COCA COLA: “Zero Drop”, ένα νέο πρόγραμμα προστασίας υδατικών πόρων, με στόχο την επίτευξη μηδενικών απωλειών νερού στη Φολέγανδρο

Το νερό αποτελεί το πιο πολύτιμο αγαθό για την ανάπτυξη και τη σωστή ευημερία μίας κοινωνίας. Πολλοί το θεωρούν δεδομένο, ενώ για κάποιους άλλους η πρόσβαση σε αυτό είναι αρκετά δύσκολη. Σε πολλές περιπτώσεις παρατηρείται η άσκοπη χρήση του, με αποτέλεσμα να υπάρχει έντονο το φαινόμενο της λειψυδρίας σε πολλές ηπειρωτικές και νησιώτικες περιοχές της χώρας μας. Μία τέτοια πρόκληση έρχεται να αντιμετωπίσει η Coca-Cola στην Ελλάδα που εδώ και 16 χρόνια υλοποιεί προγράμματα σε διάφορες περιοχές της χώρας μας, με μεγάλη αξία και ιδιαιτέρα θετικό αντίκτυπο, για την υπεύθυνη χρήση και ενίσχυση της επάρκειας του νερού. Αυτή τη φορά, η εταιρεία υλοποιεί ένα νέο πρόγραμμα προστασίας υδατικών πόρων για το νησί της Φολεγάνδρου, σε συνεργασία με τον διεθνή οργανισμό Global Water Partnership – Mediterranean (GWP-Med) και την αποκλειστική υποστήριξη του Ιδρύματος της Coca-Cola (The Coca-Cola Foundation).


Απώτερος στόχος του προγράμματος είναι η Φολέγανδρος να καταστεί το πρώτο νησί στην Ελλάδα με μηδενικές απώλειες νερού.


Το νερό αποτελεί απαραίτητο ζωτικό πόρο για τη Φολέγανδρο, ειδικά για την τουριστική ανάπτυξη του νησιού. Τα τελευταία χρόνια, η μεγάλη αύξηση του τουρισμού έχει φέρει διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση για νερό, την οποία αδυνατούν να ικανοποιήσουν οι υπάρχουσες υποδομές. Ως αποτέλεσμα, μέχρι και το καλοκαίρι του 2021 παρατηρήθηκαν διακοπές στην υδροδότηση, κάτι που αναμένεται να ενταθεί στο μέλλον, καθώς η τουριστική ζήτηση συνεχίζει να αυξάνεται και η αλλαγή του κλίματος στη Μεσόγειο φέρνει όλο και μεγαλύτερες περιόδους ξηρασίας.Με την πρωτοβουλία αυτή, επιτυγχάνεται εξοικονόμηση τουλάχιστον 10 εκατ. λίτρων νερού ετησίως και ενισχύεται η υδατική επάρκεια της Φολεγάνδρου, μέσω τεχνικών παρεμβάσεων και αξιοποίησης καινοτόμων τεχνολογιών, καθώς και μέσω εκπαιδευτικών και ενημερωτικών δραστηριοτήτων για τους κατοίκους, τους επισκέπτες και τις επιχειρήσεις καφεστίασης και φιλοξενίας του νησιού.

Το Zero Drop ενδυναμώνει την τοπική κοινωνία και στηρίζει τον τουριστικό τομέα.


Η πρώτη φάση του προγράμματος περιέλαβε έργα γεώτρησης θαλασσινού νερού για τη βελτίωση της λειτουργίας των υφιστάμενων μονάδων αφαλάτωσης και η δεύτερη φάση αφορά σε έργα διασύνδεσης και διασωλήνωσης που βρίσκονται σε εξέλιξη, ενισχύοντας την υδατική επάρκεια της Φολεγάνδρου κατά 63% και συμβάλλοντας καθοριστικά στην κάλυψη του κενού μεταξύ ζήτησης και παροχής νερού στο νησί, ειδικά τους θερινούς μήνες, που οδήγησε σε διακοπές στην υδροδότηση μέχρι και το καλοκαίρι του 2021. Παράλληλα, υλοποιήθηκαν εκπαιδευτικές δράσεις για 55 μαθητές και πάνω από 100 δασκάλους στις Κυκλάδες, ενώ αναπτύχθηκαν εξειδικευμένα εργαλεία για επαγγελματίες του τουριστικού τομέα ως προς την ορθή χρήση του πολύτιμου αυτού αγαθού, με τους συνολικούς ωφελούμενους να φτάνουν τα 1.200 άτομα. Τέλος, πραγματοποιήθηκε δωρεά στον Δήμο Φολεγάνδρου 6 υδροπάνελ, ενός καινοτόμου προϊόντος που αξιοποιεί αποκλειστικά ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για να παράξει πόσιμο νερό για τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού. Τα υδροπάνελ, που εισάγονται στην Ελλάδα από τον πάροχο τεχνολογίας του προγράμματος, Idator, χρησιμοποιούν συμπυκνωτές υδρατμών για να μετατρέψουν την ατμοσφαιρική υγρασία σε πόσιμο νερό, με αποκλειστική χρήση ανανεώσιμης ηλιακής ενέργειας.


Η Coca-Cola στην Ελλάδα συνεχίζει να κάνει τη διαφορά.


Στο πλαίσιο των δράσεων της για την προστασία του περιβάλλοντος και θέτοντας το νερό σε προτεραιότητα, ως βασικό πυλώνα της στρατηγικής της για βιώσιμη ανάπτυξη πέραν, η Coca-Cola στην Ελλάδα ανακαλύπτει συνέχεια καινούργιους δρόμους για την υπεύθυνη χρήση και την ενίσχυση της επάρκειας του νερού. 16 χρόνια τώρα, μαζί με τη ΜΚΟ GWP-Med και το Ίδρυμα της Coca-Cola (The Coca-Cola Foundation), έχει υλοποιήσει περισσότερα από 100 έργα για την προστασία και επάρκεια του νερού σε 35 ελληνικά νησιά και πόλεις, τα οποία έχουν ωφελήσει περισσότερους από 280.000 πολίτες μέσω της διασφάλισης 2 δισεκατομμυρίων λίτρων νερού ετησίως.


Πηγή άρθρου και εικόνας: DailyFax

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ