EY: Η δημιουργία μακροπρόθεσμης αξίας και οι εξαγωγές, στην κορυφή της ατζέντας των οικογενειακών επιχειρήσεων

Η εξαγωγική δραστηριότητα των ελληνικών οικογενειακών επιχειρήσεων και η δημιουργία μακροπρόθεσμης αξίας, αποτέλεσαν το αντικείμενο της συμμετοχής της EY Ελλάδος στο 3rd Family Business Conference, που διοργάνωσε η Palladian Conferences, την Τρίτη 30 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη. Η EY Ελλάδος υποστήριξε την εκδήλωση ως Exclusive Gold Sponsor.

Στη δημιουργία μακροπρόθεσμης αξίας από τις οικογενειακές επιχειρήσεις επικεντρώθηκε στην ομιλία της η κα Ευτυχία Κασελάκη, Εταίρος στο Τμήμα Συμβουλευτικών Υπηρεσιών και Συμβουλευτικών Υπηρεσιών Ανθρώπινου Δυναμικού, και Επικεφαλής Ιδιωτικού Τομέα της EY Ελλάδος. Όπως εξήγησε, διάφορες πιέσεις και νέες προτεραιότητες μετασχηματίζουν τις ατζέντες των επιχειρήσεων παγκοσμίως, οδηγώντας στην υιοθέτηση χαρακτηριστικών που απαντούν σε αυτά των οικογενειακών, όπως μια μακροπρόθεσμη θεώρηση. Συγκεκριμένα, όλο και περισσότερες εστιάσουν σε έναν νέο εταιρικό σκοπό που τοποθετεί τα ενδιαφερόμενα μέρη τους στο επίκεντρο, και στοχεύει – πέρα από τα οικονομικά αποτελέσματα – στη δημιουργία μακροπρόθεσμης αξίας για τους πελάτες, τους ανθρώπους και την κοινωνία.

Η εταιρική διακυβέρνηση, τόνισε η ομιλήτρια, αναδεικνύεται σε κρίσιμό παράγοντα για την ατζέντα δημιουργίας μακροπρόθεσμης αξίας των οικογενειακών επιχειρήσεων, αλλά και για τη γενικότερη ανάπτυξή τους, με ιδιαίτερη έμφαση στα χαρακτηριστικά του διοικητικού συμβουλίου, όπου η συμμετοχή ανεξάρτητων ειδικών είναι σημαντική, όπως και η εξασφάλιση της διαφορετικότητας και η επιδίωξη των «υγειών» διαφωνιών, τον εντοπισμό και την προετοιμασία των μελλοντικών ηγετών και της διαδοχής, την επίβλεψη του κινδύνου, το σχήμα αμοιβών που ευθυγραμμίζονται με τον μακροπρόθεσμο ορίζοντα, τη σχέση με τα βασικά ενδιαφερόμενα μέρη – προσωπικό, πελάτες, προμηθευτές, τοπικές κοινωνίες – καθώς και τη διαφάνεια και αυθεντικότητα των πληροφοριών που επικοινωνούν για το έργο τους και δύναται να προσελκύσουν ποιότητα κεφαλαίων.

Κλείνοντας, η κα Κασελάκη παρέθεσε επτά παράγοντες για την επιτυχία, που θα πρέπει να λάβουν υπόψη οι οικογενειακές επιχειρήσεις: προσφορά στην κοινωνία, επενδύσεις σε καινοτομία και τεχνολογία, αξιοποίηση των ταλέντων της επόμενης γενιάς, προστασία του περιβάλλοντος, αξιοποίηση της εξειδίκευσης των εξωτερικών συνεργατών, πάθος για αυτό που κάνουν και, τέλος, προσήλωση στον εταιρικό σκοπό τους.

Στην τελευταία ενότητα του συνεδρίου, ο κος Νίκος Μπρης, Director στο Τμήμα Συμβούλων Εταιρικής Στρατηγικής και Συναλλαγών της EY Ελλάδος, συντόνισε ένα πάνελ συζήτησης, στο οποίο συμμετείχαν οι κ.κ. Μιχάλης Βαφόπουλος, CEO & Founder, Linked Business SA, Βασίλης Δαστερίδης, CEO & Co-owner, DASTERI AE και Β’ Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), Συμεών Διαμαντίδης, CEO Δίοπας ΑΕ και Οικονομικός Επόπτης ΣΕΒ, και Ιουλία Χαϊδά, Deputy CEO, ΙΚΤΙΝΟΣ ΕΛΛΑΣ ΑΕ και Πρόεδρος Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας-Θράκης. Το πάνελ εξέτασε ζητήματα που αφορούν την εξαγωγική δραστηριότητα των ελληνικών οικογενειακών επιχειρήσεων, όπως τα εσωτερικά και εξωτερικά εμπόδια που αντιμετωπίζουν, τα κίνητρα για την ανάπτυξη της εξωστρέφειας, η καινοτομία, ο ανταγωνισμός από τις ξένες αγορές, το brand name «Ελλάδα», τα ζητήματα ESG, το ανθρώπινο δυναμικό και η διαδοχή.

Κατά την εισαγωγή του, ο κος Μπρης, αφού παρατήρησε ότι οι ελληνικές εξαγωγές έχουν ενισχυθεί αισθητά τα τελευταία δέκα χρόνια, υπογράμμισε ότι η εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων συνεχίζει να αποτελεί στοίχημα για ολόκληρη την εθνική οικονομία και επιχειρηματικότητα, καθώς, λόγω του μικρού και πολύ μικρού μεγέθους της πλειοψηφίας αυτών, δεν μπορούν να είναι ανταγωνιστικές διεθνώς.

Ο κος Μπρης τόνισε ότι ο μετασχηματισμός του επιχειρηματικού μοντέλου των ελληνικών επιχειρήσεων, καθώς και η μεγέθυνσή τους μέσω συνεργασιών και συγχωνεύσεων και εξαγορών, αποτελούν τις κυριότερες κινήσεις για την ενίσχυση των εξαγωγών και της γενικότερης ανταγωνιστικότητάς τους.

Τέλος, ο ομιλητής σημείωσε ότι, για να απαντήσουν στις προκλήσεις μιας μεταβαλλόμενης παγκόσμιας αγοράς, οι ελληνικές επιχειρήσεις θα πρέπει να επενδύσουν στη γνώση, στην καινοτομία και στην τεχνολογία, και να τοποθετήσουν τον τελικό καταναλωτή, αλλά και τα ζητήματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και διακυβέρνησης, στο επίκεντρο της στρατηγικής τους.

Πηγή άρθρου και εικόνας: από Δελτίο Τύπου / Newsletter

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ