. Την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους ο David Burger, Deputy Chief of Mission της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, η Cynthia Harvey, Public Affairs Officer της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, ενώ διαδικτυακά παρακολούθησε την εκδήλωση η Lauren Chitty, Program Analyst του USAID.

Μέσω της  δωρεάς του USAID, το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος απόκτησε δύο διεπιστημονικά STEM labs στο Deree και προχώρησε στην ανακαίνιση του Εργαστηρίου Φυσικής του Pierce. Η δημιουργία των διεπιστημονικών STEM Labs δίνει τη δυνατότητα στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδoς να προσφέρει για πρώτη φορά προγράμματα σπουδών στο πεδίο των επιστημών STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics), καλύπτοντας ένα σημαντικό μέχρι πρότινος κενό. Τα πρώτα STEM πρoγράμματα σπουδών του ACG πρόκειται να αποτελέσουν οι βιοϊατρικές επιστήμες και οι επιστήμες υγείας, ενώ σύντομα θα ακολουθήσουν και άλλες επιστήμες.

Ταυτόχρονα, η δωρεά του USAID ανοίγει νέους ορίζοντες για τη διδασκαλία των ακαδημαϊκών κλάδων STEM στη χώρα μας και αναβαθμίζει την ποιότητα της εγχώριας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθιστώντας το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος το πρώτο ιδιωτικό μη κερδοσκοπικό ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που προσφέρει πτυχία στους κλάδους των επιστημών STEM. Με τη δημιουργία των Deree STEM Labs και την παροχή συναφών προγραμμάτων σπουδών, το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδoς μετατρέπεται σε εκπαιδευτικό και ερευνητικό κέντρο στο πεδίο της επιστήμης, της τεχνολογίας, της μηχανικής και των μαθηματικών.

Τα Deree STEM Labs αναβαθμίζουν τη μαθησιακή διαδικασία, προσφέροντας σε φοιτητές και καθηγητές τη δυνατότητα να εμπλακούν σε εργαστηριακές δραστηριότητες που εμπλουτίζουν τη διδασκαλία των μαθημάτων που σχετίζονται με την τεχνολογία. Πιο συγκεκριμένα, η δημιουργία των STEM labs:

  • • Ενισχύει την ποιότητα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, ενσωματώνοντας βιωματικές και σύγχρονες προσεγγίσεις στην εκπαιδευτική διαδικασία.
  • • Προωθεί την έρευνα.
  • • Διαμορφώνει έναν δημόσιο χώρο εκδηλώσεων για δραστηριότητες που σχετίζονται με την επιστήμη, αποτελώντας ταυτόχρονα ένα σημείο συνάντησης μεταξύ της ηγεσίας σκέψης και των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας του Κολλεγίου.
  • • Προωθεί τη διασύνδεση με παράγοντες της αγοράς μέσω προγραμμάτων μαθητείας και συνεργατικής έρευνας.
  • • Αυξάνει τις ευκαιρίες απασχόλησης των αποφοίτων του Κολλεγίου.
  • • Διαμορφώνει έναν δημόσιο χώρο εκδηλώσεων για δραστηριότητες που σχετίζονται με την επιστήμη, αποτελώντας ταυτόχρονα ένα σημείο συνάντησης μεταξύ της ηγεσίας σκέψης και των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας του Κολλεγίου.
  • • Προωθεί τη διασύνδεση με παράγοντες της αγοράς μέσω προγραμμάτων μαθητείας και συνεργατικής έρευνας.
  • • Αυξάνει τις ευκαιρίες απασχόλησης των αποφοίτων του Κολλεγίου.
  • • Διαμορφώνει έναν δημόσιο χώρο εκδηλώσεων για δραστηριότητες που σχετίζονται με την επιστήμη, αποτελώντας ταυτόχρονα ένα σημείο συνάντησης μεταξύ της ηγεσίας σκέψης και των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας του Κολλεγίου.
  • • Προωθεί τη διασύνδεση με παράγοντες της αγοράς μέσω προγραμμάτων μαθητείας και συνεργατικής έρευνας.
  • • Αυξάνει τις ευκαιρίες απασχόλησης των αποφοίτων του Κολλεγίου.

Ταυτόχρονα, η ανακαίνιση του Εργαστηρίου Φυσικής του Pierce  ενισχύει την ποιότητα διδασκαλίας του Κολλεγίου στον κλάδο των STEM για τους μαθητές του γυμνασίου και λυκείου αλλά και τους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές του. Στο αναβαθμισμένο, πλέον, Εργαστήριο Φυσικής οι μαθητές αποκτούν τα κατάλληλα μαθησιακά εφόδια προκειμένου να συνεχίσουν τις σπουδές τους στον κλάδο των STEM, ενώ ταυτόχρονα οι προπτυχιακοί φοιτητές αποκτούν τις βασικές γνώσεις που χρειάζονται για τα προγράμματα σπουδών τους.

Ο David Burger, Deputy Chief of Mission της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, σημείωσε σχετικά: «Το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος αποτελεί ένα εμβληματικό εκπαιδευτικό ίδρυμα και εκτιμούμε βαθύτατα τον ρόλο του στην εμβάθυνση των πολιτιστικών δεσμών μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας. Η Πρεσβεία των ΗΠΑ είναι περήφανη που υποστηρίζει τέτοιου είδους πρωτοβουλίες και εκτιμούμε τη γενναιόδωρη χρηματοδότηση που παρείχε το USAID για να τις κάνει πραγματικότητα. Το Κολλέγιο συμβάλλει στην ενίσχυση των κοινών μας αξιών και στη δημιουργία καινοτόμων πλατφορμών, όπως τα εργαστήρια που εγκαινιάζουμε σήμερα, για την ανταλλαγή ιδεών και γνώσεων μεταξύ Αμερικανών και Ελλήνων. Με χαρά έμαθα ότι, με την εκκίνηση λειτουργίας των εργαστηρίων STEM, το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος θα επεκτείνει τις ευκαιρίες για τους φοιτητές του προσφέροντας πτυχία στο πεδίο των επιστημών STEM ενώ ταυτόχρονα οι νεότεροι μαθητές στο Pierce θα επωφεληθούν από το Physics Lab, αξιοποιώντας τις νέες, ανακαινισμένες εγκαταστάσεις του».

Ο Dr. David Horner, Πρόεδρος του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, σημείωσε: «Σε αυτό το Ίδρυμα αντιμετωπίσαμε πρωτόγνωρες προκλήσεις κατά τη διάρκεια της 150χρονης ιστορίας μας. Τα τελευταία 10 χρόνια ήταν αρκετά απαιτητικά με πολλαπλές προκλήσεις να επηρεάζουν το πλαίσιο λειτουργίας μας. Πιστεύω όμως ότι όταν γραφτεί η ιστορία αυτής της εποχής του Κολλεγίου, η εστίαση δεν θα είναι στις προκλήσεις, αλλά μάλλον στην προσαρμογή αυτού του Ιδρύματος σε ένα απαιτητικό περιβάλλον και στην ικανότητά του να προχωρήσει και να διευρύνει τον αντίκτυπό του σε αυτή τη χώρα και σε αυτή την περιοχή του κόσμου. Θέλω λοιπόν να ευχαριστήσω όλους εκείνους που έχουν συνεργαστεί μαζί μας για να βελτιώσουμε το όραμά μας και μας βοηθήσαν να κατανοήσουμε πώς μπορούμε να προσαρμοστούμε σε αυτή την εποχή και να συνεχίσουμε να το κάνουμε».

Η Alison Townley, Vice President of Advancement  του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, δήλωσε σχετικά: «Καθώς ο κόσμος μας συνεχίζει να αντιμετωπίζει νέες προκλήσεις και οι βασικές αρχές της δημοκρατίας δέχονται πυρά, στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η δέσμευσή μας να διαπαιδαγωγούμε σπουδαστές με καινοτόμα σκέψη στη βάση των Αμερικάνικων βέλτιστων πρακτικών και υπό το πρίσμα διεθνώς αναγνωρίσιμων κατευθύνσεων, έχει καταστεί περισσότερο σημαντική. Το ACG έχει την τύχη να συνεργάζεται με το USAID για την επίτευξη αυτών των στόχων για περισσότερα από 60 χρόνια. Σήμερα, είμαστε εδώ για να γιορτάσουμε το έργο των εργαστηρίων φυσικής Deree STEM Pierce με τη χρηματοδότηση του USAID. Με την υποστήριξη του USAID, αναπτύσσουμε έναν «αγωγό» καλά προετοιμασμένων αποφοίτων STEM, οι οποίοι είναι έτοιμοι να αξιοποιήσουν τις γνώσεις τους με θετικό οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο στην Ελλάδα και την παγκόσμια κοινότητα. Χαιρόμαστε που τα δύο τρίτα των μαθητών που συμμετέχουν είναι γυναίκες, ενώ έχει δημιουργηθεί μια νέα φοιτητική λέσχη με τίτλο «Women in Technology». Προσβλέποντας στο μέλλον, είμαστε ενθουσιασμένοι που θα αξιοποιήσουμε την επιτυχία των νέων εργαστηρίων STEM μέσω μιας ακόμη συνεργασίας με τo USAID που υποστηρίζει την ανάπτυξη μιας νέας Σχολής STEM, Επιστημών Υγείας και Δημόσιας Υγείας. Είμαστε περήφανοι και ευγνώμονες για τη συνεργασία μας με τo USAID, την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα και την ελληνική κοινότητα – μαζί συνεχίζουμε να προάγουμε τις καλύτερες αμερικανικές αξίες και να έχουμε μοναδικό και θετικό αντίκτυπο στην Ελλάδα».

Στην ομιλία του ο Δρ Κωνσταντίνος Παπαδιάς, Executive Director of the Center of Excellence in Research, Technology and Innovation Network (RTIN), Scientific Director of the ACG Research Center and Professor of Information Technology at Deree and Alba, εξήγησε τον τρόπο που τα νέα εργαστήρια STEM ευθυγραμμίζονται με τον κύριο στόχο του Δικτύου, ο οποίος είναι η ενίσχυση της ικανότητας του Κολλεγίου να πρωταγωνιστεί στην έρευνα και την καινοτομία στο πεδίο της τεχνολογίας. Συγκεκριμένα, ο κ. Παπαδιάς παρουσίασε παραδείγματα αξιοποίησης των εργαστηρίων STEM σε ήδη τρέχοντα ακαδημαϊκά προγράμματα, σημειώνοντας ότι η ενσωμάτωσή τους στην εκπαιδευτική διαδικασία μπορεί να συνδράμει στη διαμόρφωση νέων, τεχνολογικά προσανατολισμένων, προγραμμάτων σπουδών. Ταυτόχρονα υπογράμμισε τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζουν τα εργαστήρια στην εξοικείωση των μαθητών του Κολλεγίου με την ρηξικέλευθη τεχνολογική καινοτομία.

Η Δρ Παρασκευή Παπαδοπούλου, Professor of Biophysics and Biology and Head of the Department of Science and Mathematics & Biomedical Sciences Program at Deree – The American College of Greece, αναφερόμενη στη σημασία της χορηγίας του USAID, δήλωσε σχετικά: «Η εισαγωγή νεών επιστημονικών προγραμμάτων δεν θα ήταν δυνατή εάν δεν είχαμε επενδύσει στη δημιουργία των κατάλληλων ερευνητικών χώρων και εργαστηρίων που απαιτούνται για την υποστήριξή τους. Για εμάς στο Deree η μάθηση σε περιβάλλον εργαστηρίου είναι πρωτεύουσας σημασίας. Γι’ αυτό τον λόγο είμαστε ιδιαίτερα ευγνώμονες για όλη την υποστήριξη που λάβαμε από την Ανώτατη Διοίκηση, τους δωρητές, τη χρηματοδότηση του USAID, τη σκληρή δουλειά του διδακτικού προσωπικού και του προσωπικού μας και την εξαιρετική δουλειά που έγινε από τις τεχνικές υπηρεσίες. Μέσω της συνεισφοράς τους καταφέραμε να ανακαινίσουμε και να εξοπλίσουμε πλήρως όλα τα εργαστήριά μας καθώς και να κατασκευάσουμε καινούργια».

Τα τελευταία 60 χρόνια το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος έχει την τύχη να λάβει την γενναιόδωρη υποστήριξη από το USAID, η οποία έχει ενισχύσει σημαντικά τις εγκαταστάσεις, τον εξοπλισμό και τις υπηρεσίες που χρησιμοποιούνται από την εκπαιδευτική του κοινότητα.

Πηγή άρθρου και εικόνας: Δελτίο Τύπου/Newsletter

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ