COCA COLA: Η Coca-Cola στην Ελλάδα ενισχύει τη συμβολή της στη βιώσιμη ανάπτυξη της Κρήτης με το «Zero Drop»

Το νέο πρόγραμμα προστασίας υδάτικών πόρων ”Zero Drop” που υλοποιείται στην Κρήτη από την Coca-Cola στην Ελλάδα, ενισχύει την παρουσία και συνολική επίδραση της εταιρείας στο νησί εξοικονομώντας εκατομμύρια λίτρα νερού στο Ηράκλειο προς όφελος της τοπικής κοινωνίας

Με στρατηγικό στόχο ένα πιο βιώσιμο μέλλον, η Coca-Cola στην Ελλάδα, συνεχίζει να στηρίζει έμπρακτα την Κρήτη και να συμβάλλει αφενός στην προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και απασχόλησης. Εδώ και 35 χρόνια, η εταιρεία διατηρεί παρουσία στο νησί, με μία αλυσίδα αξίας με περισσότερους από 100 εργαζομένους, 80 προμηθευτές και 10.000 πελάτες και συνεργάτες και μια από τις μεγαλύτερες μονάδες της περιοχής, λειτουργώντας με τα υψηλότερα πρότυπα βιωσιμότητας και ασφάλειας.

Τι είναι το Zero Drop

Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία παρουσίασε πρόσφατα τα αποτελέσματα της νέας φάσης του προγράμματος «Zero Drop» στο Ηράκλειο Κρήτης. Με την υποστήριξη του The Coca-Cola Foundation, το πρόγραμμα προστασίας υδατικών πόρων «Zero Drop» που υλοποιείται από τον διεθνή οργανισμό Global Water Partnership Mediterranean, προχώρησε στην υλοποίηση στοχευμένων παρεμβάσεων, με στόχο την εξοικονόμηση νερού, την ενίσχυση της ανθεκτικότητας στην κλιματική αλλαγή, καθώς επίσης και την ενίσχυση της συμβολής της στη βιώσιμη ανάπτυξη του νησιού, αναγνωρίζοντας τη σημασία του νερού, ως το πιο πολύτιμο αγαθό για την ανάπτυξη και ευημερία της τοπικής κοινωνίας.

Ειδικότερα, με τη χρηματοδότηση και της Coca-Cola Τρία Έψιλον και σε συνεργασία με τον Δήμο Ηρακλείου, ολοκληρώθηκαν έργα υποδομής, με στόχο την αναβάθμιση του αρδευτικού δικτύου στις κοινότητες του Προφήτη Ηλία και Βουτών, με τα οποία εξοικονομούνται και «επιστρέφονται» στις τοπικές κοινωνίες εκατομμύρια λίτρα νερού ετησίως.

Πολλαπλά οφέλη και για τον πρωτογενή τομέα στην Κρήτη

Τα οφέλη που αποφέρει το πρόγραμμα «Zero Drop» στον τόπο είναι πολλαπλά για τους κατοίκους, τους αγρότες και συνολικά την τοπική κοινότητα, καθώς περιορίζονται οι διακοπές στο δίκτυο άρδευσης στην Κοινότητα του Προφήτη Ηλία, χάρη στην ενίσχυση των αγωγών διανομής των επεξεργασμένων λυμάτων. Παράλληλα, ενισχύεται η αγροτική παραγωγή και εξασφαλίζεται χαμηλότερο οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος, καθώς αποφεύγονται οι υδροληψίες από τον υδροφόρο ορίζοντα.

Στην Κοινότητα Βουτών, μειώνεται το κόστος λειτουργίας των δύο αντλιοστασίων, μειώνονται οι απώλειες νερού και εξασφαλίζεται σταθερή παροχή νερού στο δίκτυο άρδευσης. Μειώνονται, επίσης, και οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που εκλύεται στην ατμόσφαιρα. Πρόκειται για παρεμβάσεις που υλοποιούνται στο πλαίσιο μίας ολοκληρωμένης στρατηγικής προσέγγισης για τη διαχείριση και εξοικονόμηση υδατικών πόρων. Η στρατηγική αυτή περιλαμβάνει την ανεύρεση καινοτόμων λύσεων για τη διασφάλιση της επάρκειας νερού, την εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών για την αποδοτικότερη διαχείριση του νερού σε εγκαταστάσεις, την ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση νερού, καθώς και την εκπαίδευση των ανθρώπων, ώστε να κινητοποιηθούν και να δρουν και εκείνοι με τη σειρά τους.

Σταύρος Μουρελάτος, Γενικός Διευθυντής της Cola-Cola Hellas, Μαρία Αναργύρου-Νίκολιτς, Γενική Διευθύντρια της Coca-Cola Τρία Έψιλον για Ελλάδα & Κύπρο, Γεώργιος Σισαμάκης, Αντιδήμαρχος Αναπτυξιακού Προγραμματισμού & Ψηφιακού Μετασχηματισμού, Βαγγέλης Κωνσταντιανός, Εκτελεστικός Γραμματέας του Global Water Partnership – Mediterranean

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που το συνολικό αποτύπωμα της Coca-Cola στην Κρήτη επεκτείνεται μέσω του προγράμματος «Zero Drop», χάρη στο οποίο θα εξοικονομούνται ετησίως εκατομμύρια λίτρα νερού, προς όφελος των κατοίκων του Ηρακλείου. Με τη δραστηριότητα αυτή ενισχύουμε την τοπική οικονομία κι απασχόληση και συμβάλουμε στην προστασία του περιβάλλοντος. Το εργοστάσιο της Coca-Cola Τρία Έψιλον στο Ηράκλειο αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες στην Κρήτη. Απασχολούμε περισσότερους από 110 εργαζόμενους κι εξυπηρετούμε πάνω από 10.000 σημεία με τη μεγάλη ομάδα πωλήσεων που έχουμε. Πιστεύουμε βαθιά πως οι ενέργειες που υλοποιούμε μαζί, τοπική αυτοδιοίκηση κι επιχειρήσεις, θα συμβάλουν στην προστασία του νερού για ένα καλύτερο & πιο βιώσιμο μέλλον για όλους. Δημιουργούμε κι επιστρέφουμε αξία στην Κρήτη», υπογράμμισε η κα. Μαρία Αναργύρου-Νίκολιτς, Γενική Διευθύντρια, Coca-Cola Τρία Έψιλον για Ελλάδα και Κύπρο.

Σταύρος Μουρελάτος, Γενικός Διευθυντής της Cola-Cola Hellas, Μαρία Αναργύρου-Νίκολιτς, Γενική Διευθύντρια της Coca-Cola Τρία Έψιλον για Ελλάδα & Κύπρο

Από την πλευρά του ο κ. Σταύρος Μουρελάτος, Γενικός Διευθυντής της Coca-Cola Hellas, σχολίασε: «Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι που το πρόγραμμα ‘Zero Drop’ ταξιδεύει φέτος στην αγαπημένη μας Κρήτη. Εδώ, έχουμε δημιουργήσει μία σημαντική αλυσίδα αξίας και θέλουμε να συμβάλλουμε στην ενίσχυση του τόπου με κάθε τρόπο. Για εμάς, η εξοικονόμηση νερού είναι κυρίαρχη προτεραιότητα στη στρατηγική μας για βιώσιμη ανάπτυξη, καθώς εδώ και 17 χρόνια τώρα έχουμε υποστηρίξει έργα προστασίας, διαφύλαξης και επάρκειας νερού σε 35 ελληνικά νησιά και πόλεις. Προγράμματα όπως το Zero Drop που έρχονται να βοηθήσουν στο ζήτημα της λειψυδρίας και έχουν απτά οφέλη για την ίδια την κοινωνία και τους ανθρώπους της, ήταν, είναι και θα είναι για όλους εμάς στην Coca-Cola ιδιαίτερα σημαντικά».

Συνεργασία με τα καταστήματα Χαλκιαδάκη για την εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των μαθητών του Ηρακλείου γύρω από την ορθή διαχείριση νερού

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Zero Drop», η Coca-Cola στην Ελλάδα ενώνει τις δυνάμεις της με τα Super Market Χαλκιαδάκης και μαζί στηρίζουν την εκπαίδευση των μαθητών του Ηρακλείου γύρω από την ορθή διαχείριση του νερού και την σημασία της προστασίας αυτού του τόσο πολύτιμου για όλους αγαθού. Για το σκοπό αυτό η GWP-Med θα δημιουργήσει ειδικά επιμορφωτικά επιτραπέζια παιχνίδια που θα μοιραστούν στα σχολεία του Δήμου με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ενισχύοντας παράλληλα το έργο των δασκάλων της περιοχής.

Βαγγέλης Κωνσταντιανός, Εκτελεστικός Γραμματέας του Global Water Partnership – Mediterranean

Η Coca-Cola στην Ελλάδα «πρωτοπόρος» στην προσπάθεια διαφύλαξης του νερού

Για την Coca-Cola κάθε σταγόνα είναι πολύτιμη. Η αποτελεσματική διαχείριση των κινδύνων που σχετίζονται με το νερό, η προστασία των παγκοσμίων αποθεμάτων, και κυρίως η προσπάθεια να είναι προσιτό το πολύτιμο αυτό αγαθό σε εκείνους που το έχουν περισσότερο ανάγκη, είναι μερικές από τις προτεραιότητες της εταιρείας για τη διασφάλιση του νερού. Γι’ αυτό, συνεργάζεται με τοπικούς φορείς και οργανισμούς, ώστε να βρίσκει τρόπους να ενισχύει την επάρκειά του νερού στις τοπικές κοινωνίες όπου δραστηριοποιείται, εκπαιδεύοντας παράλληλα το κοινό και τις επιχειρήσεις στη σωστή, υπεύθυνη και αποτελεσματική χρήση του νερού. Έτσι, τα τελευταία 17 χρόνια σε συνεργασία με τον διεθνή οργανισμό Global Water Partnership Mediterranean και με την υποστήριξη του The Coca-Cola Foundation έχουν υποστηριχτεί έργα προστασίας, διαφύλαξης και επάρκειας νερού σε 35 ελληνικά νησιά και πόλεις, τα οποία έχουν ωφελήσει περισσότερους από 280.000 πολίτες.

Πηγή άρθρου και εικόνας: από Δελτίο Τύπου / Newsletter

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ