Φόρτωση Εκδηλώσεις

« Όλες οι Εκδηλώσεις

  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

«Ελαία»: έκθεση της Λέσχης Φωτογραφίας Σπάρτης στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού

25 Νοεμβρίου 2009 @ 00:00 - 25 Ιανουαρίου 2010 @ 00:00

%ce%b5%ce%bb%ce%b1%ce%af%ce%b1-%ce%ad%ce%ba%ce%b8%ce%b5%cf%83%ce%b7-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%bb%ce%ad%cf%83%cf%87%ce%b7%cf%82-%cf%86%cf%89%cf%84%ce%bf%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%af%ce%b1

Την Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου στις 19:00 θα πραγματοποιηθούν στο Μουσείο της Ελιάς και του Ελληνικού Λαδιού (Σπάρτη) τα εγκαίνια της έκθεσης της Λέσχης Φωτογραφίας Σπάρτης, με τίτλο «Ελαία».

Το θέμα της ελιάς αποτελεί αστείρευτη πηγή έμπνευσης για τα μέλη της Λέσχης Φωτογραφίας Σπάρτης: «Τα όρια της πόλης της Σπάρτης σηματοδοτούνται από τα κτήματα με τις ελιές και τις πορτοκαλιές που την περιβάλλουν. Στους γύρω οικισμούς της τα σπίτια είναι μέσα στα περιβόλια. Σχεδόν όλα τα μέλη της Λέσχης, από οικογενειακή παράδοση, έχουν άμεση σχέση με την ελιά και το λάδι. Έχουν μαζέψει ελιές, έχουν κάψει τα κλαδιά, έχουν μεταφέρει τον καρπό στο ελαιοτριβείο. Έχουν γευτεί το φρέσκο λάδι στο καψαλισμένο ψωμί. Η αγωνία των γονιών μας για την καλή παραγωγή ελιάς μάς έχει μεγαλώσει.

Στις φωτογραφίες είναι οι γονείς μας, είμαστε εμείς, που αφήσαμε το λανάρι και πιάσαμε τη φωτογραφική μηχανή για να κρατήσουμε τη στιγμή. Είμαστε εμείς που προσπαθήσαμε με τη φωτογραφία να δούμε τη σχέση μας με τον κόσμο. Που προσπαθήσαμε να υπερβούμε το προσωπικό, και να δούμε το γενικό. Το δέντρο με τους ρόζους, δεν είναι το δέντρο που μαζέψαμε τις ελιές. Είναι οι ρόζοι των Χεριών που το μάζεψαν. Το χωράφι με τις ελιές δεν μιλάει για τον κόπο μας να τις μαζέψουμε. Είναι ο Χώρος μας. Τα χαλάσματα των παλιών ελαιοτριβείων είναι η Αφήγηση των παππούδων μας. Ο καπνός της φωτιάς δεν μας κρύβει κάτι. Μας φανερώνει τις μορφές των γεωργών που τα καλλιέργησαν. Στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Σπάρτης το ιερό δέντρο δεν σημαίνει κάποια παραβίαση. Οι ζωντανές φλόγες ας μας κρατήσουν ζεστούς για τον ερχόμενο χειμώνα. Για κάποιους η ελιά είναι ακόμη ένα σημαντικό μέρος της ζωής τους. Το χειμώνα που θα μας έρθει θα πάνε να μαζέψουν πάλι ελιές. Να κάψουν τα κλαδιά. Να γευτούν το φρέσκο λάδι. Να συμπορευτούν στην αέναη εναλλαγή».

Η έκθεση διοργανώνεται από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, παρουσιάζεται στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Μουσείου και θα διαρκέσει έως τις 27 Ιανουαρίου 2010.

 


Λεπτομέρειες

Αρχή:
25 Νοεμβρίου 2009 @ 00:00
Τέλος:
25 Ιανουαρίου 2010 @ 00:00