Φόρτωση Εκδηλώσεις

« Όλες οι Εκδηλώσεις

 • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

Το Καφενείο της Επιστήμης (7ος κύκλος) – Ίδρυμα Ευγενίδου, Γαλλικό Ινστιτούτο, Βρετανικό Συμβούλιο

10 Φεβρουαρίου 2011 @ 00:00

Πέμπτη, 10 Φεβρουαρίου 2011, ώρα 19:00
΄Iδρυμα Ευγενίδου (Λεωφ. Συγγρού 387, Π. Φάληρο, είσοδος από οδό Πεντέλης 11)
Θέμα: «Αναπροσαρμογή της Αρχιτεκτονικής για την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής».

Επιστημονικός Οικοδεσπότης: Χρήστος Φλώρος, Αρχιτέκτων Μελετητής, Εντεταλμένος Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Πανεπιστημίου Πατρών

Συντονισμός: Γιώργος Κεραμιτζόγλου, Δημοσιογράφος

Καθώς η κλιματική αλλαγή είναι ήδη παρούσα, γεννιούνται τα ερωτήματα:

 • Πως πρέπει να σχεδιάζονται τα κτίρια και οι ακάλυπτοι χώροι των οικοπέδων τους, με στόχο την αποφυγή της υπερθέρμανσής τους;
 • Πως μπορούμε να μειώσουμε την υπερθέρμανση των ήδη υφισταμένων κτιρίων;
 • Πώς μπορεί η Μοντέρνα Αρχιτεκτονική του 20ου αιώνα να αναβαθμισθεί στην Οικολογική Αρχιτεκτονική του 21ου αιώνα;

Ο Χρήστος Φλώρος, Αρχιτέκτων (Ε.Μ.Π.), H.F.Planner (M.A.R.U. London), με πλήθος βραβείων σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, Εντεταλμένος Επίκουρος Καθηγητής Αρχιτεκτονικής Πανεπιστημίου Πατρών και Συγγραφέας, θα επιχειρήσει να δώσει απαντήσεις σε αυτά και σε ακόμη περισσότερα επίκαιρα ερωτήματα, στο Καφενείο της Επιστήμης, που διοργανώνεται στο Ίδρυμα Ευγενίδου, ημέρα Πέμπτη, 10 Φεβρουαρίου 2010, στις 19:00, με θέμα: «Αναπροσαρμογή της Αρχιτεκτονικής για την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής».

Ο Χρήστος Φλώρος θα παρουσιάσει τις σύγχρονες τάσεις ώστε η αρχιτεκτονική να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να εμπλακεί σε ζωντανό διάλογο με τον επιστήμονα και -με τη βοήθεια του δημοσιογράφου κ. Γιώργου Κεραμιτζόγλου που θα συντονίσει τη συζήτηση- θα μπορέσει να εμπλακεί σε διάλογο και να αναζητήσει απαντήσεις σε «καυτά» ερωτήματα γύρω από το πως θα καταφέρουμε να ζούμε με άνεση σε ένα κλίμα που θα είναι θερμότερο από αυτό που έχουμε συνηθίσει.

Το Καφενείο της Επιστήμης διοργανώνεται σε συνεργασία με τη μη κυβερνητική οργάνωση ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ (www.day-after.gr). Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ δημιουργήθηκε από επιστήμονες διαφορετικών ειδικοτήτων, με σκοπό να υποστηρίξει κάθε δημιουργική προσπάθεια για αλλαγή του σημερινού αναπτυξιακού μοντέλου, που οδηγεί σε αδιέξοδο την κοινωνία και την οικονομία και υποβαθμίζει διαρκώς το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής.

Λίγα λόγια για το θέμα
Τον 20ο αιώνα, μεθυσμένοι από τα τεχνολογικά επιτεύγματα, οι άνθρωποι έχτιζαν χωρίς όρια, με την ψευδαίσθηση ότι η φύση δεν μπορεί να τους τιμωρήσει. Τώρα, υπό την απειλή της κλιματικής αλλαγής, η αρχιτεκτονική πρέπει να αναπροσαρμοσθεί προς δύο κατευθύνσεις:

 • Κατεύθυνση Α: Τα κτίρια πρέπει να σχεδιάζονται με στόχο την ελαχιστοποίηση έκλυσης αερίων του θερμοκηπίου και κατανάλωσης ενέργειας που προέρχεται από μη ανανεώσιμες πηγές, ώστε να μη συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή.
 • Κατεύθυνση Β: Τα κτίρια και το άμεσο περιβάλλον τους πρέπει να σχεδιάζονται με στόχο την αποφυγή της υπερθέρμανσής τους, καθώς η κλιματική αλλαγή είναι ήδη παρούσα και κατά τις επόμενες δεκαετίες οι άνθρωποι πρέπει να κατορθώσουν να ζουν με άνεση σε ένα κλίμα που θα είναι θερμότερο από αυτό που έχουν συνηθίσει.

Το Καφενείο θα επικεντρωθεί στη δεύτερη κατεύθυνση, στην οποία θεωρείται ότι δεν έχει δοθεί η αρμόζουσα σημασία στο δημόσιο πεδίο, σε σχέση με την πρώτη κατεύθυνση. Θα παρουσιασθούν οι κυριότερες μέθοδοι για την αποφυγή υπερθέρμανσης των κτιρίων και του περιβάλλοντός τους, αλλά και πώς μπορεί να συνεισφέρει στο στόχο αυτό η εφαρμογή των βασικών αρχών της παραδοσιακής βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής της Μεσογείου. Τέλος, θα επισημανθούν πρακτικές μέθοδοι με τις οποίες μπορεί να μειωθεί η υπερθέρμανση των υφιστάμενων κτιρίων.

Καφενείο της Επιστήμης: Ένας Ανοικτός Διάλογος για την Επιστήμη
Το Ίδρυμα Ευγενίδου, το Γαλλικό Ινστιτούτο και το Βρετανικό Συμβούλιο, συνεχίζουν και τη φετινή χρονιά μια σειρά ανοιχτών διαλόγων ανάμεσα σε επιστήμονες – ερευνητές και στο ευρύ κοινό, με σύγχρονα θέματα από το πεδίο της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Οι συμμετέχοντες έχουν τη δυνατότητα να εξερευνήσουν τις τελευταίες εξελίξεις σε σύγχρονα και επίκαιρα ζητήματα όπως η κοσμολογία, η βιολογική εξέλιξη, η συνείδηση, η οικολογία, η αρχιτεκτονική, η τεχνητή νοημοσύνη, τα μεταλλαγμένα τρόφιμα, η εκπαίδευση και η διά βίου μάθηση. Ταυτόχρονα, οι επιστήμονες γίνονται κοινωνοί των προβληματισμών, της αγωνίας και των προσδοκιών των πολιτών σχετικά με τα μείζονα επιστημονικά θέματα.

Οι συζητήσεις γίνονται πάντα σε ένα ζεστό κλίμα φιλικής ανταλλαγής απόψεων, σε χαλαρό περιβάλλον, όπου μπορεί κάποιος να απολαύσει έναν καφέ ή ένα ποτήρι κρασί.

Κρατήσεις Θέσεων
H είσοδος στο Καφενείο της Επιστήμης είναι ελεύθερη και ανοιχτή σε κάθε ενδιαφερόμενο. Επειδή ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος, είναι απαραίτητη η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής.

Κρατήσεις θέσεων, τηλ.: 210 946 9615.

Βιογραφικά στοιχεία για τον Επιστημονικό Οικοδεσπότη

Χρήστος Φλώρος (E-mail: cfloro@tee.gr)

Επαγγελματική Εμπειρία

 • Από το 1977, διατηρεί γραφείο αρχιτεκτονικών μελετών στην Αθήνα. Έχει εκπονήσει μελέτες πλήθους δημοσίων και ιδιωτικών κτιρίων που έχουν υλοποιηθεί (νοσοκομείων, πανεπιστημιακών κτιρίων, μουσείων, πολιτιστικών κτιρίων, εμπορικών κτιρίων, κατοικιών κ.λπ.).
 • Έχει λάβει ένα Α’ και τρία Β’ βραβεία σε Πανελλήνιους Αρχιτεκτονικούς Διαγωνισμούς και έξι Α΄ βραβεία σε λοιπούς Αρχιτεκτονικούς Διαγωνισμούς.
 • Πολλά από τα έργα του έχουν παρουσιασθεί σε αρχιτεκτονικά περιοδικά.

Ακαδημαϊκές Δραστηριότητες

 • Εντεταλμένος Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, 2007 – 2011.
 • Επιστημονικός Συνεργάτης στο Ε.Μ.Π. και στο Α.Π.Θ. (1973-76). Ερευνητής, Medical Architecture Research Unit, Λονδίνο (1976-77).
 • Δίδαξε σε Διατμηματικά Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Ε.Μ.Π. και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών καθώς και σε πλήθος σεμιναρίων μεταπτυχιακής κατάρτισης του Τ.Ε.Ε., Ε.Μ.Π., Σ.Α.Δ.Α.Σ., Σ.Π.Μ.Ε. και ΥΠ.ΠΟ.

Λοιπές Δραστηριότητες

 • Μέλος, επιτροπή σύνταξης ισχύοντος Κτιριοδομικού Κανονισμού.
 • Συγγραφεύς τριών βιβλίων με θέματα οικολογίας και αρχιτεκτονικής. Το πρώτο του βιβλίο «Ο Οικολογικός Στόχος εις την Αναπτυξιακή Πολιτική και την Χωροταξία», δημοσιεύθηκε το 1973.
 • Έχει δημοσιεύσει και ανακοινώσει 40 εργασίες.
 • Μέλος Δ.Σ. Ελληνικής Αρχιτεκτονικής Εταιρείας.

 

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία:
10 Φεβρουαρίου 2011
Ώρα:
00:00