Φόρτωση Εκδηλώσεις

« Όλες οι Εκδηλώσεις

  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

Μαραθώνας 2.500 χρόνια μετά. 12 Σεπτεμβρίου 2010, ανήμερα της μάχης, θα περπατήσουμε στον Τύμβο, να ξαναζήσουμε την ιστορία

12 Σεπτεμβρίου 2010 @ 00:00

%ce%bc%ce%b1%cf%81%ce%b1%ce%b8%cf%8e%ce%bd%ce%b1%cf%82-2-500-%cf%87%cf%81%cf%8c%ce%bd%ce%b9%ce%b1-%ce%bc%ce%b5%cf%84%ce%ac-12-%cf%83%ce%b5%cf%80%cf%84%ce%b5%ce%bc%ce%b2%cf%81%ce%af%ce%bf%cf%85-2010

12 Σεπτεμβρίου 2010, 19:30
Ανήμερα της μάχης θα περπατήσουμε στον Τύμβο του Μαραθώνα

12 Σεπτεμβρίου, πριν 2.500 χρόνια μια χούφτα Έλληνες, αγωνιζόμενοι για τη  Δημοκρατία,  κατόρθωσαν σε πείσμα όλων των προγνωστικών, να κατατροπώσουν την πανίσχυρη δύναμη της Περσικής Αυτοκρατορίας.

Μια νίκη που έγινε θρύλος  για τους Έλληνες, και λειτούργησε πάντα ως πηγή έμπνευσης  και δύναμης στους κλυδωνισμούς που τους επεφύλασσε η ιστορία.

Θρύλος όμως έγινε και για  άλλους λαούς,εμπνέοντας καλλιτέχνες και δημιουργούς  ανά τους αιώνες. Δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα, εμπνευσμένοι από τον άθλο του Φειδιππίδη, οργανώνονται εκατοντάδες  Μαραθώνιοι κάθε χρόνο, σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης.

Σήμερα η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ σε συνεργασία με το Δήμο Μαραθώνος θέτουν ως μακροπρόθεσμο στόχο τη σταδιακή αποκατάσταση του τραυματισμένου ιστορικού τοπίου, που θα εδραιώσει τον Μαραθώνα ως τόπο προορισμού για επισκέπτες Έλληνες και ξένους, με την ιδιαίτερη φύση, το μεγαλύτερο Αττικό βιότοπο, το σπάνιο πευκώνα, την παραλία με τις αμμοθίνες, στοιχεία που αναφέρονται από την εποχή του Αισχύλου.

Πολλά πρέπει να γίνουν. Ξεκινάμε φέτος, με δράσεις που θα μείνουν για χρόνια στον τόπο.

Σε συνεργασία με το Δήμο Μαραθώνος, διαμορφώνουμε μια σειρά πολιτιστικών διαδρόμων για πεζούς και ποδηλάτες.

ΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη
Για πρώτη φορά ο επισκέπτης  με την βοήθεια σηματοδοτημένων διαδρομών θα μπορεί να περιπλανηθεί στον χώρο, σε διαδρομές που ενώνουν μνημεία του πολιτισμού, τον Τύμβο, το Τρόπαιο, τα Αρχαία Λατομεία, τον Πευκώνα, την εκκλησία Μεσοσπορίτισσα, το Ιερό των Αιγυπτίων θεών, τη Μακαρία Πηγή, κλπ. Σύμβουλοί μας στο σχέδιο αυτό οι διακεκριμένοι αρχαιολόγοι: ο Ακαδημαϊκός, κ. Βασίλειος Πετράκος και ο κ. Γιώργος Σταινχάουερ. Προσβλέπουμε σε στενή συνεργασία με την αρμόδια εφορία αρχαιοτήτων, Β’ ΕΠΚΑ του Υπουργείου Πολιτισμού.

Οι διαδρομές αυτές θα γίνουν διαθέσιμες σε διαδικτυακούς τόπους διεθνώς, και θα εγκαινιάσουν έναν πολιτιστικό τουρισμό, που στα πλαίσια της ΑΕΙΦΟΡΙΑΣ θα μπορεί να καταστεί ευεργετικός για τους κατοίκους της περιοχής.

12 Σεπτεμβρίου 2010, 19:30
Ανήμερα της μεγάλης μάχης θα περπατήσουμε στον Τύμβο, θα ξαναζήσουμε την ιστορία. Ο αρχαιοελληνικός ήχος των αυλών, ίδιος στο πέρασμα του χρόνου, θα μας συνοδεύει. Κυκλώνοντας τον Τύμβο θα κάτσουμε στο χορτάρι που τον περιβάλλει ήσυχα για λίγα λεπτά. Στη συνέχεια δημοφιλείς ηθοποιοί  θα διαβάσουν από τον Ηρόδοτο και άλλα αρχαία κείμενα  την περιγραφή της Μάχης. Κάποια αποσπάσματα θα διαβασθούν και στα Αγγλικά. Έχουν ήδη δεχθεί να συμμετάσχουν οι Λυδία Κονιόρδου και Λευτέρης Βογιατζής.

Το μήνυμα του Μαραθώνα, συνεχίζει να συγκινεί, ίσως γιατί πάνω απ ‘όλα συμβολίζει την δύναμη του ανθρώπου, όταν πιστεύει σε αξίες και στον εαυτό του, να ξεπερνά όλες τις αντιξοότητες.

Αυτό το μήνυμα έχει πιο πολύ ανάγκη σήμερα ο Έλληνας, αλλά και ο κόσμος όλος, ακόμη και ο μικρός ευάλωτος Πλανήτης μας.

Χορηγοί επικοινωνίας: «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», «ΟΙΚΟ», ΣΚΑΪ.

Στηρίξτε κι εσείς αυτή τη δράση, προωθώντας το μήνυμα σε φίλους σας.

Σημείωση: Η είσοδος στον Τύμβο θα είναι με προτεραιότητα.


Λεπτομέρειες

Ημερομηνία:
12 Σεπτεμβρίου 2010
Ώρα:
00:00