Φόρτωση Εκδηλώσεις

« Όλες οι Εκδηλώσεις

  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

Εγκαίνια των Πανεπιστημιακών Τμημάτων Παιδο-Ογκολογίας και Μεσογειακής Αναιμίας του Γενικού Περιφερειακού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο», από την Α.Ε., τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Κάρολο Παπούλια

27 Οκτωβρίου 2009 @ 00:00

Το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» έχει στηρίξει από το 2006, την επέκταση και τη γενική ανακαίνιση του Παιδο-Ογκολογικού Τμήματος, καθώς και την ανακαίνιση και τον εξοπλισμό του Τμήματος Μεσογειακής Αναιμίας, του Γενικού Περιφερειακού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο». Την Τρίτη, 27 Οκτωβρίου και ώρα 12:30, θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια των δύο αυτών τμημάτων, από την Α.Ε., τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Κάρολο Παπούλια.

Το «Ιπποκράτειο», το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας μας και των Βαλκανίων, διαθέτει 900 οργανικά και 976 ανεπτυγμένα κρεβάτια, καθώς και 33 κλινικές και τμήματα, 55 εργαστήρια και 186 εξωτερικά ιατρεία. Το Παιδο-Ογκολογικό Τμήμα, το οποίο ιδρύθηκε το 1990, είναι το μοναδικό ανεξάρτητο Τμήμα του ΕΣΥ στη Βόρεια Ελλάδα. Eίναι αυτοτελές, αφού δεν αποτελεί μέρος άλλης κλινικής, έχει δική του διεύθυνση, ιατρικό/νοσηλευτικό και τεχνολογικό προσωπικό και αποκλειστικά δικό του έργο. Το στελεχώνουν 5 ιατροί και 12 νοσηλεύτριες, νοσηλεύοντας 40-50 νέες περιπτώσεις παιδιατρικών κακοηθειών ετησίως, ενώ παρακολουθεί γύρω στα 800-1000 παιδιά στα εξωτερικά ιατρεία του. Επίσης, εντός του Τμήματος λειτουργεί ειδικό Σχολείο και νηπιαγωγείο για τα νοσηλευόμενα παιδιά, με διορισμένο εκπαιδευτικό προσωπικό.

Το Τμήμα συντονίζει επίσης εκτός της χημειοθεραπείας, την περαιτέρω θεραπεία των παιδιών με λευχαιμίες και συμπαγείς όγκους, είτε αυτή είναι ακτινοθεραπεία, είτε εγχείρηση, είτε μεταμόσχευση μυελού των οστών. Το ποσοστό πλήρους ιάσεως των ασθενών σε πανελλήνιο επίπεδο και σε επίπεδο Τμήματος είναι πολύ ενθαρρυντικό, καθώς το 70% των νοσηλευόμενων παιδιών με καρκίνο αναρρώνουν πλήρως.

Το Παιδο-Ογκολογικό Τμήμα καλύπτει όλη τη Μακεδονία ενώ εισαγωγές γίνονται και από τη Θράκη, τη Θεσσαλία και την Ήπειρο, καθώς και από τα Νησιά του Βορείου Αιγαίου και τις Βόρειες Σποράδες.

Το Τμήμα στεγαζόταν μέχρι το 2008 σε χώρο 400 τ.μ. περίπου. Με την πλήρη ανακαίνιση και την αναδιαμόρφωσή του, το εμβαδόν αυξήθηκε σε 600 τ.μ. Ο αριθμός των κλινών έχει αυξηθεί σε 19 και έχουν δημιουργηθεί βοηθητικοί χώροι, χώροι για ιατρούς και νοσηλεύτριες, χώρος σχολείου, χώρος παιχνιδιών, χώρος συνεντεύξεων, χώρος γονέων, ενώ εγκαθίσταται και σύστημα φιλτραρίσματος του κλιματιζόμενου αέρα του Τμήματος, για καλύτερη προφύλαξη από τις λοιμώξεις.

Η μονάδα της Μεσογειακής Αναιμίας και Δρεπανοκυτταρικής Νόσου, λειτουργεί εδώ και 23 χρόνια και έχει να επιδείξει αξιόλογο επιστημονικό και κοινωνικό έργο. Από τις 12 Ιανουαρίου 2009, μετεγκαταστάθηκε στον 2ο όροφο του νέου κτιρίου Αιμοδοσίας. Είναι η μεγαλύτερη μονάδα στη Βόρεια Ελλάδα και μοναδική στο είδος της, καθώς παρακολουθεί τους ασθενείς από τη βρεφική τους ηλικία και καθ’ όλη τη διάρκεια της ενήλικης ζωής τους. Καλύπτει όχι μόνο τη Βόρεια Ελλάδα αλλά και τη Θεσσαλία, με 4 θαλάμους ασθενών (με 11 κλίνες και εννέα αυτόματες πολυθρόνες/κρεβάτια), ένα εξεταστήριο για τα έκτακτα αιματολογικά περιστατικά, 3 γραφεία και βοηθητικούς χώρους, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.

Τη μονάδα στελεχώνουν 4 γιατροί και 5 νοσηλεύτριες, που υποδέχονται τόσο τους ασθενείς που υποβάλλονται σε μεταγγίσεις αίματος συστηματικά, όσο και εκείνους που πρέπει να εξεταστούν στα εξωτερικά ιατρεία (σύνδρομα θαλασσαιμικά).

 

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία:
27 Οκτωβρίου 2009
Ώρα:
00:00