Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Μουσείο Μπενάκη: Κωστής Γεωργίου, Hortus Clausus

6 Φεβρουαρίου 2014 @ 00:00 - 2 Μαρτίου 2014 @ 00:00

6 Φεβρουαρίου 2014-2 Μαρτίου 2014
Κτήριο οδού Πειραιώς

Η έκθεση Hortus Clausus του Κωστή Γεωργίου παρουσιάζεται στο Μουσείο Μπενάκη, στο αίθριο του κτηρίου της οδού Πειραιώς.

Η έκθεση αυτή εντάσσεται στις θεματικές εκθέσεις-προτάσεις επιμελητών και ιστορικών τέχνης που συνεργάζονται με το Μουσείο Μπενάκη. Την συγκεκριμένη έκθεση πρότεινε και επιμελείται ο ιστορικός τέχνης και επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μάνος Στεφανίδης. Ο ίδιος, έχει προτείνει και αναλάβει αρκετές εκθέσεις που φιλοξενήθηκαν κατά καιρούς στο Μουσείο Μπενάκη, οι οποίες μάλιστα, σημείωσαν ιδιαίτερη επιτυχία.

Στην έκθεση Hortus Clausus καταγράφεται η έρευνα του καλλιτέχνη στη γλυπτική έκφραση, καθώς και η μεταφορά των βασικών επιτευγμάτων της ζωγραφικής του στον τρισδιάστατο χώρο. Πρόκειται για ένα έργο πρωτότυπο, στο οποίο εξπρεσιονιστικά ζώα και παράδοξα ανθρωποειδή ορίζουν την ύπαρξή τους μέσα από το επιθετικό χρώμα, τη δυναμική των όγκων αλλά και ένα μινιμαλιστικό στιλιζάρισμα που συχνά παραπέμπει στο σύγχρονο design.
Τα 25 περίπου γλυπτά του Κωστή Γεωργίου οργανώνονται στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη με έναν τέτοιο θεατρικό τρόπο ώστε να λειτουργούν, ως μια κλειστή Εδέμ, ένα «hortus clausus», έναν χώρο μαγείας για το θεατή.

Ο επιμελητής της έκθεσης, αναφέρει χαρακτηριστικά:
Ας συμφωνήσουμε ότι η τέχνη είναι ένα πολύτροπο, γοητευτικά παράξενο και ασυνήθιστα σπάνιο ζώο. Κρύβεται μέσα στο τελευταίο, τροπικό δάσος. Έτσι ώστε να είναι σχεδόν αδύνατο να την εντοπίσει κανείς· πολλώ μάλλον να την αιχμαλωτίσει. Για τον λόγο αυτό, εκστρατεύουν καθημερινά ως τη καρδιά του δάσους, σε χώρο δημόσιο όσο και ψυχικά «ιδιωτικό», κυνηγοί, έμποροι, φυσιοδίφες, ιστορικοί τέχνης, ανθρωπολόγοι, κοινωνιολόγοι, αισθητικοί της φιλοσοφίας, πολιτικοί επιστήμονες, οικονομολόγοι και λογής τυχοδιώκτες, νομίζοντας πως με μιαν, έστω, φωτογραφία της θα κάνουν τη τύχη τους.

Όμως αυτό το σπάνιο και μονήρες αγρίμι, η τέχνη, ξέρει, χιλιετίες τώρα, να επιβιώνει όπως η φύση του επιτάσσει αλλά και ν’ αποφεύγει τις πολλές συνάφειες του κόσμου ενστικτωδώς γνωρίζοντας πως αυτή η συνάφεια με τον κόσμο αποτελεί και τη βασική αιτία απώλειας τόσων ειδών από την πανίδα και τη χλωρίδα του πλανήτη. Των ιδεών συμπεριλαμβανομένων.

Μερικά από τα πρόσωπα του αγριμιού, μερικούς από τους κατοίκους αυτού του δάσους εκθέτει ο Κωστής Γεωργίου, σε μια άσκηση πάνω στις έννοιες του χώρου και του χρόνου, στο αίθριο του Μουσείο Μπενάκη.

Ο Κωστής Γεωργίου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, το 1956, υπήρξε μαθητής του Δημήτρη Μυταρά και του Δημοσθένη Κοκκινίδη στην ΑΣΚΤ και του Peter de Francia στο Royal College of Fine Arts του Λονδίνου. Έχει παρουσιάσει το έργο του σε περισσότερες από 90 ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από 150 ομαδικές σε όλο τον κόσμο. Μεταξύ άλλων έχει αποσπάσει ειδικό βραβείο στην Τριενάλε της Οσάκα, το 1993.

Μουσείο Μπενάκη
Κτήριο οδού Πειραιώς
Πειραιώς 138
Τηλ. 210 345 3111

Ωράριο λειτουργίας
Πέμπτη, Κυριακή: 10:00-18:00
Παρασκευή, Σάββατο: 10:00-22:00
Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη: Κλειστά

Details

Start:
6 Φεβρουαρίου 2014 @ 00:00
End:
2 Μαρτίου 2014 @ 00:00