CEO CLUBS: Η Γεωργία Καρτσάνη ιδρύτρια και πρόεδρος του CEO CLUBS GREECE παρουσιάζει το πρόγραμμα EMERGING LEADER

 

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε στις 30-31 Μαρτίου στο ClubHouse στη Μαρίνα Φλοίσβου, το 1ο Emerging Leader Program του CEO Clubs Greece, το οποίο υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (OΠΑ). Με την ολοκλήρωσή του, συζητήσαμε με την κυρία Γεωργία Καρτσάνη, Ιδρύτρια και Πρόεδρο του CEO Clubs Greece, για τους στόχους και τα αποτελέσματα της πρωτοβουλίας αυτής.

 

Ε: Τί είναι το Emerging Leader Program;
Α: Πρόκειται για ένα πρόγραμμα βιωματικής μάθησης που χορηγήθηκε σε 22 επιλεγμένους τελειόφοιτους φοιτητές (γενιάς Z) του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του ΟΠΑ. Κατά τη διάρκεια ενός εντατικού διημέρου, εστιάσαμε σε τρεις βασικές θεματικές: (α) Leading Personal Growth – Leading Yourself, (β) Developing an Impactful Personal Brand και (γ) Planning a Successful Career Path.

 

Ε: Τι αποτέλεσε την έμπνευση που οδήγησε στην πρωτοβουλία αυτή;
Α: Το Emerging Leader Program αποτελεί την απάντηση στο ερώτημα «τι κάνει το CEO Clubs Greece για τους νέους σήμερα». Ως Club, έχουμε δεσμευτεί να αποτελούμε έναν οργανισμό «σφραγίδα ηγεσίας για το μέλλον» με δυνατή, θετική επίδραση, τόσο στα μέλη μας, όσο στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Θεωρούμε χρέος μας να μεταλαμπαδεύσουμε τη γνώση και την εμπειρία των μελών μας – των σημαντικότερων δηλαδή CEOs της Ελλάδας – στη νέα γενιά, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε μαζί μία ισχυρή βάση πάνω στην οποία θα χτιστεί το μέλλον της χώρας, ένα μέλλον πιο αισιόδοξο και ελπιδοφόρο.

 

Ε: Ποια τα οφέλη των συμμετεχόντων από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα;
Α: Μέσα από σειρά παρουσιάσεων και με τη βοήθεια των πλέον σύγχρονων μεθόδων βιωματικής μάθησης συμπεριλαμβανομένων συζητήσεων σε μικρές ή μεγαλύτερες ομάδες, coaching, personal assessment, visualization και role playing, οι συμμετέχοντες ανέπτυξαν τις ηγετικές τους ικανότητες, διαμόρφωσαν ένα αποτελεσματικό σχέδιο δράσης για την προσωπική και επαγγελματική τους ανάπτυξη και απέκτησαν πρόσβαση σε αποκλειστικές ευκαιρίες προσωπικής και επαγγελματικής εξέλιξης.
Θα ήθελα να τονίζω όμως ότι τα οφέλη για τους συμμετέχοντες εκτείνονται πέρα από το αυστηρό διήμερο του εκπαιδευτικού προγράμματος. Για παράδειγμα, κατά τη διαδικασία επιλογής (screening process), οι φοιτητές πέρασαν από συνεντεύξεις με εξέχοντες CEOs – μέλη του Club μας, ακονίζοντας ικανότητες που θα τους βοηθήσουν στο μέλλον. Από την άλλη πλευρά, με την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι συμμετέχοντες εντάσσονται σε ένα alumni group, το οποίο τους δίνει τη δυνατότητα να καλλιεργούν ένα δίκτυο που θα τους στηρίξει στα επόμενα βήματά τους. Ενδεικτικά αναφέρω μερικές από τις μέχρι σήμερα προβλέψεις: συμπερίληψη των αποφοίτων σε events του Club μας όπως το Leadership Forum, το οποίο πραγματοποιούμε στις 25 Απριλίου στο Μουσείο Βορρέ, προσθήκη των βιογραφικών τους σε βάση προσβάσιμη από τα μέλη μας προκειμένου να έχουν ευκαιρίες για εργασία, mentoring και συνεργασίες (καθώς μεταξύ των αποφοίτων του προγράμματος υπάρχουν και νέοι που έχουν ήδη δικιές τους εταιρείες), και οργάνωση ειδικής εκδήλωσης διαλόγου μεταξύ των φοιτητών και CEOs-μελών του Club.

 

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΒΙΩΜΑΤΙΚΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ

 

Ε: Τι ήταν αυτό που θέλατε εσείς να αποκομίσουν οι συμμετέχοντες από το πρόγραμμα;
Α: Συνείδηση για το πού βρίσκονται αυτή τη στιγμή, πού θέλουν να κατευθυνθούν και με ποιον τρόπο θα επιτύχουν τον επαγγελματικό στόχο τους. Το πρόγραμμα αυτό στοχεύει να βοηθήσει τους συμμετέχοντες να κάνουν συνειδητές επιλογές στη ζωή τους, στηριζόμενοι στις αξίες, το όραμά τους και τη δυναμική τους. Τους παρακινήσαμε να σκεφτούν τι τους παθιάζει, ποιος είναι ο σκοπός τους, τι δίνει νόημα στη ζωή τους και τους δώσαμε εργαλεία και μεθοδολογίες που θα τους βοηθήσουν σε αυτή την πορεία.

 

 

Ε: Γνωρίζετε τις προσδοκίες που είχαν οι συμμετέχοντες από το πρόγραμμα;
Α: Φυσικά. Αυτού του είδους τέτοια ανάλυση αποτελεί τη βάση από την οποία ξεκινάμε αυτό το πρόγραμμα. Χρησιμοποιώντας δικά τους λόγια, μέσα από το Emerging Leader Program, οι συμμετέχοντες επεδίωκαν να «αναπτυχθούν και να γίνουν καλύτεροι ως επαγγελματίες και ως άνθρωποι», να «πάρουν πληροφορίες και εμπειρίες για την εξέλιξή τους προσαρμοσμένες στις δικές τους ανάγκες (customized)», να «πάρουν ερεθίσματα και να μπορούν να τα εφαρμόσουν στη δική τους ζωή», να «μάθουν πώς ένα νέο άτομο μπορεί να επηρεάσει και να ηγηθεί», να καταλάβουν «το mindset και το brand που θα τους βοηθήσει στα μελλοντικά τους σχέδια» και να δουν «πώς εφαρμόζεται η ηγεσία από κάτω προς τα πάνω (bottom top leadership)». Από την ανατροφοδότηση που έχουμε ήδη πάρει, οι προσδοκίες τους αυτές καλύφθηκαν και ξεπεράστηκαν.

 

Ε: Ποια ήταν τα πιο θετικά σχόλια των συμμετεχόντων στο τέλος του προγράμματος;
Α: Θα ήθελα να σταθώ στα τέσσερα σημαντικότερα σημεία που τονίστηκαν από όλους. Οι φοιτητές εκτίμησαν τη μοναδική ευκαιρία που είχαν να έρθουν σε επαφή και αλληλεπίδραση για σημαντικό χρονικό διάστημα με εξέχοντες CEOs, παίρνοντας εμπειρίες και συμμετέχοντας σε εποικοδομητικό διάλογο μαζί τους. Επίσης, ο περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων (μόνο 22) έδωσε στον καθένα την ευκαιρία να ακουστεί, να μη χαθεί σε ένα ανώνυμο πλήθος, και να νιώσει ότι η πληροφορία που παίρνει είναι προσαρμοσμένη σε προσωπικές ανάγκες. Ταυτόχρονα, η προσεκτική διαδικασία επιλογής και ο τρόπος διεξαγωγής του προγράμματος βοήθησαν τους συμμετέχοντες να συνδεθούν με ομότιμούς τους διαπιστώνοντας μέσα από τις μεταξύ τους συζητήσεις (peer learning) ότι δεν είναι μόνοι τους απέναντι στις προκλήσεις, ακόμα και τους φόβους, που αντιμετωπίζουν. Το γεγονός αυτό τους έδωσε την αίσθηση του ανήκειν, ενισχύοντάς τους την περηφάνεια για αυτό που είναι και εκπροσωπούν, την εσωτερική ηρεμία και τη θετική ενέργεια για το τί μπορούν να επιτύχουν μαζί. Τέλος, όλοι οι συμμετέχοντες αναγνώρισαν τον ενθουσιασμό της ομάδας του CEO Clubs Greece κατά την μακρά πορεία οργάνωσης και υλοποίησης του προγράμματος και το πάθος με το οποίο αγκαλιάσαμε την πρωτοβουλία αυτή. Για εμάς, δεν ήταν ένα απρόσωπο εκπαιδευτικό πρόγραμμα: ήταν κάτι προσωπικό και πολύτιμο, ένα πρόγραμμα που αγαπήσαμε και το κάναμε από καρδιάς και αυτό αναπόφευκτα το εισέπραξαν οι συμμετέχοντες φοιτητές.

 

Ε: Ποιο μέρος του προγράμματος θα σας μείνει αξέχαστο;
Α: Η επαφή μας με μερικούς από τους πλέον πολλά υποσχόμενους εκπροσώπους της GenZ, η οποία είναι συχνά παρεξηγημένη από εμάς που ανήκουμε σε παλαιότερες γενιές. Οι συμμετέχοντες μας εξέπληξαν με τον επαγγελματισμό τους, την αφοσίωσή τους, το σεβασμό και την προσήλωση που επέδειξαν καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος, το δυναμισμό τους, την πίστη στο όραμά τους και το επιχειρηματικό τους δαιμόνιο που φαίνεται ότι κυριαρχεί πλέον στη νέα γενιά – περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες έχουν ήδη μία δική τους start-up ή θέλουν να εξελιχθούν ως επιχειρηματίες και όχι ως στελέχη.
Παράλληλα, το Πρόγραμμα Emerging Leader ήταν αποτέλεσμα μίας βαθιά εποικοδομητικής συν-δημιουργικής διαδικασίας μεταξύ πολλών, διαφορετικών πλευρών (εσωτερικών ομάδων εργασίας του Club οι οποίες απαρτίζονται από μέλη μας, εταιρειών μελών μας και της Πανεπιστημιακής κοινότητας) και θεωρώ ότι αυτό αποτελεί τον πλέον ξεχωριστό πυρήνα της επιτυχίας του προγράμματος τόσο άμεσα όσο και μακροπρόθεσμα. Το πρόγραμμα αυτό μας έδωσε επίσης την ευκαιρία να ξεκινήσουμε μία μοναδική συνεργασία με το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, του Οικονομικού Πανεπιστήμιου Αθηνών – ενός από τα σημαντικότερα πανεπιστήμια της χώρας – του οποίου η ηγετική ομάδα αγκάλιασε και στήριξε από την αρχή την πρωτοβουλία αυτή. Η διασύνδεση του Πανεπιστημίου με την αγορά και την πραγματική οικονομία είναι κατά τη γνώμη μου εξαιρετικά σημαντική και απαραίτητη.

 

Ε: Ποια τα σχέδιά σας για το μέλλον του Emerging Leader Program;
Α: Ο διάλογος αυτός μεταξύ των CEOs της Ελλάδας, των πανεπιστημίων και της νέας γενιάς δεν πρέπει να περιοριστεί σε μία μεμονωμένη πρωτοβουλία. Μας ενδιαφέρει να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο διαρκούς ανατροφοδότησης και ευελπιστούμε να επαναλάβουμε το πρόγραμμα στο προσεχές μέλλον, πιθανώς μετατρέποντάς το σε μία ετήσια πρωτοβουλία του Club μας. Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να δημιουργούμε ευκαιρίες που θα διευρύνουν το διάλογο αυτόν και την ανταλλαγή απόψεων και γνώσεων και να συνεχίσουμε να μετατρέπουμε την έννοια της συν-δημιουργίας σε πράξη.

 

Σχετικά με το CEO Clubs:
Το CEO Clubs Greece ιδρύθηκε το 2009 ως παράρτημα του CEO Clubs Int’l, ενός από τα μεγαλύτερα business clubs παγκοσμίως. Μετά από 15 χρόνια δράσης, το CEO Clubs Greece αναγνωρίζεται πλέον ως το πιο προοδευτικό Club επιτυχημένων CEOs και επιχειρηματιών στη χώρα μας – μια δυνατή φωνή για την ηγεσία της νέας εποχής. Σκοπός του CEO Clubs Greece είναι να προάγει τη ζωή των μελών του, ενισχύοντας τη γνώση, την ουσιαστική δικτύωση, την εξωστρέφεια και να τους εμπνεύσει να επανεξετάσουν, να αναθεωρήσουν και να συν δημιουργήσουν ένα καλύτερο μέλλον τόσο για τις ομάδες τους και τους οργανισμούς τους, όσο και για το σύνολο της Ελληνικής κοινωνίας. Σήμερα απαριθμεί πλέον των 150 μελών, με το σύνολο του τζίρου των εταιρειών που εκπροσωπούν να ξεπερνά το 4,5 % του ΑΕΠ της χώρας.

 

Το CEO Clubs Greece συμμετέχει επίσης στο Οικουμενικό Σύμφωνο των Ηνωμένων Εθνών (UN Global Compact) και δεσμεύεται από τις οικουμενικές αρχές του για την υπεύθυνη επιχειρηματικότητα.

Το 2024, το CEO Clubs Greece προχώρησε σε αποκλειστική συνεργασία με το CEO Clubs Network προκειμένου να ενισχύσει την επιχειρηματική δράση και δικτύωση των μελών σε παγκόσμια κλίμακα.

 

Πηγή άρθρου και εικόνας: από Δελτίο Τύπου / Newsletter

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ