- Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.
Εκπαιδευτικά σεμινάρια με θέμα την πρόληψη των ψυχοκοινωνικών προβλημάτων στα σχολεία
1 Μαΐου 2014 @ 00:00 - 31 Μαΐου 2014 @ 00:00
Μάϊος 2014
Σύμφωνα με τις διακηρύξεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η εκπαίδευση των εκπαιδευτικών σε θέματα Ψυχικής Υγείας εμπεριέχει τα βασικά χαρακτηριστικά για τη δημιουργία σχολείων και κοινοτήτων που προάγουν την ευημερία των μαθητών, των υγιών πολιτών και της κοινωνίας αντίστοιχα. Στα πλαίσια της ευαισθητοποίησης για την Προαγωγή της Ψυχικής Υγείας στην Κοινότητα, το Κέντρο Ημέρας «Γαλήνη» πραγματοποιεί σεμινάρια σε Εκπαιδευτικούς και Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, Σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με τίτλο: «Πρόληψη των Ψυχοκοινωνικών Προβλημάτων στα Σχολεία και Προαγωγή της Ψυχικής Υγείας».
Το Κέντρο Ημέρας «Γαλήνη» στοχεύει στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Πρόληψη για την Προαγωγή της Ψυχικής Υγείας του πληθυσμού.Το Επιστημονικό Προσωπικό μετά από πλήθος αιτημάτωνκαι παρατηρώντας πως το σχολείο εμφανίζει έναν ολοένα αυξανόμενο αριθμό ψυχοκοινωνικώνπροβλημάτων, σχετιζόμενο άμεσα με τα κοινωνικά αδιέξοδα, θεώρησε αναγκαία την διεξαγωγή κύκλου εκπαιδευτικών σεμιναρίων.
Τα σεμινάρια θα διεξαχθούν σε 8 ωρες εβδομαδιαίες συναντήσεις ανά θεματική ενότητα, με κύριο θέμα την Πρόληψη των Ψυχοκοινωνικών Προβλημάτων στα Σχολεία και την Προαγωγή της Ψυχικής Υγείας των εκπαιδευτικών και των γονέων και κατ’ επέκταση των μαθητών στα συγκεκριμένα σχολεία.
Αναλυτικότερα, οι θεματικές ενότητες θα αφορούν:
- Ενημέρωση για τα φαινόμενα της ενδοσχολικής και ηλεκτρονικής βίας (bullying, e-bullying) των μαθητών και Εκπαίδευση σε τρόπους διαχείρισης και επίλυσης προβλημάτων (anti-bullying programs) στο σχολείο.
- Ενημέρωση για τις συναισθηματικές δυσκολίες: άγχος, κατάθλιψη και άλλα.
- Εκπαίδευση σε τεχνικές διαχείρισης της συμπεριφοράς για παρεμβάσεις σε παιδιά Σχολικής και Εφηβικής Ηλικίας
- Εκπαίδευση στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα παιδιά
- Ενημέρωση για την επίδραση των Ψηφιακών Μέσων στο παιδί. Τρόποι Πρόληψης από την ηλεκτρονική εξάρτηση.
Στόχοι
Με την εφαρμογή του Εκπαιδευτικού Προγράμματος η επιστημονική ομάδα στοχεύει και αναμένει τα εξήςαποτελέσματα:
- Την ευαισθητοποίηση και κατανόηση του φαινομένου του εκφοβισμού, της ηλεκτρονικής εξάρτησης και των συναισθηματικών δυσκολιών από τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς
- Την δημιουργία στόχων για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση δράσεων, για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού και άλλων προβλημάτων στο σχολείο.
- Την ομαλή ένταξη μαθητών με ψυχοκοινωνικά προβλήματα
- Την ενίσχυση των γνώσεων των εκπαιδευτικών και των γονέων, σε θέματα ψυχολογίας του παιδιού και του εφήβου καθώς και των διαπροσωπικών σχέσεων
- Την ανάπτυξη τεχνικών καλής επικοινωνίας και διαχείρισης της συμπεριφοράς από γονείς και εκπαιδευτικούς.
- Την δημιουργία κανονισμών συμπεριφοράς στο σπίτι και στο σχολείο.
- Την ανάπτυξη κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών
- Την ενίσχυση του θετικού κλίματος στο σχολείο μέσω της συνεργασίας γονέων και εκπαιδευτικών για τη διαχείριση προβλημάτων στο χώρο του σχολείου.
Μεθοδολογία:
Η πραγματοποίηση των στόχων προϋποθέτει την υλοποίηση τριών φάσεων:
- Πρώτη φάση: Προεργασία που αφορά την ενημέρωση καθηγητών και γονέων από σχολεία που έχουναναφέρειπροβλήματα με μαθητές
- Δεύτερη φάση: Υλοποίηση της εκπαίδευσης των εκπαιδευτικών και των γονέων σε συνεργασία με εξειδικευμένους εξωτερικούς συνεργάτες. Περιλαμβάνει 5ωρες θεωρητικές εισηγήσεις και 3ωρες προσομοιώσεις δραστηριοτήτων και βιωματικές ασκήσεις.
- Τρίτη φάση: Παρουσιάσεις περιστατικών για την εκπόνηση τρόπου παρέμβασης από τους συμμετέχοντες και συμπεράσματα και προτάσεις.