ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Eφαρμογή προγράμματος δράσης για την καταπολέμηση της σεξουαλικής παρενόχλησης

Με την απόφαση 129/2021 του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμος Αγίου Δημητρίου υιοθετεί την πρόταση της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας για την αποδοχή και δέσμευση εφαρμογής του προγράμματος δράσης του Δήμου Αθηναίων για την καταπολέμηση της σεξουαλικής παρενόχλησης.

Πρόκειται για «Δημόσια Δέσμευση» μηδενικής ανοχής σε φαινόμενα σεξουαλικής παρενόχλησης, ανάληψης πρωτοβουλιών για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλων και πρωτίστως των αιρετών, καθώς και για καθορισμό της διαδικασίας εξέτασης καταγγελιών και διενέργειας ΕΔΕ.

Πιο αναλυτικά το Σχέδιο Δράσης περιλαμβάνει τρεις βασικούς άξονες δράσης:

Α. ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ

-Δημόσια Δέσμευση για Μηδενική Ανοχή

-Επιμόρφωση εργαζομένων και αιρετών

-Καμπάνιες ευαισθητοποίησης

Β. ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗΣ

-Πειθαρχική δίωξη – Προτεινόμενες Τροποποιήσεις του Νόμου

-Διαδικασία καταγγελίας

-Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ)

-Σεξουαλική παρενόχληση στους δημοτικούς χώρους

Γ. ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ – ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

-Συνεργασίες με αρμόδιους θεσμικούς φορείς
-Συνεργασία φορέων και υπηρεσιών του δήμου
-Μελέτη συλλογής και καταγραφής στοιχείων. Αποτίμηση των δράσεων

Το κείμενο της απόφασης
Ο Δήμος δεσμεύεται να καταπολεμήσει την σεξουαλική παρενόχληση στους χώρους εργασίας και στους χώρους που διαθέτει για την εξυπηρέτηση των πολιτών. Όλοι/ες οι εργαζόμενοι/ες και οι πολίτες έχουν δικαίωμα να τυγχάνουν αξιοπρεπούς μεταχείρισης. Η σεξουαλική παρενόχληση δεν είναι επιτρεπτή ή ανεκτή. Οι εργαζόμενοι/ες και οι πολίτες έχουν το δικαίωμα καταγγελίας και προτρέπονται να καταγγείλουν κάθε περιστατικό σεξουαλικής παρενόχλησης που υφίστανται από αιρετούς, προϊσταμένους, συναδέλφους ή άλλους πολίτες που προσέρχονται στους χώρους του δήμου ή που υποπίπτει στην αντίληψή τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Η σεξουαλική παρενόχληση είτε από αιρετό είτε από εργαζόμενο συνιστά πειθαρχικό αδίκημα και διώκεται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Ο δήμος θα κάνει χρήση των σχετικών διατάξεων με στόχο την τιμωρία των δραστών.

Η σεξουαλική παρενόχληση σύμφωνα με το άρθρο 2δ) Οδηγίας 2006/54, είναι «η εκδήλωση οποιασδήποτε μορφής ανεπιθύμητης λεκτικής, μη λεκτικής ή σωματικής συμπεριφοράς σεξουαλικού χαρακτήρα, με σκοπό ή αποτέλεσμα την προσβολή της αξιοπρέπειας ενός ατόμου, ιδίως με τη δημιουργία εκφοβιστικού, εχθρικού, εξευτελιστικού, ταπεινωτικού ή επιθετικού περιβάλλοντος».


Οι αιρετοί και οι υπάλληλοι των Διευθύνσεων του δήμου έχουν υποχρέωση να εφαρμόζουν την πολιτική του δήμου και να λαμβάνουν μέτρα για την συμμόρφωση όλων των εργαζομένων με αυτή. Οι Προϊστάμενοι των Τμημάτων έχουν την ευθύνη να εξασφαλίζουν ένα εργασιακό περιβάλλον στο οποίο δεν θα υφίσταται σεξουαλική παρενόχληση. Τέλος, οι εργαζόμενοι/ες έχουν καθήκον να συμμορφώνονται με τον Νόμο και οφείλουν να μην προβαίνουν σε πράξεις σεξουαλικής παρενόχλησης και να αναφέρουν στις αρμόδιες υπηρεσίες ή στα όργανα του δήμου τυχόν πράξεις σεξουαλική παρενόχλησης που υποπίπτουν στην αντίληψη τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους σε βάρος συναδέλφων ή πολιτών που συναλλάσσονται με τις υπηρεσίες του δήμου ή τις υπηρεσίας που κάνουν χρήση των υπηρεσιών του δήμου. Τέλος, οι εργαζόμενοι/ες καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια αποτροπής φαινομένων όπου οι συνάδελφοί τους καθίστανται αντικείμενα προσβλητικής συμπεριφοράς και σεξουαλικής παρενόχλησης εντός της υπηρεσίας».


Ο Δήμος δεσμεύεται να εργάζεται για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας, ώστε να μην δημιουργούνται φαινόμενα κατάχρησης εξουσίας ανάμεσα στους εργαζόμενους των διαφορετικών επιπέδων της υπηρεσιακής ιεραρχίας, αλλά κα από τους αιρετούς, κατάσταση που μπορεί να θεωρηθεί ευνοϊκή για την εμφάνιση περιστατικών σεξουαλικών παρενοχλήσεων.

Δείτε την απόφαση —>ΕΔΩ.

Πηγή άρθρου και εικόνας: από Δελτίο Τύπου / Newsletter

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ