Φόρτωση Εκδηλώσεις

« Όλες οι Εκδηλώσεις

  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

1ο Φεστιβάλ Καινοτομίας – Θεσσαλονίκη Πόλη του Μέλλοντος

10 Μαΐου 2010 @ 00:00 - 16 Μαΐου 2010 @ 00:00

%ce%b8%ce%b5%cf%83%cf%83%ce%b1%ce%bb%ce%bf%ce%bd%ce%af%ce%ba%ce%b7-%cf%80%cf%8c%ce%bb%ce%b7-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%bc%ce%ad%ce%bb%ce%bb%ce%bf%ce%bd%cf%84%ce%bf%cf%82

10-16 Μαΐου 2010, 10:00-21:00, Θεσσαλονίκη
www.innovationthessaloniki.gr

Η καινοτομία έρχεται στην Θεσσαλονίκη με την διοργάνωση ενός νέου φεστιβάλ – θεσμού του «1ου Φεστιβάλ Καινοτομίας – Θεσσαλονίκη Πόλη του Μέλλοντος». Την πρώτη γεύση για το τι θα δούμε από τις 10 μέχρι τις 16 Μαΐου, όποτε και θα πραγματοποιηθεί η διοργάνωση, πήραμε στην παρουσίαση που έγινε στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης από τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου κ. Δημήτρη Μπακατσέλο, την Τετάρτη, 14 Απριλίου. Το φεστιβάλ είναι μια συνεργασία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης Α.Ε.

Μια στάση λεωφορείου που λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια, έξυπνα gadgets εξοικονόμησης ενέργειας και κατασκευασμένα με οικολογικά υλικά, προηγμένες εφαρμογές του διάσημου τεχνολογικού ιδρύματος ΜΙΤ και πολλά άλλα θα δούμε στην έκθεση καινοτόμων προϊόντων και εφαρμογών στην Αποθήκη Δ, στο Λιμάνι, από 13 – 16 Μαΐου. Παράλληλα, σε όλη την πόλη θα συμβαίνουν «καινοτομικές» δράσεις. Θα επισκεφθούμε το Πράσινο Σπίτι στο Mediterranean Cosmos και θα πιούμε καφέ σε κάποιο από τα Innovation Café, τα οποία στηρίζουν τη διοργάνωση και θα απλώνονται σε όλη την πόλη.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει και τρεις εκδηλώσεις.

  • Η μεγάλη κεντρική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 13 Μαΐου στο Βασιλικό Θέατρο της Θεσσαλονίκης, με θέμα τον καινούριο ψηφιακό κόσμο που δημιουργείται. Θα βραβευθούν πρωτοπόροι Έλληνες και ξένοι καλεσμένοι, οι οποίοι έχουν διακριθεί επιχειρηματικά και καινοτομικά, όπως η Έλενα Αμβροσιάδου που κατάγεται και από την Θεσσαλονίκη, ο Νικόλας Χρηστάκης, καθηγητής του Harvard και συγγραφέας του βιβλίου Συνδεδεμένοι, ο Νίκος Τομπάζης και ο Γιώργος Σακελλάρης της Ameresco. Θα μιλήσει ο Κάρλο Ράτι του ΜΙΤ SENSEable City Lab από τις ΗΠΑ, ο Αντόνιο Καμάρα πρωτοπόρος σε καινοτομίες νέων τεχνολογιών από την Πορτογαλία, ο Ρομπ Γουόρεν της Science Gallery από την Ιρλανδία και ο Χόρχε Πέρεζ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Design της Βαρκελώνης.
  • Οι άλλες δύο εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στις 14 Μαΐου στο αμφιθέατρο της αποθήκης Δ στο Λιμάνι, με θέμα «Το Διαδίκτυο ως μοχλός ανάπτυξης του εμπορίου και των επιχειρήσεων», «Social Media: νέοι τρόποι επικοινωνίας», καθώς επίσης «MIT και Augmented Reality: μια νέα πραγματικότητα γεννιέται στην πόλη, την καθημερινότητα και τον πολιτισμό».

Ο κ. Μπακατσέλος στην ομιλία του τόνισε πως: «επιδιώκουμε να προβάλλουμε την επιχειρηματική και κοινωνική καινοτομία ως απάντηση στην κρίση», ενώ πρόσθεσε: «η Θεσσαλονίκη μπορεί να γίνει αντάξιος συνομιλητής του Όσλο, της Βαρκελώνης, της Σεβίλης, του Μιλάνου και τόσων άλλων».

Ο κ. Βασίλης Νικολόπουλος, επί πολλά έτη διευθυντής σύνταξης των Νέων και ιδιοκτήτης του Reporter.gr, μίλησε για την ανάγκη υπερνίκησης του φόβου της καινοτομίας: «Πιστεύω ότι ο καθένας γνωρίζει πολύ καλά τις καινοτομίες που μπορεί να χρησιμοποιήσει στη δική του δουλειά ώστε να την απογειώσει. Ήρθε η ώρα να το κάνουμε. Ο φόβος της καινοτομίας, ο φόβος της πρωτοτυπίας, ο φόβος του ρίσκου είναι το μεγαλύτερο ανάχωμα για την πρόοδο».

Ο κ. Νίκος Γκουράρος, διευθυντής επιχειρηματικής ανάπτυξης ψηφιακών μέσων του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη, μεταξύ άλλων είπε: «Η καινοτομία δεν εξαρτάται απόλυτα από την ευφυΐα. Αν μελετήσουμε προσεκτικά το τι κρύβεται από πίσω από μεγάλες καινοτομίες θα διαπιστώσουμε ότι είτε αυτό είναι Οργανισμός, Εταιρία, Κράτος ή απλά πρόσωπο, η πραγματική καινοτομία προκύπτει μετά από συγκεκριμένη δοκιμασμένη μεθοδολογία. Απαραίτητες βέβαια προϋποθέσεις για την καινοτομία ως στρατηγική δεν είναι τίποτε περισσότερο από την όρεξη για δημιουργικότητα, το κέφι, το μεράκι, αλλά πάνω από όλα την θέληση για αλλαγή νοοτροπίας η πέστε το αλλαγή κουλτούρας , το "πάμε μπροστά"».

Μηνύματα ειδικά βιντεοσκοπημένα για την εκδήλωση έστειλε ο κ. Νικόλαος Χρηστάκης και ο Αντόνιο Καμάρα. Ο κ. Χρηστάκης, γιατρός και κοινωνιολόγος, καθηγητής στο Harvard, εξήγησε τον ρόλο που παίζει η καινοτομία στην πρόοδο της κοινωνίας και πώς διαδίδεται η καινοτομία μέσω των κοινωνικών δικτύων. Ο Αντόνιο Καμάρα, CEO της YDreams, του πρωτοποριακού σε ψηφιακές εφαρμογές ομίλου, μίλησε για τη διαφορά της εφευρετικότητας από την καινοτομία, αφού η δεύτερη συμβαίνει μόνο όταν η πρώτη έχει περάσει στο στάδιο της παραγωγής. Επίσης, επεσήμανε ότι καινοτομία χωρίς έρευνα δεν μπορεί να υπάρξει, γι’ αυτό είναι απαραίτητη η συνεργασία πολλών φορέων, από τα πανεπιστήμια μέχρι την βιομηχανία.

Ο θεσμός στηρίζεται από τον Marfin Egnatia Bank, τον ΔΟΛ και το In.gr, το Reporter.gr, την εφημερίδα Αγγελιοφόρο και το www.aggelioforos.gr και από το ραδιόφωνο της ΔΕΘ.

Περισσότερες πληροφορίες στο site: www.innovationthessaloniki.gr.

 


Λεπτομέρειες

Αρχή:
10 Μαΐου 2010 @ 00:00
Τέλος:
16 Μαΐου 2010 @ 00:00