Φόρτωση Εκδηλώσεις

« Όλες οι Εκδηλώσεις

  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

Παράταση Εκθέσεως «Το Νόμισμα στον Αρχαίο Ελληνικό Κόσμο»

10 Δεκεμβρίου 2013 @ 00:00 - 31 Μαΐου 2014 @ 00:00

Παράταση Εκθέσεως: Έως 31 Μαΐου 2014
Είσοδος και Συμμετοχή στα Εκπαιδευτικά Προγράμματα: Δωρεάν

Λόγω της μεγάλης προσελεύσεως του κοινού στην Έκθεση της Νομισματικής Συλλογής της Alpha Bank με τίτλο «Το Νόμισμα στον Αρχαίο Ελληνικό Κόσμο», αποφασίσθηκε η παράτασή της έως την 31 Μαΐου 2014.

Ενδεικτικώς αναφέρεται ότι την έκθεση έχουν επισκεφθεί 12.000 άτομα, ενώ στα Εκπαιδευτικά Προγράμματα που οργανώνονται κάθε Τρίτη έχουν συμμετάσχει 1.700 παιδιά.

Η έκθεση, η οποία παρουσιάζεται στον Εκθεσιακό Χώρο του Μουσείου Χαρτονομισμάτων της Ιονικής Τραπέζης στην Κέρκυρα, αποτελεί μία περιήγηση στην ιστορία του Νομίσματος, από την εποχή της εφευρέσεώς του (τέλη 7ου/αρχές 6ου αιώνα π.Χ.) έως το τέλος της ελληνιστικής εποχής (2ος αιώνας π.Χ.).

H έκθεση ξεκινά με γραφιστικές αναπαραστάσεις, στις οποίες παρουσιάζονται οι πρόδρομοι του Νομίσματος και ο τρόπος κατασκευής των αρχαίων νομισμάτων. Ακολουθούν η Εφεύρεση του Νομίσματος, ο Διμεταλλισμός και τα Πρώτα Νομίσματα του Ελλαδικού Χώρου. Στην τρίτη αίθουσα αναπτύσσεται η εξέλιξη του Νομίσματος καθ’ όλη τη διάρκεια της αρχαιότητας, που διακρίνεται σε τρεις περιόδους, την αρχαϊκή, την κλασική και την ελληνιστική. Στη συνέχεια παρουσιάζονται τα δύο ισχυρά νομίσματα του αρχαίου κόσμου, τα τετράδραχμα των Αθηνών (αθηναϊκές γλαύκες) και τα τετράδραχμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου (αλεξάνδρεια τετράδραχμα), τα οποία ξεπέρασαν τα όρια της εκδότριας αρχής και χρησιμοποιούντο ευρέως στις διεθνείς συναλλαγές για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σε ιδιαίτερο χώρο υπάρχει ένα αφιέρωμα στην αρχαία νομισματοκοπία των Ιονίων Νήσων της Κερκύρας, της Λευκάδος, της Κεφαλληνίας και της Ζακύνθου, με αντιπροσωπευτικές εκδόσεις.

Στην έκθεση παρουσιάζονται συνολικά 97 νομίσματα που ανήκουν στη Συλλογή της Alpha Bank. Χάρτες, σχηματικές αναπαραστάσεις, πλούσια επεξηγηματικά κείμενα και μεγεθύνσεις νομισμάτων βοηθούν στην καλύτερη κατανόηση της ιστορίας του νομίσματος και προσδίδουν στην έκθεση έναν εκπαιδευτικό χαρακτήρα.

Την έκθεση συνοδεύει σχετική έκδοση στην ελληνική και αγγλική γλώσσα με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, ενώ στον Εκθεσιακό Χώρο του Μουσείου διεξάγονται Εκπαιδευτικά Προγράμματα, με ειδικά σχεδιασμένο έντυπο.

Eπισυνάπτεται ερνημερωτικό αρχείο για τις ημέρες/ώρες λειτουργίας.

Λεπτομέρειες

Αρχή:
10 Δεκεμβρίου 2013 @ 00:00
Τέλος:
31 Μαΐου 2014 @ 00:00