Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

1ο Αμερικανοβαλκανικό Φόρουμ για τα Εξαφανισμένα και Σεξουαλικά Κακοποιημένα Παιδιά

10 Οκτωβρίου 2007 @ 00:00

%ce%b4%ce%b9%ce%b5%ce%b8%ce%bd%ce%ad%cf%82-%ce%ba%ce%ad%ce%bd%cf%84%cf%81%ce%bf-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%ce%b5%ce%be%ce%b1%cf%86%ce%b1%ce%bd%ce%b9%cf%83%ce%bc%ce%ad%ce%bd%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%ba

ΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΤΩΝ Η.Π.Α. ΚΑΙ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΠΑΓΩΓΩΝ, ΤΗΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ TRAFFICKING ΠΑΙΔΙΩΝ

«Το Χαμόγελο του Παιδιού»
και το
Διεθνές Κέντρο για Εξαφανισμένα και Κακοποιημένα Παιδιά
(International Centre for Missing and Exploited Children – ICMEC)

φιλοξενούν την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2007 στην Αθήνα
στο Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάνια το

1ο Αμερικανοβαλκανικό Φόρουμ για τα Εξαφανισμένα και Σεξουαλικά Κακοποιημένα Παιδιά

Η συνάντηση θα αφορά στο παγκόσμιο πρόβλημα των εξαφανισμένων παιδιών, των απαγωγών και της σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων, συμπεριλαμβανόμενων του παιδικού trafficking και της παιδικής πορνογραφίας στο Διαδίκτυο. Οι συμμετέχοντες θα αναζητήσουν τρόπους με τους οποίους τα κράτη θα μπορέσουν να συνεργαστούν για την καλύτερη προστασία και ασφάλεια των παιδιών. Παράλληλα θα συζητηθεί και η πρόταση, που έχει κατατεθεί από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» για την υλοποίηση ενός Βαλκανικού Κέντρου Αντιμετώπισης των Φαινόμενων της Εξαφάνισης, Εκμετάλλευσης και Παράνομης Διακίνησης Ανηλίκων με έδρα την Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα από 1 έως 4 Οκτωβρίου από την ΕΛΑΣ, με την χρηματοδότηση της ΥΔΑΣ1 του Υπουργείου Εξωτερικών, εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο οποίο συμμετείχαν Αστυνομικοί, Δικαστικοί και άλλοι εμπειρογνώμονες από την Ελλάδα και άλλες 23 χώρες της Νοτιοαναταλικής Ευρώπης και Ασίας.

Στο φόρουμ θα συμμετέχουν εκπρόσωποι από κυβερνήσεις και Μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς (ΜΚΟ) δέκα Βαλκανικών χωρών, Ελλάδα, Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Κροατία, FYROM, Μολδαβία, Μαυροβούνιο, Ρουμανία και Σερβία καθώς και εκπρόσωποι από τις Η.Π.Α.

Το πρόβλημα των εξαφανισμένων, θυμάτων απαγωγής και σεξουαλικά κακοποιημένων παιδιών είναι μεγάλο, ωστόσο υποτιμημένο ενώ η πληροφόρηση πάνω σε αυτό χαρακτηρίζεται ελλιπής. Η πλήρης έκταση του προβλήματος σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ακόμα άγνωστη. Σίγουρο όμως παραμένει το γεγονός της ολοένα αύξησης των κρουσμάτων. Μόνο στις Η.Π.Α. ετήσια αναφέρονται 800.000 εξαφανίσεις παιδιών, τα 58.000 εξ αυτών πέφτουν θύματα απαγωγής από πρόσωπο εκτός του οικογενειακού τους περιβάλλοντος. Στην Βρετανία αναφέρονται 105.000 εξαφανίσεις παιδιών κάθε χρόνο, 50.000 στη Γερμανία και 39.000 στη Γαλλία.

Το πρόβλημα της σεξουαλικής παιδικής κακοποίησης έχει φτάσει σε εξαιρετικά κρίσιμο σημείο. Υπολογίζεται ό,τι 1 στα 5 κορίτσια και 1 στα 10 αγόρια θα υποστούν σεξουαλική κακοποίηση μέχρι την ηλικία των 18, ενώ μόνο 1 στα 3 παιδιά θα αναφέρει το γεγονός. Το γεγονός αυτό μεταφράζεται σε εκατομμύρια παιδιά, τα περισσότερα εκ των οποίων δεν καταγγέλλουν την κακοποίηση που έχουν υποστεί και δεν λαμβάνουν βοήθεια.

Υπολογίζεται ό,τι κάθε χρόνο διακινούνται παράνομα σε όλο τον κόσμο 1.2 εκατομμύρια παιδιά, ενώ το trafficking με θύματα τόσο παιδιά όσο και ενήλικες αντιπροσωπεύει μια βιομηχανία περίπου 10 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως. Κάποιες εκτιμήσεις καταλήγουν στο συμπέρασμα ό,τι τουλάχιστον τα μισά θύματα του trafficking είναι παιδιά.

Το φαινόμενο της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης πήρε διαστάσεις επιδημίας με την εμφάνιση του Internet και η παιδική πορνογραφία μέσω διαδικτύου έχει καταστεί βιομηχανία πολλών εκατομμυρίων δολαρίων. Έκθεση του ICMEC, η οποία πραγματοποιήθηκε το 2006 και αφορούσε στα νομοθετικά πλαίσια των χωρών μελών της Interpol, αποκάλυψε ανησυχητικά στοιχεία καθώς 95 χώρες δεν είχαν καν θεσπίσει νόμους εναντίον της παιδικής πορνογραφίας, ενώ 136 ήταν τα κράτη στα οποία η κατοχή υλικού με παιδική πορνογραφία δεν θεωρείται ποινικό αδίκημα. Μόνο 28 χώρες διαθέτουν νομοθετικό πλαίσιο ικανό να καταπολεμήσει την εγκληματική αυτή δραστηριότητα.

«Οι κυβερνήσεις και οι οργανισμοί κάθε χώρας πρέπει να συνεργαστούν πέραν των εθνικών συνόρων για να προστατεύσουν τα παιδιά από την κακοποίηση», δήλωσε ο Ernie Allen, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Εθνικού Κέντρου για τα Εξαφανισμένα Παιδιά (National Centre for Missing And Exploited Children – NCMEC), που εδρεύει στην Washington των Η.Π.Α. «Είμαστε αισιόδοξοι ό,τι ο διάλογος που θα προκύψει από την πρωτοβουλία αυτή στα Βαλκάνια θα ενθαρρύνει την μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ των κρατών για να σωθούν παιδικές ζωές».

Στο φόρουμ θα συμμετέχουν εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών όπως το Missing Children Europe, ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη (Organisation for Security and Co-operation in Europe), η Interpol, τα Ηνωμένα Έθνη, ο Διεθνής Οργανισμός για την Μετανάστευση, το Διεθνές Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Εγκληματικών Ερευνών (International Criminal Investigative Training Assistance Programme), to Συμβούλιο της Ευρώπης (Council of Europe), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (European Commission), η Europol, ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (International Labour Organisation), ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (Organisation for Security and Co-operation in Europe) κ.ά.

Το ICMEC έχει αναπτύξει ένα νομοθετικό πρότυπο και συνεχίζει να εργάζεται σε συνεργασία με κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο για να ενισχύσει τους νόμους που αφορούν στην παιδική πορνογραφία, ώστε να θεωρείται ποινικό αδίκημα παγκοσμίως. Ο οργανισμός έχει επίσης παρουσιάσει σεμινάρια σε 105 χώρες στην προσπάθειά του να παρέχει εργαλεία και τεχνικές που θα δώσουν τη δυνατότητα στην αστυνομία της κάθε χώρας να ερευνήσει αποδοτικά και να διώξει ποινικά, εγκλήματα εναντίον των παιδιών που λαμβάνουν χώρα στο Διαδίκτυο.

Διεθνές Κέντρο για Εξαφανισμένα και Κακοποιημένα Παιδιά (ICMEC)

Το Διεθνές Κέντρο για Εξαφανισμένα και Κακοποιημένα Παιδιά είναι ένας ιδιωτικός μη κερδοσκοπικός, μη κυβερνητικός οργανισμός, ηγείται στην μάχη ενάντια στα φαινόμενα της εξαφάνισης και κακοποίησης ανηλίκων σε παγκόσμιο επίπεδο. Είναι «αδελφός» οργανισμός με το Εθνικό Κέντρο για Εξαφανισμένα και Κακοποιημένα Παιδιά που έχει την έδρα του στις ΗΠΑ. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ηλεκτρονική διεύθυνση www.icmec.org


Details

Date:
10 Οκτωβρίου 2007
Time:
00:00