Φόρτωση Εκδηλώσεις

« Όλες οι Εκδηλώσεις

ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ: “Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε…”. Το ΙΕΜΚ στην Πινακοθήκη Γκίκα

25 Απριλίου @ 08:00 - 21 Ιουλίου @ 17:00

 

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς (IEMK) επιχειρεί μια παρέμβαση στη μόνιμη έκθεση της Πινακοθήκης Γκίκα, με σκοπό να αναδείξει τους 11 συνθέτες μουσικής που φιλοξενούνται ανάμεσα στους «ενοίκους» της συλλογής.

 

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία όχι μόνο να ακούσουν μουσικά δείγματα από το έργο κάθε δημιουργού και να δουν επιπλέον πλούσιο αρχειακό και οπτικοακουστικό υλικό, αλλά και να ανιχνεύσουν με σύγχρονο τρόπο και τη βοήθεια της τεχνολογίας, τη δικτύωση που ένωνε τους μουσικούς αυτούς μεταξύ τους και με άλλους δημιουργούς αυτής της σημαντικής γενιάς, ανιχνεύοντας εμμέσως τις πολλαπλές εκδοχές της ελληνικότητας.

 

ΒαμβακάρηςΘεοδωράκηςΚωνσταντινίδης (Γιαννίδης), ΜητρόπουλοςΞενάκηςΞένοςΠαπαϊωάννουΣισιλιάνοςΣκαλκώταςΤσιτσάνηςΧατζιδάκις. 11 ονόματα μύθοι, μας καλούν να τους ξανα-ανακαλύψουμε, μέσα από τη δράση με τίτλο «Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε», δάνειο από διήγημα του Μένη Κουμανταρέα, από το βιβλίο του «Το show είναι των Ελλήνων».

 

Μαζί, παρουσιάζεται μέρος του έργου του Σταύρου Ξαρχάκου, μιας εμβληματικής  προσωπικότητας του σύγχρονου μουσικού μας πολιτισμού. Η μουσειακή εγκατάσταση που φιλοξενείται στο χώρο περιοδικών εκθέσεων, στο ισόγειο της Πινακοθήκης Γκίκα, με την πρωτοβουλία του ΙΕΜΚ, μας προσφέρει τη δυνατότητα να συναντήσουμε τεκμήρια από τη ζωή και το έργο του, πριν αυτά πάρουν το δρόμο προς τη δημιουργία ενός αρχείου. Αυτά αφηγούνται στιγμές από τη δημιουργική συμπόρευση του Ξαρχάκου με  τη γενιά που φιλοξενείται στην Πινακοθήκη, μέσα και από τα λόγια του ίδιου του δημιουργού.

 

 

Λεπτομέρειες

Αρχή:
25 Απριλίου @ 08:00
Τέλος:
21 Ιουλίου @ 17:00