Φόρτωση Εκδηλώσεις

« Όλες οι Εκδηλώσεις

  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

Μουσείο Μπενάκη, Πρόγραμμα εκθέσεων και εκδηλώσεων Δεκέμβριος 2015

1 Ιανουαρίου 1970 @ 00:00

ΈΚΘΕΣΗ
Ένας συλλέκτης στην Αθήνα του 20ού αιώνα: Η δωρεά Βαλαδώρου στο Μουσείο Μπενάκη 
Παράταση έκθεσης: μέχρι 31 Ιανουαρίου 2016
Το κληροδότημα Αναστασίου και Μαρίας Βαλαδώρου συγκαταλέγεται στις σημαντικότερες δωρεές που παρέλαβε το Μουσείο Μπενάκη τις τελευταίες δεκαετίες. 
Πάνω από 300 εικόνες, πολυάριθμα εκκλησιαστικά, αρχαία και νεώτερα αντικείμενα συγκροτούν ένα γοητευτικό σύνολο που εκφράζει το γούστο και τις προτιμήσεις μιας καλλιεργημένης αστικής οικογένειας της Αθήνας του 20ού αιώνα. 
Ανάμεσα στα έργα της συλλογής ξεχωρίζει ένα μοναδικής σημασίας εύρημα, ένας σπάνιος χρυσοκέντητος επιτάφιος που χρονολογείται στον 14ο αιώνα και συγκαταλέγεται στα αριστουργήματα της βυζαντινής τέχνης. 
Στο επίκεντρο της έκθεσης βρίσκονται οι δύο δωρητές, τα αδέρφια Βαλαδώρου, και κυρίως ο κατ’ εξοχήν συλλέκτης, Τάσος. Η έκθεση εστιάζει στον κοινωνικό περίγυρο, την παιδεία και τις πνευματικές αναζητήσεις που καθόρισαν τα συλλεκτικά του ενδιαφέροντα, διαμορφώνοντας εν τέλει τη φυσιογνωμία της συλλογής, από την οποία θα παρουσιαστεί επιλογή των πιο αντιπροσωπευτικών έργων. Εκτός από αρχαία, εικόνες και εκκλησιαστικά αντικείμενα, ο Τάσος Βαλαδώρος συγκέντρωνε από το εξωτερικό σπάνιες εκδόσεις και παλαίτυπα. Οι επιλογές του ανταποκρίνονταν πάντα στα πνευματικά του ενδιαφέροντα, κυρίως την αρχαία φιλοσοφία και τους εκκλησιαστικούς πατέρες. 
Επιμέλεια έκθεσης: Αναστασία Δρανδάκη
Σχεδιασμός έκθεσης: Σταμάτης Ζάννος
Φωτογραφικό υλικό θα βρείτε στο: dazwork.com/benaki
Διοργάνωση: Μουσείο Μπενάκη
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015
Διάλεξη του Ανώτατο Αξιωματικού ε.α. και Πολιτικού Μηχανικού κ. Αθανασίου Ροβήλου, με τίτλο: «Η πολυδιάστατη προσφορά των στρατιωτικών μηχανικών του 19ου και 20ου αιώνα στην πορεία του Ελληνικού Κράτους» 
Ώρα : 19.30 
Η ομιλία του Ανώτατου Αξιωματικού ε.α. και Πολιτικού Μηχανικού κ. Αθανασίου Ροβήλου αναφέρεται στην πολυδιάστατη προσφορά των στρατιωτικών μηχανικών του 19ου και 20ου αιώνα από την απελευθέρωση: την ίδρυση το 1829 του «Σώματος των επί της Οχυρωματοποίας και Αρχιτεκτονικής Αξιωματικών», την τεχνική οργάνωση, την συνδρομή στην τεχνική εκπαίδευση της χώρας μας κατά την πρώιμη περίοδο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, την οχύρωση των συνόρων, την ανασυγκρότηση μετά τον πόλεμο της κατεστραμένης Ελληνικής γής, μέχρι και την συνεισφορά στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και στη διατήρηση πολιτισμικών μνημείων.
Διοργάνωση: Οι Φίλοι του Μουσείου Μπενάκη
Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015
Φωτογραφικός Κύκλος.  Οι Συναντήσεις της Πέμπτης 
Σεμινάρια Κινηματογραφικών Αναλύσεων από τον Πλάτωνα Ριβέλλη. Αυτή την εβδομάδα Pier Paolo Pasolini
Ώρα : 19.30 – 22.30
Σεμινάρια Κινηματογραφικών Αναλύσεων από τον Πλάτωνα Ριβέλλη μόνο για μέλη του “Φωτογραφικού Κύκλου”, μέχρι και τον Ιούνιο 2016.
Σκοπός τού σεμιναρίου αυτού θα είναι η εξοικείωση με τη γλώσσα του κινηματογράφου και με το έργο μερικών μεγάλων σκηνοθετών. Η μέθοδος προσέγγισης θα είναι η καλλιτεχνική «ανάγνωση» (μέσω αποσπασμάτων και σχολιασμού) δύο σημαντικών ταινιών ενός σκηνοθέτη κάθε φορά. Η διάρκεια είναι τρίωρη (19.30-22.30). 
Διοργάνωση: Φωτογραφικός Κύκλος σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη
Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 
Ξενάγηση στην έκθεση ” Ένας συλλέκτης στην Αθήνα του 20ού αιώνα: 
Η δωρεά Βαλαδώρου στο Μουσείο Μπενάκη”
12.30-13.30
Η ξενάγηση θα πραγματοποιείται στην έκθεση από τoυς επιμελητές της Βυζαντινής συλλογής.
Η συμμετοχή στις ξεναγήσεις επιβαρύνει το εισιτήριο της έκθεσης € 5, € 3) 
κατά € 2.
Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 
Ξενάγηση στην έκθεση ” Ένας συλλέκτης στην Αθήνα του 20ού αιώνα: 
Η δωρεά Βαλαδώρου στο Μουσείο Μπενάκη”
13.00-14.00
Η ξενάγηση θα πραγματοποιείται στην έκθεση από τoυς επιμελητές της Βυζαντινής συλλογής.
Η συμμετοχή στις ξεναγήσεις επιβαρύνει το εισιτήριο της έκθεσης € 5, € 3) 
κατά € 2.
Μουσείο Μπενάκη – Κεντρικό Κτήριο
Κουμπάρη 1, 106 74 Αθήνα 
Τηλ. 210 367 1000
ΠΡΟΣΟΧΗ: 
Εορταστικό Ωράριο Λειτουργίας Μουσείου 
Τετάρτη 23/12 & 30/12 : 09.00 – 17.00
Πέμπτη 24/12 & 31/12 : 09.00-18.00
Παρασκευή 25/12 & Σάββατο 26/12 ΚΛΕΙΣΤΑ
Κυριακή 27/12 : 09.00-15.00
Δευτέρα 28/12 & Τρίτη 29/12: ΚΛΕΙΣΤΑ
Εορταστικό Ωράριο Λειτουργίας Πωλητηρίου
Τρίτη 22/12 & 29/12: 09:00-17:00 
Τετάρτη 23/12 & 30/12: 09.00–17.00
Πέμπτη 24/12 & 31/12: 09.00-17.00
Παρασκευή 25/12 & Σάββατο 26/12 ΚΛΕΙΣΤΑ
Κυριακή 27/12: 09:00-17:00
Δευτέρα 28/12: 09.00-17.00
Το Κυλικείο είναι ανοιχτό κατά τις ώρες λειτουργίας του χώρου
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Τ(ρ)όποι Λατρείας. Τάσος Βρεττός
Παράταση  : μέχρι 31 Ιανουαρίου 2016 
Η φωτογραφική “έρευνα πεδίου” του Τάσου Βρεττού στους αυτοσχέδιους χώρους λατρείας των μεταναστών και των προσφύγων της Αθήνας και των περιχώρων της, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο Μουσείο Μπενάκη, κτήριο της οδού Πειραιώς. 
Ο φωτογράφος καταγράφει ένα αόρατο δίκτυο στο σώμα της πόλης: υπόγεια και ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, πολυκατοικίες και γκαράζ, γήπεδα και υπαίθριοι, δημόσιοι χώροι, πλατείες και αυλές, πρόχειρα καταλύματα, ιδιοκατασκευές σε προσωρινές αλλά και μόνιμες διευθύνσεις, ομάδες Βουδιστών, Μουσουλμάνων, Ινδουιστών, Σπιριτσουαλιστών και Χριστιανών διαφόρων δογμάτων και πολλαπλών εθνικών προελεύσεων (Αιθίοπες, Αφγανοί, Αιγύπτιοι, Πακιστανοί, Νιγηριανοί, Σενεγαλέζοι, Φιλιππινέζοι, Ινδονήσιοι, Ιρακινοί κ.α.). Πρόκειται για ένα “έργο εν προόδω”, το οποίο ξεκίνησε το 2012, με τη συνεργασία των ίδιων των ανθρώπων που συγκροτούν αυτές τις κοινότητες και με απόλυτο σεβασμό στην ταυτότητά τους. 
Το ιδιαίτερο αυτό ανθρωπολογικό υλικό, με τις εύγλωττες κοινωνικές, πολιτικές αλλά και αισθητικές προεκτάσεις του, είναι πρωτότυπο αλλά και συνεργατικό, με την έννοια των πολλαπλών σχέσεων που αναζητήθηκαν και καλλιεργήθηκαν για την φωτογραφική καταγραφή του. Το έργο αυτό δεν περιορίζεται στην προβληματική της άφιξης, της απαραίτητης επιβίωσης, ή της “προώθησης” των ξένων (μεταναστών και προσφύγων), αλλά την προεκτείνει ριζοσπαστικά, επιχειρώντας στην περιοχή ενός πρωταρχικού βιώματος, το οποίο παραμένει αόρατο, συνδέοντας ανθρώπους διαφορετικών καταγωγών και αναφορών, όταν αυτοί αναγκάζονται να μετατρέψουν τα ελάχιστα και επισφαλή που βρίσκουν και συλλέγουν, σε τόπους και τρόπους λατρείας. 
Ο μουσικός Μιχάλης Καλκάνης, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του Βρεττού, κατέγραψε ηχητικά ένα ενδεικτικό τμήμα όσων μαρτυρεί η κάμερα του φωτογράφου και στη συνέχεια, επεξεργάστηκε μουσικά το υλικό, ώστε αυτό να παρουσιαστεί στην έκθεση σε ειδικά διαμορφωμένες ηχητικές εγκαταστάσεις. 
Στην έκθεση και τη δίγλωσση έκδοση που την συνοδεύει, παρουσιάζονται συνολικά 44 “Τ(ρ)όποι Λατρείας” στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Η έκδοση περιλαμβάνει κείμενα Ελλήνων και ξένων ιστορικών, ανθρωπολόγων, φιλοσόφων, θρησκειολόγων, πολιτικών επιστημόνων και επιμελητών.
Την έκθεση και την έκδοση επιμελούνται η Νάντια Αργυροπούλου και ο Γιώργος Τζιρτζιλάκης.
Tο Ίδρυμα Ωνάση είναι ο Χρυσός Χορηγός της διοργάνωσης.
Διοργάνωση: Μουσείο Μπενάκη
Το Εργαστήριο του Αρχιτέκτονα
Διάρκεια έκθεσης : μέχρι  10 Ιανουαρίου 2016
Η έκθεση πραγματοποιείται με αφορμή την επέτειο των είκοσι χρόνων λειτουργίας των Αρχείων Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη.  
Πρόκειται για μια προσπάθεια εισαγωγής και εξοικείωσης του ευρύτερου κοινού με τον μικρόκοσμο των αρχιτεκτόνων. Στην έκθεση παρουσιάζονται όργανα που βοηθούσαν -και βοηθούν ακόμη- στην παραγωγή των σχεδίων μέσα σε ένα αρχιτεκτονικό γραφείο. , όπου παρουσιάζονται όργανα που βοηθούσαν -και βοηθούν ακόμη- στην παραγωγή των σχεδίων μέσα σε ένα αρχιτεκτονικό γραφείο. 
Το μεγαλύτερο ποσοστό του υλικού που εκτίθεται ανήκει στις συλλογές των Αρχείων, συμπληρώνεται όμως με τις συνεισφορές από ιδιωτικές συλλογές φίλων αρχιτεκτόνων. 
Από τα παλαιότερα και σημαντικότερα εκθέματα αποτελεί το ξύλινο ταξιδιωτικό κασελάκι του Λύσανδρου Καυταντζόγλου, δωρεά στο Μουσείο από τους κληρονόμους του μεγάλου έλληνα αρχιτέκτονα του 19ου αιώνα με την ευκαιρία της έκθεσης. Το κιβώτιο αυτό ακλουθούσε τον αρχιτέκτονα στα ταξίδια του, ένα είδος φορητού εργαστηρίου, και περιελάμβανε σχεδιαστικά όργανα, χαρτιά, τα επισκεπτήριά του, το σημειωματάριο, τα γυαλιά του…
Επιμέλεια έκθεσης: Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη
Διοργάνωση: Αρχεία Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής Μουσείου Μπενάκη
Swiss Now: Σύγχρονες Ελβετικές προσεγγίσεις στην Αρχιτεκτονική
Διάρκεια έκθεσης : μέχρι 10 Ιανουαρίου 2016
Η έκθεση προκύπτει από τον συνδυασμό δύο περιοδευόντων εκθέσεων από την Ελβετία: Η έκθεση “The Swiss touch in landscape architecture” είναι μία παραγωγή της Pro Helvetia και έχει ως στόχο να προβάλλει την εξαιρετικά πλούσια ποικιλία της Ελβετικής αρχιτεκτονικής τοπίου. Η έκθεση “Swiss positions – 33 takes on sustainable approaches to building” είναι μία παραγωγή του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελβετίας (FDFA) και περιλαμβάνει την απεικόνιση 33 αντιπροσωπευτικών έργων της Ελβετικής αρχιτεκτονικής της τελευταίας εικοσαετίας. 
Στο κομμάτι που αφορά “την Ελβετική προσέγγιση στην αρχιτεκτονική τοπίου (the Swiss touch in landscape architecture)”, τονίζεται ο πλούτος, η ποικιλομορφία και η πολυπλοκότητα της ελβετικής αρχιτεκτονικής τοπίου.  Το πρώτο μέρος της έκθεσης αφορά τη θεωρία και ιστορία της αρχιτεκτονικής τοπίου και θέτει το νοητικό πλαίσιο της έκθεσης. Ο επισκέπτης  θα έχει τη δυνατότητα να αντιληφθεί την επιρροή της ιστορίας των κήπων και το ρόλο των πρωτοπόρων στον συγκεκριμένο τομέα Ελβετών αρχιτεκτόνων. Το δεύτερο μέρος, “οι πρωταγωνιστές” εξερευνά τη δουλειά των πιο γνωστών ατελιέ που ασχολούνται με τη συγκεκριμένη θεματική. Το τελευταίο μέρος της έκθεσης, “nouvelle vague”, παρουσιάζει το έργο μιας νέας γενιάς επαγγελματιών της αρχιτεκτονικής τοπίου. 
Τα 33 έργα που παρουσιάζονται στο πλαίσιο της έκθεσης “Ελβετικές θέσεις – 33 λήψεις για βιώσιμες προσεγγίσεις στην κατασκευή (Swiss positions – 33 takes on sustainable approaches to building)”, χωρίζονται σε έξι θεματικές ενότητες, όσον αφορά τη χρήση και το περιβάλλον πραγματοποίησής τους (έργα σε αστικό, προαστιακό, αγροτικό και  αλπικό περιβάλλον, έργα υποδομών, καθώς και έργα που αφορούν ψυχαγωγικές δραστηριότητες). Όλα τα έργα έχουν αναφορές στο θέμα της βιώσιμης ανάπτυξης, καθώς η Ελβετική αρχιτεκτονική και τα ευρύτερα τεχνικά έργα της χώρας είναι γνωστά όχι μόνο όσον αφορά την ποιότητα και το design τους, αλλά και για την αύξηση της συνειδητοποίησης και της κοινωνικής ευθύνης όσον αφορά τη βιώσιμη ανάπτυξη.  
Διοργάνωση: Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής, Πρεσβεία Ελβετίας
Α. ΤΑΣΣΟΣ 1914-1985
Διάρκεια έκθεσης : μέχρι 31 Ιανουαρίου 2016
Ο Τάσσος γεννήθηκε το 1914 στη Μεσσηνία. Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών γλυπτική, ζωγραφική και χαρακτική και συνέχισε στο Παρίσι, στη Ρώμη και στη Φλωρεντία. Πολύ νωρίς διακρίθηκε το ταλέντο του στην χαρακτική για το οποίο τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Χαρακτικής το 1940. Στη διάρκεια του πολέμου μεγάλη ήταν η προσφορά του στον παράνομο Αντιστασιακό Τύπο. 
Ο Τάσσος είχε επίσης μια ιδιαίτερη αγάπη για το βιβλίο και τις γραφικές τέχνες, καθώς εικονογράφησε πλήθος βιβλίων, φιλοτέχνησε γραμματόσημα για λογαριασμό Ελληνικών Ταχυδρομείων και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το 1959 ανέλαβε την διεύθυνση του Τμήματος Γραφικών Τεχνών στο Αθηναϊκό Τεχνολογικό Ινστιτούτο, όπου δίδαξε μέχρι το 1967. Κατά την περίοδο της Δικτατορίας, έζησε αυτοεξόριστος εκτός Ελλάδας και φιλοτέχνησε έργα κοινωνικής διαμαρτυρίας. Τον Μάρτιο του 1963 εκλέγεται επίτιμος ακαδημαϊκός της Ακαδημίας Σχεδίου της Φλωρεντίας. Μετά την κατάρρευση της Χούντας, εξέθεσε έργα του στην Εθνική Πινακοθήκη (1975) και λίγο καιρό αργότερα έγινε μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ίδιου ιδρύματος. Το 1977, ήταν από τα ιδρυτικά μέλη της Πανελλήνιας Πολιτιστικής Κίνησης.
Συνέχισε να εργάζεται σκληρά μέχρι τις τελευταίες ημέρες της ζωής του. Πέθανε το Οκτώβριο του 1985 αφήνοντας ημιτελή μία σειρά οκτώ συνθέσεων στο Δημαρχείο του Βόλου.
Επιμέλεια: Ειρήνη Οράτη
Διοργάνωση: Μουσείο Μπενάκη, Alpha Bank και Εταιρεία Εικαστικών Τεχνών 
Α. Τάσσος
ΝΕΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Δημοσθένης Κοκκινίδης. 
Λησμονημένα ρολά ζωγραφικής 1952-1974
Διάρκεια έκθεσης : μέχρι 31 Ιανουαρίου 2016
Καμβάδες τυλιγμένοι σε ρολά είχαν μείνει ξεχασμένοι για πάνω από 30 χρόνια σε ράφια αποθήκευσης στο ατελιέ του καλλιτέχνη. Πρόσφατα ξαναήρθαν στο φως, τελαρώθηκαν και παρουσιάζονται σε μια έκθεση υπό τον τίτλο Λησμονημένα ρολά ζωγραφικής. Πρόκειται για 40 έργα εκ των οποίων δύο είναι δίπτυχα. 
Καλύπτουν περισσότερο από δύο δεκαετίες, συγκεκριμένα την περίοδο από το 1952 μέχρι το 1974. Ως προς τα θέματα υπάρχει ποικιλία: 14 έργα από την περίοδο των σπουδών του, 6 από τις «Συνοικίες», 1 από το «Βιετνάμ» και 18 από τη «Χούντα». Εξαίρεση αποτελεί ένα έργο τού 1989 από τη σειρά «Οδύσσεια», μια θεματική ενταγμένη στις «Θάλασσες», που ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 αλλά στη συνέχεια ακολούθησε αυτόνομη πορεία ως ενότητα. 
Η έκθεση εμπλουτίζεται με σχέδια και έντυπο υλικό που συμβάλλουν στην αρτιότερη παρουσίαση και υποστήριξη των εκτιθέμενων έργων. Παράλληλα προβάλλεται οπτικοακουστικό υλικό με σχόλια του καλλιτέχνη τόσο κατά την εύρεση όσο και κατά το τελάρωμα των έργων καθώς και επέμβασή του σε μια παλαιότερη σύνθεση των «Συνοικιών». 
Την έκθεση συνοδεύει ομότιτλος κατάλογος. 
Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Φιολάκης σε συνεργασία με τον καλλιτέχνη Σχεδιασμός: Ελευθερία Γκούφα
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015
Open Coffee: Συνάντηση Νέων Επιχειρηματιών
Ώρα : 17:30 προέλευση
19:00 ομιλητές
20:30 εστιατόριο  
Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015
Ημερίδα για το έργο του αρχιτέκτονα Νίκου Βαλσαμάκη
Ώρα : 10.00
Χώρος: Αμφιθέατρο
Η Ημερίδα στοχεύει να διερευνήσει κριτικά τις διαφορετικές πτυχές του έργου του Νίκου Βαλσαμάκη, να αποτιμήσει το αποτύπωμά του στην ελληνική μεταπολεμική αρχιτεκτονική και να το συσχετίσει με αυτό των συγχρόνων του στην Ελλάδα και την Ευρώπη, στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα, αλλά και μετέπειτα. 
Οι εργασίες της θα πραγματοποιηθούν σε δύο συνεδρίες (πρωινή και απογευματινή) διάρκειας περίπου τεσσάρων ωρών η κάθε μία, με ενδιάμεσο διάλειμμα μιάμισης ώρας. Θα παρουσιαστούν συνολικά 19 εισηγήσεις διάρκειας 17’ η κάθε μία. Μετά από κάθε συνεδρία θα επακολουθήσει συζήτηση. 
Η Ημερίδα συνοδεύεται από την έκδοση ενός βιβλίου με θέμα τις τρεις εμβληματικές κατοικίες που σχεδίασε και υλοποίησε ο Νίκος Βαλσαμάκης στις αρχές της δεκαετίας του 1960, τις κατοικίες Παράσχη και Λαναρά στην Ανάβυσσο και την κατοικία Βαλσαμάκη στη Φιλοθέη. 
Επιμελητές της έκδοσης, που είναι δίγλωσση (ελληνικά – αγγλικά) είναι ο Ηλίας Κωνσταντόπουλος και ο Παναγιώτης Τσακόπουλος.
Διοργάνωση : Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής, Περιοδικό ΔΟΜΕΣ
Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2015
Ξενάγηση στην έκθεση «Δημοσθένης Κοκκινίδης. Λησμονημένα ρολά ζωγραφικής, 1952-1974»
Ώρα : 11.00
Η ξενάγηση στην έκθεση θα πραγματοποιηθεί από τον ίδιο τον καλλιτέχνη. 
Η συμμετοχή στη ξενάγηση επιβαρύνει το εισιτήριο της έκθεσης κατά € 2 
(€ 5, € 2,5).
Διοργάνωση : Μουσείο Μπενάκη
Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2015
Χριστουγεννιάτικη συναυλία με τίτλο «I love Athens at Christmas Time” 
The Underground Youth Orchestra
Κωνσταντίνα Κορδούλη & Αύρα Χάρακα, τραγούδι 
Φιλική συμμετοχή, Έλλη Πασπαλά
Ώρα : 20.30
Τιμές εισιτηρίων: €10, €7 φοιτητικό
Πληροφορίες-κρατήσεις: www.viva.gr & Μουσείο Μπενάκη – Πειραιώς 138, T 210 345 3111

Μια έμπνευση της στιγμής και η απάντηση στην ερώτηση «πώς θα μπορούσα να προσφέρω στην πόλη μου σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς», οδήγησε την Έλλη Πασπαλά σε ένα παιχνίδι λέξεων με αφετηρία το διάσημο τραγούδι του Cole Porter “I love Paris”. Οι οδηγίες του παιχνιδιού, απλές. Αντικαθιστούμε τη λέξη Paris με τη λέξη Athens και όσο περισσότερο τραγουδάμε τόσους περισσότερους λόγους ανακαλύπτουμε για να αγαπάμε την πόλη μας. 
Τα μέλη της Underground Youth Orchestra υπό τη διεύθυνση του Κώστα Ηλιάδη αποδείχθηκαν οι καταλληλότεροι συνοδοιπόροι για το εγχείρημα, ενώ η ενορχήστρωση του David Lynch ολοκλήρωσε τη συνταγή. Το τραγούδι “I love Athens” ηχογραφήθηκε, έγινε βιντεοκλίπ, και αποτελεί το σύνθημα μιας περιοδείας που ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβρη στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών Ελ. Βενιζέλος.Η δεύτερη συναυλία θα πραγματοποιηθεί στο Μoυσείο Μπενάκη.
Αν αγαπάτε κι εσείς την Αθήνα, ελάτε να τραγουδήσουμε δυνατά “I love Athens”, χριστουγεννιάτικες μελωδίες και κάλαντα από όλο τον κόσμο αλλά και soundtracks διάσημων ταινιών.
Στο διάλειμμα οι θεατές θα έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στην έκθεση φωτογραφίας του Παντελή Κονσολάκη (Picon photography) με θέμα την Underground Youth Orchestra, που θα φιλοξενείται μόνο την ημέρα της συναυλίας στο φουαγιέ του αμφιθεάτρου.
Μουσείο Μπενάκη – Κτήριο οδού Πειραιώς
Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου
Τηλ. 210 34 53 111
ΠΡΟΣΟΧΗ
Ειδικό Εορταστικό Ωράριο Λειτουργίας (22/12/2015-30/12/2015)
Τρίτη 22/12 & 29/12: 10:00-18:00 
Τετάρτη 23/12 & 30/12: 10:00-18:00
Πέμπτη 24/12 & 31/12 : 10.00-18.00
Παρασκευή 25 & Σάββατο 26 Δεκεμβρίου ΚΛΕΙΣΤΑ
Κυριακή 27/12 : 10.00-18.00
Πινακοθήκη Νίκου Χατζηκυριάκου
ΈΚΘΕΣΗ
Φώτης Κόντογλου. Από τον «Λόγο» στην «Έκφρασι»
Μέ ζωγραφιές καί μέ πλουμίδια ἀπ’ τό χέρι τοῦ συγγραφέα
Διάρκεια έκθεσης: μέχρι 20 Φεβρουαρίου 2016
Η έκθεση είναι αφιερωμένη στον σπουδαίο δημιουργό Φώτη Κόντογλου (1895-1965) και πραγματοποιείται με αφορμή τα εκατόν είκοσι χρόνια από τη γέννησή του και τα πενήντα χρόνια από τον θάνατό του και παρουσιάζει αντιπροσωπευτικά έργα από το συγγραφικό και εικονογραφικό έργο του καλλιτέχνη.
Η έκθεση έχει ως στόχο να αναδείξει το συγγραφικό έργο του Κόντογλου και να παρουσιάσει τις εικονογραφήσεις που δημιούργησε τόσο για τα βιβλία, που ο ίδιος έγραψε ή μετέφρασε, όσο και για βιβλία άλλων συγγραφέων. Ο επισκέπτης θα γνωρίσει μέσα από χειρόγραφα, μακέτες, δημοσιευμένα αλλά και αδημοσίευτα μέχρι σήμερα σχέδια μία άλλη πτυχή του πολυσχιδούς έργου του σπουδαίου δημιουργού.
Λόγος είναι το μηνιαίο περιοδικό που εκδιδόταν στην Πόλη, στο τεύχος 1 του 1922, του οποίου εντοπίστηκε ένα κείμενο του Έντγκαρ Άλλαν Πόε, μεταφρασμένο από τον Φώτη Κόντογλου. Έκφρασις είναι το μεγαλειώδες συγγραφικό και εκδοτικό έργο στη ζωή του Φώτη Κόντογλου, που τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών.
Την έκθεση συνοδεύει αναλυτικός επετειακός τόμος, με τον τίτλο: Φώτης Κόντογλου. Από τον «ΛΟΓΟ» στην «ΕΚΦΡΑΣΙ».Μέ ζωγραφιές καί μέ πλουμίδια ἀπ’ τό χέρι του συγγραφέα, σε επιμέλεια του Χρήστου Φ. Μαργαρίτη και κείμενα πολλών σημαντικών ερευνητών. 
Μέχρι το τέλος της χρονιάς έχουν προγραμματισθεί οι ακόλουθες ξεναγήσεις από τους επιμελητές της έκθεσης: 
Παρασκευή 18/12, 14:00 & 14:30 & το Σάββατο 19/12 12:30 – 13:30

Οι ξεναγήσεις θα συνεχιστούν και τη νέα χρονιά.
Διοργάνωση:  Μουσείο Μπενάκη  
Πινακοθήκη Ν. Χατζηκυριάκου-Γκίκα
Κριεζώτου 3
Αθήνα 106 71
Τηλ. 210 3651702, 210 3630818                                                              ghika_gallery@benaki.gr
ΠΡΟΣΟΧΗ:
Εορταστικό Ωράριο Λειτουργίας 
Τετάρτη 23/12 &  30/12 : 10.00 – 18.00
Πέμπτη 24/12 & 31/12 : 10.00 – 18.00
Παρασκευή 25/12 έως και Τρίτη 29/12 : ΚΛΕΙΣΤΑ
Εορταστικό Ωράριο Λειτουργίας του Πωλητηρίου :
Σάββατο 19/12 : 10.00 – 18.00
Κυριακή 20/12 & 27/12 : 10.00 – 18.00
Δευτέρα 21/12 & 28/12 : 10.00 – 21.00
Τρίτη 22/12 & 29/12 : 10.00 – 21.00
Τετάρτη 23/12 & 30/12 : 10.00 – 21.00
Πέμπτη 24/12 & 31/12 : 10.00 – 18.00
Παρασκευή 25/12 & Σάββατο 26/12 : ΚΛΕΙΣΤΑ

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία:
1 Ιανουαρίου 1970
Ώρα:
00:00