Φόρτωση Εκδηλώσεις

« Όλες οι Εκδηλώσεις

  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

Έκθεση Home/s an exhibition of ArtUP!

11 Οκτωβρίου 2013 @ 00:00 - 17 Νοεμβρίου 2013 @ 00:00

Media Art in Bulgaria, Greece and Turkey

Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου – Κυριακή, 17 Νοεμβρίου 2013,
Μουσείο Μπενάκη, Κτήριο Οδού Πειραιώς, Αθήνα
Εγκαίνια: Παρασκευή 11 Οκτωβρίου, 20:00

φωτογραφίες: dazwork.com/benaki

Το Goethe-Institut Athen σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζουν την έκθεση Home/s στο πλαίσιο του πρότζεκτ ArtUP! Media art in Bulgaria, Greece and Turkey.

Τι σημαίνει η αίσθηση του «ανήκειν» σήμερα; Πού νιώθουμε πραγματικά σπίτι μας; Ποιες είναι οι συνήθειες που μας συνδέουν με αυτό και πώς μπορούν να γίνουν αντιληπτές; Σε μια περίοδο οικονομικής ύφεσης και κοινωνικοπολιτικών αλλαγών που η τεχνολογία και η συνεχής συνδεσιμότητα έχουν κεντρικό ρόλο, τα ερωτήματα αυτά αποκτούν και πάλι ιδιαίτερη σημασία.

Για τον Vilém Flusser, φιλόσοφο, θεωρητικό της επικοινωνίας και της τεχνολογίας, η αίσθηση του «ανήκειν» είναι θεμελιώδης, αλλά με τον πιο αντιφατικό τρόπο. Ό,τι αντιλαμβανόμαστε ως σπίτι μας, «μας επιτρέπει να αναγνωρίζουμε τον κόσμο» αλλά την ίδια στιγμή μας εμποδίζει να τον δούμε πραγματικά. «Μη συνειδητές συνήθειες» μας παγιδεύουν και αναπόφευκτα αφήνουν μικρά περιθώρια για αλλαγές. Κάτι τέτοιο όμως, για τον Flusser, γίνεται αντιληπτό μόνο όταν απομακρυνθούμε από αυτές και ενδεχομένως βρεθούμε – δίχως άλλη πλέον επιλογή – σε ένα νέο, μη γνώριμο περιβάλλον. Η αίσθηση του «ανήκειν» σήμερα δεν σχετίζεται πλέον μόνο με το σπίτι ή την πατρίδα, αλλά και με τα πολλαπλά δίκτυα, στα οποία συμμετέχουμε και το αστικό περιβάλλον, το οποίο επαναδιεκδικούμε.

Μέσα από 17 έργα ψηφιακής τέχνης από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και την Τουρκία η έκθεση Home/s επιδιώκει να επαναπροσεγγίσει την έννοια του «σπιτιού». Δίνοντας έμφαση στο ρόλο που έχουν η γλώσσα, οι κοινότητες και ο δημόσιος χώρος, αλλά και τα δίκτυα, η τεχνολογία και οι αλγόριθμοι, οι καλλιτέχνες σχολιάζουν το σήμερα και δημιουργούν νέα ερωτήματα. Πώς η τεχνολογία επηρεάζει και καταγράφει τις συνήθειες μας; Αποτελούν οι αναρίθμητες συνδέσεις και οι συγκινησιακές σχέσεις που δημιουργούνται μεταξύ πολιτών σήμερα το νέο σπίτι των πολλών; Πώς έχουν διαμορφωθεί ζητήματα που αφορούν στη μετανάστευση και την κινητικότητα τα τελευταία χρόνια; Έργα βιωματικά αλλά και εγχειρήματα συλλογικά και συμμετοχικά, παρουσιάζονται για να προκαλέσουν μια συζήτηση για την αναγκαιότητα του «ανήκειν» στην σημερινή δικτυωμένη εποχή.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Firat Bingöl (Τουρκία), Yoana Buzova (Bουλγαρία), Ergin Çavuşoğlu (Bουλγαρία), Μάκης Φάρος (Ελλάδα), Τζένη Μαρκέτου σε συνεργασία με την Μάρθα Γιαννακοπούλου (Ελλάδα/ Αμερική), Medea Electronique (Ελλάδα), Ali Miharbi (Τουρκία), Vladimir Mitrev (Βουλγαρία), NullPointerConstant (Ελλάδα), Arzu Ozkal & Claudia Costa Pederson (Τουρκία/ Αμερική), Personal Cinema (Ελλάδα), Έρικα Σκούρτη (Ελλάδα), Raycho Stanev (Βουλγαρία), Ozlem Sulak (Tουρκία), Λίνα Θεοδώρου (Ελλάδα), Hakan Topal (Tουρκία), Borjana Ventzislavova (Βουλγαρία)

Επιμέλεια: Δάφνη Δραγώνα, Κατερίνα Γκουτζιούλη

**Η έκθεση Home/s θα είναι προσβάσιμη και διαδικτυακά στην ιστοσελίδα www.goethe.de/artup

Παράλληλες Εκδηλώσεις
Στο πλαίσιο της έκθεσης Home/s θα πραγματοποιηθούν δύο δράσεις:
Σάββατο, 12 Οκτωβρίου, 2013, 5:00 μμ-9:00μμ
Τζένη Μαρκέτου / Μάρθα Γιαννακοπούλου – Undoing Monuments: A Living Working Room,
Εργαστήριο με ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής (συνημμένο αρχείο)
Μουσείο Μπενάκη, Κτήριο Οδού Πειραιώς
Είσοδος ελεύθερη

9-10 Νοεμβρίου, 2013
Arzu Ozkal / Claudia Costa Pederson – Gün, Athens version,
Εργαστήριο με ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής
Frown, Αγ. Ελεούσης 14 και Πρωτογένους, Μοναστηράκι
Περισσότερες πληροφορίες σύντομα στο www.frowntails.com

Επικοινωνία:
Goethe – Institut Athen,
Ομήρου 14-14, 1003, Αθήνα
Βίκυ Τραχανή, Τηλ. 210 366 1043
Email: trachani@athen.goethe.org
Email: artup@athen.goethe.org
http://www.goethe.de/artup
http://www.facebook.com/ArtUP.MediaArt
http://twitter.com/ArtUPMediaArt

Λεπτομέρειες

Αρχή:
11 Οκτωβρίου 2013 @ 00:00
Τέλος:
17 Νοεμβρίου 2013 @ 00:00