Φόρτωση Εκδηλώσεις

« Όλες οι Εκδηλώσεις

  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

4ο Διεθνές Φεστιβάλ «Art for More»

9 Οκτωβρίου 2010 @ 00:00 - 10 Οκτωβρίου 2010 @ 00:00

4%ce%bf-%ce%b4%ce%b9%ce%b5%ce%b8%ce%bd%ce%ad%cf%82-%cf%86%ce%b5%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%b2%ce%ac%ce%bb-art-for-more
Σάββατο 9 και Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010
Yoga Bala (Ρήγα Παλαμήδου 5-7, Ψυρρή) –
Πεζόδρομος – Θύρα Τέχνης (Σαρρή 14, Ψυρρή)

Το «Art for More» αποτελεί ένα καινοτόμο διεθνές φεστιβάλ αφιερωμένο στην Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας (10/10/10) φιλοξενώντας κάθε χρόνο σύγχρονα διεθνή έργα με θέμα την ισότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το φετινό φεστιβάλ σχεδιάστηκε έτσι ώστε να συνάδει με την πόλη και τη δυναμική της, καλώντας τους επισκέπτες να λάβουν ενεργό ρόλο στη διαδικασία ευαισθητοποίησης που αυτό προτείνει.
  • Έκθεση Κοινωνικού Design
Η τέχνη του poster design και ο κοινωνικός προβληματισμός συνδέονται σε μια έκθεση «κοινωνικά ευαίσθητων» posters, επιστημονικού και καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος, που εξερευνά τους τρόπους με τους οποίους το κοινωνικό design μπορεί να δημιουργεί την κοινωνική αλλαγή μέσα στην καθημερινότητα μας, εδώ και τώρα. H έκθεση αντικατοπτρίζει την τάση που θέλει όλο και περισσότερους designers της Ελλάδας και του εξωτερικού να επιλέγουν να σχεδιάζουν για κοινωνικούς αντί για εμπορικούς σκοπούς, ενώ φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα κλίμα ουσιαστικής συνεργασίας και ανταλλαγής ιδεών μεταξύ designer και κοινωνικών φορέων. Οι επισκέπτες του φεστιβάλ θα δουν δείγματα από το έργο δύο σημαντικών social designers, της Luba Lukova και του Nuno Coelho, ενώ θα γνωρίσουν έλληνες σχεδιαστές μέσα από το αφιέρωμα στα Δημιουργικά Κύματα της Ένωσης Γραφιστών Ελλάδος και ανεξάρτητες συμμετοχές. Το παρόν δίνουν και οι οργανισμοί Τhinkpublik της Αγγλίας και Ιdentitades του Μεξικού που ειδικεύονται στις υπηρεσίες κοινωνικού design.
  • Αφιέρωμα στη Luba Lukova
Έκθεση επιλογής έργων της καλλιτέχνιδας. Η Luba Lukova θεωρείται μια από τις πιο ξεχωριστές σχεδιάστριες που υπάρχουν σήμερα. Με απίστευτη οικονομία γραμμής, χρώματος και κειμένου επιτυγχάνει να αποδώσει την ουσία της ανθρώπινης κατάστασης μέσα από καίριο και ισχυρό κοινωνικό σχολιασμό. Μερικά από τα πολλά βραβεία που έχει λάβει είναι το Grand Prix Savignac στο Διεθνές Σαλόνι Αφίσας στο Παρίσι, το ICOGRADA Excellence Award και το χρυσό μετάλλιο στη διεθνή Μπιενάλε αφίσας του Μεξικού. Η δουλειά της περιλαμβάνεται σε μόνιμες συλλογές στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στην Νέα Υόρκη, στη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου στην Ουάσινγκτον και στην Εθνική Βιβλιοθήκη στο Παρίσι.
  • Διάλεξη και Διαδραστική έκθεση poster «A Land Without People for a People Without Land» του Nuno Coelho και του Adam Kershaw
Η έκθεση συνδιαλέγεται οπτικά με τους επισκέπτες πάνω στο θέμα της διαμάχης μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης, εστιάζοντας σε θέματα της καθημερινής ζωής και προτείνοντας ένα νέο τρόπο προσέγγισης της διαμάχης μέσα από μια σειρά 20 διαδραστικών poster. Οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν από κοντά την ομιλία του Nuno Coelho στην Αθήνα, την Κυριακή 10/10/10 στις 19:00 στο ισόγειο του Yoga Bala. Ο πορτογάλος designer Nuno Coelho είναι λέκτορας γραφιστικής στο πανεπιστήμιο της Coimbra, έχει εργαστεί για μεγάλους διεθνείς οργανισμούς, ενώ η παρούσα έκθεση έχει ταξιδέψει στην Πορτογαλία, Αυστραλία, Αυστρία, Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία. 
  • Αφιέρωμα στα Δημιουργικά Κύματα
Έκθεση επιλογής έργων ελλήνων καλλιτεχνών. Τα δημιουργικά κύματα είναι δράσεις που οργανώνονται από την Ένωση Γραφιστών Ελλάδας και δίνουν την ευκαιρία στους Έλληνες σχεδιαστές ν’ ασχοληθούν με το social design, δημιουργώντας σχετικές αφίσες. Τα θέματα των δράσεων ορίζονται στην ιστοσελίδα dimiourgikakimata.gr και αντλούνται κυρίως από τις μεγάλες θεματικές ενότητες: ανθρώπινα δικαιώματα, διαφορετικότητα, περιβάλλον, παγκόσμιες ημέρες. Επιδίωξη των δημιουργικών κυμάτων είναι να συμβάλλουν στην καλλιέργεια ενός ελληνικού social design, αλλά και στην ευαισθητοποίηση της κοινωνικής συνείδησης του κόσμου γενικότερα. Παράλληλα, μέσω αυτών των δράσεων, δίνεται η δυνατότητα στην Ένωση Γραφιστών ν’ ανοιχτεί στην κοινωνία με ευεργετικές επιπτώσεις στο δικό της χαρακτήρα.
 
Η έκθεση κοινωνικών poster του Διεθνούς Art for More προεκτείνεται και στον πεζόδρομο της Παλαμήδου, για τους επισκέπτες και τους περαστικούς, εκπληρώνοντας έτσι τη λειτουργία της τέχνης του poster ως δυναμικό και εξωστρεφές μέσο μαζικής οπτικής επικοινωνίας. Η διάρκειά της θα παραταθεί και μετά τη λήξη του φεστιβάλ για μια εβδομάδα. Τελικός στόχος είναι η αφομοίωση των posters στο δημόσιο χώρο σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων και δήμους της Δυτικής Αττικής, όπου εδρεύει η Μ.Κ.Ο. ΕΔΡΑ. Το εικαστικό τμήμα του φεστιβάλ περιλαμβάνει επίσης ανεξάρτητες συμμετοχές από poster designers και έκθεση παιχνιδιών ενηλίκων για την ισότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα, με τα οποία ο επισκέπτης θα μπορεί να παίξει κατά την επίσκεψη του.
 
Την Κυριακή 10/10/10, 18:00 στο ισόγειο του Yoga Bala, θα πραγματοποιηθεί συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα το κοινωνικό design με στόχο την γνωριμία και την ανταλλαγή ιδεών μεταξύ designer και αντιπροσώπων κοινωνικών φορέων. Στόχος της συζήτησης είναι η ενημέρωση των αντιπροσώπων των ΜΚΟ και των designers σχετικά για πιθανές συνεργασίες που μπορεί να δημιουργηθούν και η αμοιβαία ανταλλαγή απόψεων πάνω σε αυτό το θέμα. Στη συζήτηση θα παραστούν:  Δημήτρης Κανελλόπουλος (Πρόεδρος Ένωσης Γραφιστών Ελλάδος), Νίκος Τσούτης (Ιδ. Γραμματέας Ένωσης Γραφιστών Ελλάδας, εκπρόσωπος Δημιουργικών Κυμάτων), Nuno Coelho (πορτογάλος καθηγητής design και designer), Μαριτίνα Κονταράτου (διοργανώτρια της έκθεσης κοινωνικού design και φεστιβάλ ART FOR MORE), Σοφία Τσούρτη (Καθηγήτρια Θεωρίας και Ιστορίας Design της Σχολής Βακαλό), κ.ά.
 
Για να δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα του φεστιβάλ και να ενημερωθείτε σχετικά με τα  χοροθεατρικά δρώμενα και τις συναυλίες, μπορείτε να ανατρέξετε στο σχετικό συνημμένο αρχείο. Επίσης, συνημμένα θα βρείτε το πλήρες δελτίο τύπου και την τελική αφίσα τους φεστιβάλ.
Λεπτομέρειες

Αρχή:
9 Οκτωβρίου 2010 @ 00:00
Τέλος:
10 Οκτωβρίου 2010 @ 00:00