Φόρτωση Εκδηλώσεις

« Όλες οι Εκδηλώσεις

 • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

Πρόγραμμα των εκθέσεων και εκδηλώσεων στο Κτήριο της οδού Πειραιώς του Μουσείου Μπενάκη, τον Ιανουάριο 2014

10 Ιανουαρίου 2014 @ 00:00 - 31 Ιανουαρίου 2014 @ 00:00

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Γιάννης Τσαρούχης. Εικονογράφηση μιας αυτοβιογραφίας. Μέρος Ι (1910-1940).

Διάρκεια έκθεσης: μέχρι 27/7/2014
Η έκθεση παρουσιάζει την ιστορία της ζωγραφικής του Γιάννη Τσαρούχη μέσα από χρονολογικές ενότητες, αναπλάθοντας το περιβάλλον που έζησε και τις επιρροές που δέχθηκε από αυτό σε όλη του την καλλιτεχνική πορεία.

Η θεματική «Εικονογράφηση μιας αυτοβιογραφίας» θα παρουσιαστεί σε δύο μέρη, το καθένα από τα οποία θα διαρκέσει ένα χρόνο.

Ο επισκέπτης ξεκινώντας από τα χρόνια της παιδικής ηλικίας του Γιάννη Τσαρούχη στον Πειραιά, την Αθήνα και την Κηφισιά θα περιδιαβεί μέσα από τα έργα του καλλιτέχνη την εποχή του, τα ακούσματα του, τις γνωριμίες τους, τις συναναστροφές του, τους συνεργάτες τους, τους δασκάλους του. Θα συναντήσει πρόσωπα όπως ο Φώτης Κόντογλου, ο Κωνσταντίνος Παρθένης ο Δημήτρης Πικιώνης, ο Νίκος Βέλμος, η Αγγελική Χατζημιχάλη, η Εύα Πάλμερ-Σικελιανού, η Έλλη Παπαδημητρίου, ο Teriade και πολλούς άλλους σε μία περιήγηση που θα συμπληρώνεται με φωτογραφικό υλικό, κείμενα και συνεντεύξεις του ιδίου, καθώς και με οπτικοακουστικό υλικό από το ντοκιμαντέρ του Δημήτρη Βερνίκου «Σπουδή για ένα πορτρέτο».

Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των θεματικών παρουσιάσεων του υλικού της συλλογής του Ιδρύματος Γιάννη Τσαρούχη, το οποίο φιλοξενείται από το Μουσείο Μπενάκη από τον Νοέμβριο του 2012 στο κτήριο της οδού Πειραιώς.

Επιμέλεια έκθεσης: Νίκη Γρυπάρη
Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός: Λίλη Πεζανού
Διοργάνωση: Μουσείο Μπενάκη, Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη

Adam Chodzko. You’ll see; this time it’ll be different
Διάρκεια έκθεσης: μέχρι 19/1/2014

H έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Καλλιτέχνες σε διάλογο με το Μουσείο Μπενάκη» που είναι μία συνεργασία με το Βρετανικό Συμβούλιο, με σκοπό τη συνάντηση τεσσάρων καλλιτεχνών από την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Βρετανία, οι οποίοι δραστηριοποιούνται τόσο στην εγχώρια σκηνή της χώρας τους όσο και στη διεθνή σκηνή. Οι καλλιτέχνες καλούνται να δημιουργήσουν πρωτότυπα έργα σε διάλογο με το Μουσείο Μπενάκη, προτείνοντας μια διαφορετική θεώρηση τόσο των συλλογών, όσο και του εκθεσιακού του χώρου.

Σε αυτό το πλαίσιο, ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Βρετανούς καλλιτέχνες, ο Adam Chodzko, επισκέπτεται την Αθήνα για να παρουσιάσει ένα νέο έργο, ειδικά φτιαγμένο για το Μουσείο Μπενάκη.

Ο Adam Chodzko γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1965. Το έργο του εξετάζει συστήματα ολοκληρωμένων νοημάτων, τονίζοντας τη θεμελιωδώς τυχαία, υποκειμενική και παράλογη φύση τους. Χρησιμοποιώντας ένα ευρύ φάσμα μέσων για τις δημιουργίες του, από ζωγραφική και γλυπτική μέχρι παραστάσεις performance και ταινίες, αντλεί στοιχεία από το περιβάλλον όπου βρίσκεται, εμπλέκοντας συχνά σε αυτή τη σχέση αλληλεπίδρασης και τον ίδιο τον θεατή.
Διοργάνωση: Βρετανικό Συμβούλιο, Μουσείο Μπενάκη

Πόλεις σε διαπάλη: πειραματισμοί σε αστικά τοπία της Ιαπωνίας του 1960
Διάρκεια έκθεσης: μέχρι 19/1/2014

Στο πλαίσιο μιας ευρύτερης θεματικής «αρχιτεκτονική και πόλη», η έκθεση προβάλλει με μια νέα ματιά προτάσεις σχετικές με την πόλη, οι οποίες διατυπώθηκαν από Ιάπωνες αρχιτέκτονες τη δεκαετία του 1960, μια εποχή, δηλαδή, κατά την οποία η Ιαπωνία παρουσιάζει έντονη άνθηση σε ιδέες και δραστηριότητες στο χώρο της αρχιτεκτονικής.

Το “A Plan for Tokyo, 1960” του Kenzo Tange, το κίνημα των Μεταβολιστών Kiyonori Kikutake, Kisho Kurokawa, Masato Ohtaka, Fumihiko Maki και Noboru Kawazoe και το “Cities in the Air” του Arata Isozaki, αποτέλεσαν φιλόδοξες ιδέες που καταπιάστηκαν με ποικίλα προβλήματα που επέφερε η αστικοποίηση.

Παρόλο που, φαινομενικά, οι τάσεις αυτές εμφανίζουν ομοιότητες στον τρόπο προσέγγισης της αστικής επέκτασης, και παρά το γεγονός ότι διαμορφώθηκαν σε σύντομο χρονικό διάστημα από αρχιτέκτονες με εμφανώς παράλληλη δραστηριότητα στο χώρο, στην ουσία διαφέρουν σημαντικά μεταξύ τους.

Στις διαφορές αυτές μπορεί να διακρίνει κανείς τις δυσκολίες που προκύπτουν κατά τη μελέτη της διαδικασίας της αστικοποίησης.

Διοργάνωση: Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη, την Ιαπωνική Πρεσβεία και τη Japan Foundation

Διοργάνωση: Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη, την Ιαπωνική Πρεσβεία και τη Japan Foundation

Χρήστος Μποκόρος. Τα στοιχειώδη
Διάρκεια έκθεσης: μέχρι 26/1/2014

Η ζωγραφική του, άσκηση αυτογνωσίας, στοχάστηκε τη σχέση του με την καταγωγή και τη βιωμένη Ιστορία. Τελευταία παιδεύεται με το μέτρο στα ζητούμενα του ανθρώπου. Στοχάζεται τα απολύτως αναγκαία στη ζωή μας. Πως θα ορθώσουμε το ανάστημά μας, απαλλαγμένοι από τα περιττά. Τίτλος της έκθεσης: “Τα στοιχειώδη”.

Πάνω σε σανίδια από ορεινές γέφυρες, ζωγραφίζει κοπιώντες και πεφορτισμένους και τα ελάχιστα απαραίτητα της ζωής: λίγο φαί, νερό να ευπρεπιστούμε, ένα κατάλυμα, και μια πόρτα ανοιχτή. Η στενότητα και το μήκος των έργων επισημαίνουν τη στενότητα και το μήκος της οδού που διαβαίνουμε ως την απέναντι όχθη. Τα πεπατημένα ξύλα, ανακαλούν το πλήθος των αγνώστων που τα περπάτησαν. Πάνω τους η ζωγραφική, επιμελημένο σήμα απ’ το πέρασμά μας, αντιστέκεται στη ζωή που μας δαπανά αδαπάνητη.

Διοργάνωση: Μουσείο Μπενάκη

Βραβεία Αρχιτεκτονικής 2013
Διάρκεια έκθεσης: μέχρι 26/1/2014

Τα Βραβεία αφορούν στο πραγματοποιημένο έργο Ελλήνων αρχιτεκτόνων και απονέμονται κάθε τέσσερα χρόνια από το 2000. Το 2000 και το 2004 τα Βραβεία απένειμε ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, ενώ στο 2008 ο τότε Υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς. Στη φετινή διοργάνωση, θα απονεμηθούν βραβεία σε δύο κατηγορίες: η πρώτη κατηγορία αφορά στην κατοικία και η δεύτερη κατηγορία αφορά στα κτίρια κοινής χρήσης & τον δημόσιο χώρο.

Στόχος των Βραβείων Αρχιτεκτονικής είναι η επισήμανση και η ανάδειξη εκείνων των σύγχρονων αρχιτεκτονικών πραγματοποιήσεων των οποίων ο κατασκευαστικός, τυπολογικός και μορφολογικός χαρακτήρας, καθώς και η ένταξη στο περιβάλλον, συνθέτουν μια δημιουργική πρόταση με ανανεωτικά στοιχεία, στο πλαίσιο του υφιστάμενου δομημένου περιβάλλοντος. Η έκθεση θα περιλαμβάνει όλες τις συμμετοχές, ώστε να καταγραφούν οι τάσεις της ελληνικής αρχιτεκτονικής της τελευταίας πενταετίας. Το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής πιστεύει ότι ο βασικός σκοπός ενός βραβείου είναι η αναγνώριση της ποιότητας ενός επιτεύγματος, πράγμα που σημαίνει επιβράβευση όχι μόνον του αποτελέσματος αλλά και της προσπάθειας όλων εκείνων που συνέβαλαν στην πραγματοποίηση του. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι σε αντίθεση από ό, τι γίνεται συνήθως η δεύτερη επιτροπή επιλογής των Βραβείων Αρχιτεκτονικής επισκέπτεται τα προτεινόμενα έργα.

Στόχος των Βραβείων Αρχιτεκτονικής είναι η επισήμανση και η ανάδειξη εκείνων των σύγχρονων αρχιτεκτονικών πραγματοποιήσεων των οποίων ο κατασκευαστικός, τυπολογικός και μορφολογικός χαρακτήρας, καθώς και η ένταξη στο περιβάλλον, συνθέτουν μια δημιουργική πρόταση με ανανεωτικά στοιχεία, στο πλαίσιο του υφιστάμενου δομημένου περιβάλλοντος.

Η έκθεση θα περιλαμβάνει όλες τις συμμετοχές, ώστε να καταγραφούν οι τάσεις της ελληνικής αρχιτεκτονικής της τελευταίας πενταετίας.
Διοργάνωση: Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής και Μουσείο Μπενάκη

ΝΕΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Massimo Listri. Φωτογραφική Αρχιτεκτονική
Εγκαίνια έκθεσης: 16 Ιανουαρίου 2014, ώρα 20.00
Διάρκεια: 17 Ιανουαρίου -16 Μαρτίου 2014

Η έκθεση παρουσιάζει μια επιλογή φωτογραφιών του καλλιτέχνη Massimo Listri, η οποία περιλαμβάνει τις εικονικές του προοπτικές για τα μπαρόκ παλάτια, τους νεοκλασικούς εσωτερικούς χώρους και τις αναγεννησιακές βιβλιοθήκες.

Ο φωτογράφος που έχει ως έδρα του τη Φλωρεντία, όντας γοητευμένος από τον απόλυτο έλεγχο της σύνθεσης που του επιτρέπει να έχει η αρχιτεκτονική θεματολογία, φωτογραφίζει τον άψυχο κλασικισμό εδώ και πολλά χρόνια.

Περισσότερο από απλή καταγραφή της αρχιτεκτονικής, ο Listri ανακαλύπτει εκ νέου τους ιστορικούς χώρους και μας καλεί να τους εξετάσουμε με φρέσκια ματιά.

Η δουλειά του έχει παρουσιαστεί σε πολλά δημόσια και ιδιωτικά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του έχει δημοσιεύσει πάνω από πενήντα βιβλία για την τέχνη και την αρχιτεκτονική.

Διοργάνωση: Massimo Listri και Μουσείο Μπενάκη

Νύφες. Παράδοση και μόδα στην Ελλάδα
Εγκαίνια έκθεσης: 22 Ιανουαρίου 2014, ώρα 20.00
Διάρκεια: 23 Ιανουαρίου – 6 Απριλίου 2014

Με επίκεντρο το γάμο, τη σημαντική αυτή στιγμή στη ζωή της γυναίκας, η έκθεση παρουσιάζει μια μεγάλη γκάμα ενδυμάτων από τις συλλογές του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος.

Ξεκινώντας από τις ελληνικές τοπικές ενδυμασίες του 19ου αιώνα και περνώντας στην ευρωπαϊκή μόδα, με μια παρουσίαση νυφικών από τα τέλη του 19ου έως τις αρχές του 21ου αιώνα, οι «Νύφες» φιλοδοξούν να αναδείξουν την ποικιλία των σχημάτων και των διακοσμητικών στοιχείων που παρουσιάζουν τα νυφικά ενδύματα της περιόδου, και μέσω αυτής της ποικιλίας την ιδιαίτερη κοινωνική και βιωματική λειτουργία του νυφικού φορέματος.

Από τα κομψά και περίτεχνα νυφικά του τέλους του 19ου αιώνα έως τις πρωτοποριακές δημιουργίες των σύγχρονων σχεδιαστών και τις εκκεντρικές εμφανίσεις των νυφών του 21ου αι., η δημιουργία του νυφικού ενδύματος συμβαδίζει με τις τάσεις της μόδας με έναν ιδιαίτερο τρόπο, αντλώντας συχνά έμπνευση από σχήματα του παρελθόντος ή προαναγγέλλοντας τη μόδα του αύριο.

Η έκθεση εντάσσεται στον εορτασμό των 40 χρόνων από την ίδρυση του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος, και με το υλικό που παρουσιάζει, το οποίο προέρχεται κατά κύριο λόγο από δωρεές, αποτελεί ένα φόρο τιμής στους δωρητές του Ιδρύματος.

Επιμέλεια: Ιωάννα Παπαντωνίου

Διοργάνωση: Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα και Μουσείο Μπενάκη

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

 • Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

Ημερίδα με θέμα «Μια Ιδέα – 4 αφηγήσεις» στο πλαίσιο των Βραβείων Αρχιτεκτονικής 2013
Ώρα: 18:00
Χώρος: Αμφιθέατρο
Διοργάνωση: Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής, Μουσείο Μπενάκη

 • Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014

Ξενάγηση στην έκθεση «Χρήστος Μποκόρος. Τα στοιχειώδη», που πραγματοποιείται από τον ίδιο τον καλλιτέχνη.
Ώρα: 12:30
Χώρος: Β’ όροφος
Διοργάνωση: Μουσείο Μπενάκη

 • Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014

Αρχιτεκτονική εκδήλωση για το Σχολικό Κτήριο
Ώρα: 19:00
Χώρος: Αμφιθέατρο
Διοργάνωση: Περιοδικό ΔΟΜΕΣ

 • Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

Προβολή του ντοκιμαντέρ της Μαρίας Ηλιού: “Από τις δύο πλευρές του Αιγαίου. Διωγμός και ανταλλαγή πληθυσμού, Τουρκία-Ελλάδα 1922-1924”
ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ
Ώρα προβολής: 10:30
Χώρος: Αμφιθέατρο
Τιμή εισιτηρίου: € 6 (εκπαιδευτικός), € 4 (παιδιά)
Κρατήσεις: 210 345 3111, Καθημερινά 10.00-17.00

Η σκηνοθέτις Μαρία Ηλιού και ο ιστορικός σύμβουλος Αλέξανδρος Κιτροέφ, που παρουσίασαν το 2012 στο Μουσείο Μπενάκη αλλά και στους κινηματογράφους το έργο ΣΜΥΡΝΗ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΜΙΑΣ ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΤΙΚΗΣΠΟΛΗΣ 1900-1922, παρουσιάζουν τώρα το δεύτερο μέρος με τίτλο ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΥΟ ΠΛΕΥΡΕΣ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ σε σχέση με το Διωγμό και την Ανταλλαγή των πληθυσμών της Τουρκίας και της Ελλάδας το 1922-1924, φέρνοντας πίσω στο κοινό άγνωστες εικόνες ξεχασμένες σε «κλειστά» αρχεία από την Αμερική και την Ευρώπη αλλά και μια νέα οπτική.

 • Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

Συνάντηση του Φωτογραφικού Κύκλου
Ώρα Προσέλευσης: 18:30, Ώρα Έναρξης: 19:30
Χώρος: αμφιθέατρο
Παρουσίαση από τον Παύλο Παυλίδη των φωτογράφων του “Κύκλου” Αθηνάς Καρόκη, Μελίνας Πατρικίου, Χάρη Μπάμπη, Μαρίας Ξεναρίου και Πλατωνα Ριβέλλη.
Διοργάνωση: Φωτογραφικός Κύκλος, Μουσείο Μπενάκη

 • Παρασκευή 17 και Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

Συμπόσιο με θέμα: Προσλήψεις και χρήσεις των φυλετικών θεωριών στην Ελλάδα, 19ος-20ος αιώνας
Παρασκευή 17/1, ώρα: 09:30-20:15
Σάββατο 18/1, ώρα: 09:30-20:45
Χώρος: Αμφιθέατρο
Ελεύθερη είσοδος

Το περιοδικό Ιστορικά, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 30 χρόνων κυκλοφορίας, σε συνεργασία με το Τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και με την υποστήριξη του Μουσείου Μπενάκη και των εκδόσεων «Μέλισσα» συνδιοργανώνουν διήμερο Συμπόσιο με θέμα: Προσλήψεις και χρήσεις των φυλετικών θεωριών στην Ελλάδα, 19ος-20ος αιώνας.

Στόχος του συμποσίου είναι να διερευνηθούν και να συζητηθούν στην ιστορική τους διάσταση οι τρόποι με τους οποίους προσελήφθησαν οι φυλετικές θεωρίες στην Ελλάδα κατά τον 19ο και τον 20ό αιώνα, οι μορφές που πήραν και οι πολιτικές που παρήγαγαν στα πεδία της πολιτικής, του δικαίου, της θρησκείας, των επιστημών και της τέχνης, αλλά και ευρύτερα στη δημόσια σφαίρα.

Το συμπόσιο φιλοδοξεί να ανοίξει τη συζήτηση για τις διαδρομές που ακολούθησαν, τις αντιστάσεις που συνάντησαν και την απήχηση που είχαν σε διάφορα πεδία του δημόσιου βίου στην Ελλάδα οι ποικίλες θεωρίες, οι οποίες αναπτύχθηκαν στην Ευρώπη κατά τον 19ο και τον 20ό αιώνα και επιχείρησαν να κωδικοποιήσουν τις ανθρώπινες κοινωνίες και ομάδες μέσα από τα ιδιώματα της «φύσης», της «βιολογίας» και της «ιεραρχίας».

Διοργάνωση: Περιοδικό Ιστορικά και το Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης με την υποστήριξη του Μουσείου Μπενάκη και των εκδόσεων Μέλισσα.

 • Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

Ξενάγηση στην έκθεση «Χρήστος Μποκόρος. Τα στοιχειώδη», που πραγματοποιείται από τον ίδιο τον καλλιτέχνη.
Ώρα : 12:30
Χώρος: Β’ όροφος
Διοργάνωση: Μουσείο Μπενάκη

 • Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

Προβολή ντοκιμαντέρ της Μαρίας Ηλίου :  «Από τις δύο πλευρές του Αιγαίου .Διωγμός και Ανταλλαγή πληθυσμού Τουρκία –Ελλάδα 1922-1924»(σημ: Η προβολή αφορά αποκλειστικά σε σχολεία ).
Ώρα: 10:30
Χώρος: Αμφιθέατρο     
Τιμή εισιτηρίου: 4 ευρώ (παιδιά), 6ευρώ (εκπαιδευτικός)

Η σκηνοθέτις Μαρία Ηλιού και ο ιστορικός σύμβουλος Αλέξανδρος Κιτροέφ, που παρουσίασαν το 2012 στο Μουσείο Μπενάκη αλλά και στους κινηματογράφους το έργο ΣΜΥΡΝΗ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΜΙΑΣ ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΤΙΚΗΣΠΟΛΗΣ 1900-1922, παρουσιάζουν τώρα το δεύτερο μέρος με τίτλο ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΥΟ ΠΛΕΥΡΕΣ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ σε σχέση με το Διωγμό και την Ανταλλαγή των πληθυσμών της Τουρκίας και της Ελλάδας το 1922-1924, φέρνοντας πίσω στο κοινό άγνωστες εικόνες ξεχασμένες σε «κλειστά» αρχεία από την Αμερική και την Ευρώπη αλλά και μια νέα οπτική.

 • Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

Συνάντηση του Φωτογραφικού Κύκλου.
Παρουσίαση από τον Γιώργο Βογιατζάκη των φωτογράφων του «Κύκλου»Βαγγέλη Ταμβάκο, Μαρίας Πάγκαλη, Γιάννη Μωράτη και Άκη Δέτση
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ:Πλάτων Ριβέλλης

Προέλευση στο Εστιατόριο :18:30-19:30
Ομιλίες Αμφιθέατρο:19:30-21:30

 • Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Ομιλία του Ιταλού Αρχιτέκτονα Vincenzo Latina στο πλαίσιο του κύκλου διαλέξεων «Κοσμοπολιτισμός και ενδοσκόπηση. Σύγχρονοι Ιταλοί αρχιτέκτονες στην Αθήνα».
Ώρα: 19:30
Χώρος: Αμφιθέατρο χώρος εκπαιδευτικών προγραμμάτων
Συνεχίζεται ο κύκλος διαλέξεων Ιταλών αρχιτεκτόνων, οργανωμένος από το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής.

Οι αρχιτέκτονες που προσκλήθηκαν στον κύκλο αυτό, οι Mauro Galantino, Vincenzo Latina και Carlo Cappai & Maria Alessandra Segantini αποτελούν παραδείγματα της νέας ιταλικής αρχιτεκτονικής, η οποία χαρακτηρίζεται από μία ισορροπημένη αντίληψη της διεθνούς πραγματικότητας και ταυτόχρονα της δικής της κληρονομιάς.

Από τα κυριότερα χαρακτηριστικά της ιταλικής σκηνής, η πραγματοποίηση έργων εξαιρετικά σημαντικών ιδιαιτέρως έξω από τα μεγάλα αστικά κέντρα, χάρη σε μεμονωμένες τοπικές πολιτικές κάποιων δημάρχων και άξιων περιφερειακών διοικητών οι οποίοι είναι σε θέση να διαχειριστούν με πιο αποτελεσματικό τρόπο επεμβάσεις στα ιστορικά αστικά κέντρα. Τα έργα αυτά δεν είναι πάντα μεγάλων διαστάσεων ή εντυπωσιακής εξωστρέφειας, αλλά εξαιρετικά επιμελημένα στη σύλληψη και κομψά στη λεπτομέρεια, ενώ χαρακτηρίζονται από μια σχεδιαστική ένταση που μόνο ίσως οι ιταλοί αρχιτέκτονες μπορούν να επιτυγχάνουν.

Συντονιστής: Ανδρέας Γιακουμακάτος

Διοργάνωση :Iταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής και το Μουσείο Μπενάκη.

 • Σάββατο 25  Ιανουαρίου 2014

Ώρα: 12:30
Χώρος: Μικρός εκθεσιακός χώρος Β’ Ορόφου

Ξενάγηση στην έκθεση «Χρήστος Μποκόρος .Τα στοιχειώδη»που θα πραγματοποιηθεί από τον ίδιο τον καλλιτέχνη

 • Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Προβολή ντοκιμαντέρ της Μαρίας Ηλίου:  «Από τις δύο πλευρές του Αιγαίου .Διωγμός και Ανταλλαγή πληθυσμού Τουρκία –Ελλάδα 1922-1924»(σημ: Η προβολή αφορά αποκλειστικά σε σχολεία ).
Ώρα: 10:30
Χώρος: Αμφιθέατρο
Τιμή εισιτηρίου: 4 ευρώ  (παιδιά) , 6 ευρώ  εκπαιδευτικούς

Η σκηνοθέτις Μαρία Ηλιού και ο ιστορικός σύμβουλος Αλέξανδρος Κιτροέφ, που παρουσίασαν το 2012 στο Μουσείο Μπενάκη αλλά και στους κινηματογράφους το έργο ΣΜΥΡΝΗ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΜΙΑΣ ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΤΙΚΗΣΠΟΛΗΣ 1900-1922, παρουσιάζουν τώρα το δεύτερο μέρος με τίτλο ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΥΟ ΠΛΕΥΡΕΣ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ σε σχέση με το Διωγμό και την Ανταλλαγή των πληθυσμών της Τουρκίας και της Ελλάδας το 1922-1924, φέρνοντας πίσω στο κοινό άγνωστες εικόνες ξεχασμένες σε «κλειστά» αρχεία από την Αμερική και την Ευρώπη αλλά και μια νέα οπτική

 • Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Ώρα : 17:30 προέλευση
19:00 ομιλιτές
20:30 εστιατόριο 

Open Coffee: Συνάντηση Νέων Επιχειρηματιών

Μουσείο Μπενάκη – Κτήριο οδού Πειραιώς
Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου
Τηλ. 210 34 53 111

ΠΡΟΣΟΧΗ
Νέο Ωράριο Λειτουργίας
Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη: ΚΛΕΙΣΤΑ
Πέμπτη, Κυριακή: 10.00-18.00
Παρασκευή, Σάββατο: 10.00-22.00

Λεπτομέρειες

Αρχή:
10 Ιανουαρίου 2014 @ 00:00
Τέλος:
31 Ιανουαρίου 2014 @ 00:00