Φόρτωση Εκδηλώσεις

« Όλες οι Εκδηλώσεις

  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

«Ουτοπία / Utopia» Εκθεση του γλύπτη Κώστα Βαρώτσου στο Ιδρυμα Ευγενίδου

8 Δεκεμβρίου 2009 @ 00:00 - 21 Φεβρουαρίου 2010 @ 00:00

8 Δεκεμβρίου 2009 – 21 Φενρουαρίου 2010

Ο διεθνώς καταξιωμένος καλλιτέχνης Κώστας Βαρώτσος παρουσιάζει στο Ίδρυμα Ευγενίδου την έκθεση «Ουτοπία», προτείνοντας μία συνοδοιπορία στο όνειρο. Αφορμή αυτής της έκθεσης αποτελεί το έργο «Γένεση», το οποίο δημιουργήθηκε ειδικά για το Ίδρυμα Ευγενίδου και, αφιερωμένο στον εορτασμό του 2009 ως Έτους Αστρονομίας, θα κοσμεί μόνιμα την επίσημη είσοδό του επί της Λεωφόρου Συγγρού.

Ο Κώστας Βαρώτσος, επιχειρώντας μία ποιητική ανάγνωση του Σύμπαντος που μας περιβάλλει, παρουσιάζει μία σειρά εικαστικών παρεμβάσεων σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους του Ιδρύματος προσβάσιμες σε όλους τους επισκέπτες του που ως συγκροτημένο σύνολο αποπειρώνται να περιγράψουν κοσμικές δομές και να υπογραμμίσουν τη δύναμη και τη λογική των νόμων που διέπουν τη συμπαντική εξέλιξη. Ένα ουτοπικό ταξίδι που «απλώνεται» σε κόσμους γνώριμους μέσα από τις επιστημονικές κατακτήσεις, και σε ανεξερεύνητες πτυχές του Σύμπαντος, γεμάτες μυστήριο και υποσχέσεις για νέες ανακαλύψεις.

Τα εγκαίνια της έκθεσης UTOPIA, θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2009, από τον κ. Κώστα Χατζηδάκη, Δήμαρχο Παλαιού Φαλήρου, παρουσία προσκεκλημένων και εκπροσώπων του πνευματικού, καλλιτεχνικού και πολιτικού κόσμου. Ειδικά για την ημέρα των εγκαινίων και προς τιμή του Κώστα Βαρώτσου το Ίδρυμα Ευγενίδου δημιούργησε και θα παρουσιάσει την ψηφιακή παράσταση «Utopia» η οποία εμπνέεται από το σύνολο του έργου του καλλιτέχνη καθώς και ειδική έκδοση/λεύκωμα.

Την έκθεση επιμελήθηκε η Ιστορικός Τέχνης κα Χάρις Κανελλοπούλου, ενώ δημιουργοί της ψηφιακής παράστασης «Utopia» είναι οι:

  • Παναγιώτης Σιμόπουλος: Σενάριο-Σκηνοθεσία,
  • Γιάννης Βαμβακάς: Σενάριο-Animation και
  • Αναστάσιος Κ. Κατσάρης: Μουσική-Sound Design.

H είσοδος της έκθεσης είναι ελεύθερη για το κοινό και οι ώρες λειτουργίας της είναι: Δευτέρα-Τρίτη 10.00-15.00 και Τετάρτη έως και Κυριακή 10.00-20.00.

Ποιος είναι
Ο Κώστας Βαρώτσος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1955. Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών της Ρώμης και στην Αρχιτεκτονική Σχολή της Πεσκάρα. Το 1991 έλαβε την υποτροφία του ιδρύματος Fulbright και εγκαταστάθηκε στη Νέα Υόρκη για ένα χρόνο. Έχει συμμετάσχει στην Μπιενάλε του Σάο Πάολο (1987) και στην Μπιενάλε της Βενετίας (1993, 1995 και 1999).

Έργα του έχουν εκτεθεί σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, και πολυάριθμες εγκαταστάσεις του δημιουργήθηκαν in situ και βρίσκονται σε δημόσιους χώρους στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Ιταλία, Ελβετία, Η.Π.Α., κ.ά). Είναι καθηγητής στο τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ από το 1999. Έχει λάβει βραβεία και τιμητικές διακρίσεις, με πιο πρόσφατο το βραβείο Segno d’ Oro (2007) για το σύνολο του έργου του και την καλλιτεχνική προσφορά του στην Ιταλία.

 

Λεπτομέρειες

Αρχή:
8 Δεκεμβρίου 2009 @ 00:00
Τέλος:
21 Φεβρουαρίου 2010 @ 00:00