ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ: Business Dinner στο πλαίσιο της 86ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης

Άδωνις Γεωργιάδης: Η Ελλάδα μπορεί να εξελιχθεί σε εξαγωγέα ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία

Νίκος Παπαθανάσης: Ενισχύεται σταθερά η εμπιστοσύνη των Γερμανών επενδυτών

Γιάννης Τσακίρης: Στόχος μας η ένταση των γερμανικών επενδύσεων στην Ελλάδα

Dr. Jorg Rockenhäuser: Η Ελλάδα θα συνεχίσει να αποτελεί κέντρο προσέλκυσης επενδύσεων τα επόμενα χρόνια

 «Η Ελλάδα πρόκειται να εξελιχθεί σε εξαγωγέα ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία, καθώς υπάρχουν ενδιαφερόμενοι επενδυτές από τη Γερμανία που έχουν συμβόλαιο με μεγάλες γερμανικές εταιρείες για να παράγουν ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές στην Ελλάδα και να την εξάγουν στη Γερμανία», επεσήμανε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης τοποθετούμενος ως επίσημος ομιλητής κατά τη διάρκεια του χθεσινού δείπνου που παρέθεσε το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο, για 6η συνεχή χρονιά, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, με περισσότερους από 400 προσκεκλημένους.

Ο κ. Α. Γεωργιάδης ανέλυσε τις οικονομικές επιδόσεις και τις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην αύξηση των επενδύσεων, που, όπως είπε χαρακτηριστικά, «το 2021 ανήλθαν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 30 ετών, ενώ φέτος πρόκειται να καταρριφθεί το ρεκόρ όλων των εποχών».

Ο Υπουργός Ανάπτυξης ανέδειξε τη συμβολή της Γερμανίας ως της πρώτης χώρας σε ξένες άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα και τάχθηκε υπέρ της περαιτέρω σύσφιξης των σχέσεων των δύο χωρών ώστε, όπως τόνισε, «μέσω της συνεργασίας να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα την ενεργειακή κρίση προς όφελος των δύο λαών».

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, κ. Βασίλειος Γούναρης, στο χαιρετισμό που απηύθυνε, σημείωσε ότι η γερμανική επενδυτική κοινότητα είναι διάχυτη σε όλους τους βασικούς τομείς της οικονομίας, όπως η πράσινη ενέργεια, η κυκλική οικονομία, το R&D και οι νέες τεχνολογίες, οι τηλεπικοινωνίες, η φαρμακοβιομηχανία, οι ασφάλειες, το οργανωμένο λιανεμπόριο, ο τουρισμός, τα logistics, το real estate, οι υποδομές και η αγροδιατροφή. Πρόσθεσε, δε, ότι «το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο θα συνεχίσει να λειτουργεί ως “γέφυρα επικοινωνίας” μεταξύ των οικονομιών της Ελλάδας και της Γερμανίας, θεωρώντας ότι τα περιθώρια διεύρυνσης των διμερών συνεργασιών παραμένουν μεγάλα, σε μια περίοδο που η Ελλάδα έχει ανάγκη τις ξένες επενδύσεις προκειμένου να αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα τις προκλήσεις της διεθνούς γεωπολιτικής κρίσης».

Στο μεταξύ, σε ομιλία που παρέθεσε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Διευθύνων Εταίρος, για τις γερμανόφωνες χώρες, της επενδυτικής εταιρίας Permira, Dr. JorgRockenhauser, χαρακτήρισε την Ελλάδα ως μια χώρα με πολλές επενδυτικές επιλογές, όπως η τεχνολογία, η «έξυπνη» γεωργία και ο αειφόρος τουρισμός και πρόσθεσε: «Έχετε αποδείξει την τελευταία δεκαετία ότι είστε θαρραλέοι, γι’ αυτό πιστεύω ακράδαντα ότι εάν συνεχίσετε ανάλογα, η Ελλάδα θα έχει πολλές επιλογές να αναπτυχθεί και να ευημερήσει τα επόμενα χρόνια σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες». Ο ίδιος αναφερόμενος σε τρεις από τις εταιρείες του χαρτοφυλακίου της Permira, τις TeamViewer, P&I και BestSecret, τόνισε ότι έχουν ανοίξει κόμβους έρευνας και ανάπτυξης στη χώρα και η Permira ήταν ένας από τους πρώτους επενδυτές που πίστεψαν στην ευκαιρία να μετατρέψουν την Ελλάδα σε τεχνολογικό κόμβο στην Ευρώπη. «Πριν από επτά χρόνια αρχίσαμε να συνεργαζόμαστε με τις τοπικές αρχές της Ηπείρου και τον Περιφερειάρχη της, κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη, που ανέπτυξαν το όραμα να μετατρέψουν τα Ιωάννινα σε κέντρο ψηφιακής τεχνολογίας της Ελλάδας» σημείωσε ο κ. JorgRockenhauser.

Στο πλαίσιο συζήτησης, η οποία έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης και συντόνισε ο κ. Στέφανος Τζιρίτης, Πρόεδρος του ομίλου ISOMAT, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Νίκος Παπαθανάσης, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «η Ελλάδα αποτελεί ελκυστικό προορισμό για γερμανικές επενδύσεις και αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι ενισχύεται σταθερά η εμπιστοσύνη των Γερμανών επενδυτών στην προοπτική δυναμικής ανάπτυξης της Ελλάδας».

Συμμετέχοντας στην ίδια συζήτηση, ο Υφυπουργός Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Γιάννης Τσακίρης, στάθηκε στο MoU, το οποίο θα υπογράψει η Ελληνική κυβέρνηση με το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο, δηλώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι  «μέσω του MoU αναγνωρίζεται η συμβολή του Επιμελητηρίου στην ελληνική οικονομία και του δίνεται η δυνατότητα να συνδράμει ενεργά στη δικαιότερη και ταχύτερη διάχυση στην αγορά των πόρων που παρέχουν σήμερα τα θεσπισμένα χρηματοδοτικά εργαλεία. Στρατηγικός μας στόχος αποτελεί η ένταση των γερμανικών επενδύσεων στην ελληνική οικονομία, σε μια περίοδο κρίσιμη για τη χώρα λόγω της διεθνούς γεωπολιτικής κρίσης».

Σύντομη τοποθέτηση στην εκδήλωση έκανε και ο Υπουργός Εσωτερικών/ ΥΜΑΘ, κ. Σταύρος Καλαφάτης, ο οποίος αναφέρθηκε στα έργα που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα για τη Θεσσαλονίκη του 2030, έργα ιδιωτικά και δημόσια, συνολικού προϋπολογισμού 9,3 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι την εκδήλωση επίσης τίμησαν με την παρουσία τους η Υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Δόμνα Μιχαηλίδου, ο Υφυπουργός για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, κ. Κώστας Φραγκογιάννης, ο Υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, κ. Νικόλαος Ταγαράς, o Πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Dr. Ernst Reichel, η Γενική Πρόξενος της Γερμανίας, κ. Sibylla Bendig, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης ΝΔ, κ. Κώστας Γκιουλέκας, ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης ΝΔ, κ. Δημήτρης Κούβελας, η Αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης Πολιτισμού και Τουρισμού, κ. Μαρία Καραγιάννη και η αντιδήμαρχος Παιδείας Δήμου Θεσσαλονίκης, κ. Ιωάννα Κοσμοπούλου.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Διευθυντής Παραρτήματος Βορείου Ελλάδος, κ. Γιώργος Θεοδωράκης, ο οποίος αναφέρθηκε στις νέες προκλήσεις που πρόκειται να αντιμετωπίσει η Ελλάδα την ερχόμενη περίοδο με το ανοιχτό μέτωπο πολέμου στην Ευρωπαϊκή ήπειρο, τις επιπτώσεις του στην οικονομία και κυρίως το ζήτημα της ενέργειας. Σημείο κλειδί στην αντιμετώπιση της νέας οικονομικής κρίσης είναι οι επενδύσεις, τόνισε ο ίδιος, δηλώνοντας ευτυχής που δίνεται η δυνατότητα στην εκδήλωση να απευθύνει ομιλία ο Διευθύνων Εταίρος για τις γερμανόφωνες χώρες (DACH) της επενδυτικής εταιρείας Permira, Dr. Jörg Rockenhäuser.  

Πηγή άρθρου και εικόνας: Δελτίο Τύπου/Newsletter

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ