ΕΥ: Χρονιά-ρεκόρ για την παγκόσμια αγορά δημόσιων εγγραφών το 2021, ενόψει προκλήσεων το 2022

Παρά το αβέβαιο περιβάλλον που υποσχόταν το 2021, η παγκόσμια αγορά δημόσιων εγγραφών απήλαυσε μια εξαιρετική χρονιά, καταγράφοντας ιστορικά υψηλά ως προς τον αριθμό τους και τα έσοδα, ειδικότερα κατά το τέταρτο τρίμηνο. Συνολικά, το 2021 ολοκληρώθηκαν 2.388 συμφωνίες, συγκεντρώνοντας έσοδα $453,3 δισ., με αύξηση 64% και 67% αντίστοιχα σε ετήσια βάση. Αυτά, και άλλα ευρήματα, περιλαμβάνονται στην τριμηνιαία παγκόσμια έκθεση, 2021 EY Global IPO Trends Report, της EY.

Το 2021 ξεκίνησε με την κυκλοφορία εμβολίων για τον COVID-19, την ανάκαμψη των παγκόσμιων οικονομιών και άφθονη ρευστότητα στην αγορά που επιταχύνθηκε από τα κυβερνητικά προγράμματα τόνωσης της οικονομίας, γεγονότα που οδήγησαν σε αισιοδοξία για τις παγκόσμιες δημόσιες εγγραφές. Το τέταρτο τρίμηνο του 2021 ήταν το ιστορικά πιο ενεργό τέταρτο τρίμηνο όσον αφορά τον αριθμό των συμφωνιών, ξεπερνώντας τις επιδόσεις του τέταρτου τριμήνου του 2007, σημειώνοντας αύξηση 16% ως προς τον αριθμό των δημόσιων εγγραφών (621), και 9% ως προς τα έσοδα ($112,2 δισ.), σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2020.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο κλάδος της τεχνολογίας σημείωσε τον υψηλότερο αριθμό δημόσιων εγγραφών (611) για έκτο συνεχόμενο τρίμηνο και συγκέντρωσε τα υψηλότερα έσοδα ($147,5 δισ.) για έβδομο συνεχόμενο τρίμηνο. Στη δεύτερη θέση βρέθηκε ο κλάδος της υγείας με 376 δημόσιες εγγραφές, οι οποίες συγκέντρωσαν έσοδα $65,4 δισ. Ακολουθεί, σε μικρή απόσταση, η βιομηχανία, με 310 δημόσιες εγγραφές, που συγκέντρωσαν $63,1 δισ.

Xρονιά-ορόσημο για την αμερικανική ήπειρο

Η αμερικανική ήπειρος βίωσε μια θετική χρονιά, ενισχυμένη από τα χαμηλά επιτόκια, την αυξημένη ρευστότητα, τις ανοδικές χρηματιστηριακές αγορές, το βελτιωμένο καταναλωτικό κλίμα και τη συνολική αισιοδοξία που τροφοδοτήθηκε από την κυκλοφορία εμβολίων για τον COVID-19 σε ορισμένες χώρες.

Συνολικά, η περιοχή είδε 528 δημόσιες εγγραφές να αντλούν $174,6 δισ., καταγράφοντας αύξηση 87% και 78% αντίστοιχα. Η υγεία παρέμεινε ο κορυφαίος κλάδος στην περιοχή όσον αφορά τον αριθμό των συναλλαγών, με 172 δημόσιες εγγραφές που συγκέντρωσαν κεφάλαια $32,2 δισ. Ωστόσο, ο κλάδος της τεχνολογίας είχε την κορυφαία απόδοση σε έσοδα, με 152 δημόσιες εγγραφές που συγκέντρωσαν $72,2 δισ.

Μέτρια κέρδη για την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού το 2021

Οι δημόσιες εγγραφές στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού διατήρησαν σταθερό ρυθμό στη διάρκεια του 2021, με τον αριθμό των συμφωνιών (1.136) και τα έσοδα ($169,3 δισ.) να αυξάνονται κατά 28% και 22% αντίστοιχα, σε ετήσια βάση. Αν και αυτά τα κέρδη είναι εντυπωσιακά, εντούτοις αποτελούν μέτρια επίδοση σε σχέση με τα ιστορικά υψηλά επίπεδα που κατέγραψαν οι δημόσιες εγγραφές στην αμερικανική ήπειρο και στην περιοχή της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής, Ινδίας και Αφρικής (EMEIA). Όσον αφορά τους επιμέρους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας, η τεχνολογία σημείωσε τον υψηλότερο αριθμό συμφωνιών (257) και συγκέντρωσε τα περισσότερα έσοδα ($45,4 δισ.) κατά τη διάρκεια του έτους.

Οι αγορές δημόσιων εγγραφών της περιοχής EMEIA παρουσίασαν την υψηλότερη ανάπτυξη σε ετήσια βάση

Η περιοχή EMEIA παρουσίασε διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια του έτους. Χάρη σε ένα θετικό περιβάλλον για το επιχειρείν, που εξασφάλισε υψηλές αποδόσεις και χαμηλό κίνδυνο, τα χρηματιστήρια της περιοχής απέδωσαν εξαιρετικά καλά, οδηγώντας στον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης μεταξύ των τριών γεωγραφικών περιοχών που εξετάζει η έκθεση, με αύξηση 158% ως προς τον αριθμό των δημόσιων εγγραφών (724 συμφωνίες) και 214% ως προς τα έσοδα ($109,4 δισ.). Τα αλλεπάλληλα κύματα του COVID-19 στην περιοχή, όμως, και οι διαταραχές στις αλυσίδες εφοδιασμού, ενδέχεται να εγκυμονούν κινδύνους για το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Η Ευρώπη σημείωσε κέρδη, με 485 δημόσιες εγγραφές (αύξηση 154%), αντλώντας έσοδα $81,1 δισ. (αύξηση 195%). Η δραστηριότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο παρέμεινε, επίσης, ισχυρή, σημειώνοντας αύξηση 223% ως προς τον αριθμό των συναλλαγών (97 δημόσιες εγγραφές) και 81% ως προς τα έσοδα ($21,2 δισ.).

Η νέα χρονιά αναμένεται να φέρει αντίθετους, αλλά και ούριους ανέμους, γεγονός που πιθανότατα θα επηρεάσει τη δραστηριότητα των δημόσιων εγγραφών. Ένας συνδυασμός γεωπολιτικών εντάσεων, κινδύνων πληθωρισμού και νέων κυμάτων και παραλλαγών της συνεχιζόμενης πανδημίας του COVID-19, που εμποδίζουν την πλήρη οικονομική ανάκαμψη, θα επηρεάσει τις αγορές. Παρ’ όλα αυτά, οι σχετικά υψηλές αποτιμήσεις και η ρευστότητα της αγοράς κρατούν, προς το παρόν, το παράθυρο των δημόσιων εγγραφών ανοιχτό το 2022. Όσοι οργανισμοί εξετάζουν να προβούν σε δημόσια εγγραφή, μπορούν να αναμένουν υψηλότερη αστάθεια της αγοράς, επομένως θα πρέπει να παραμείνουν ευέλικτοι, με ένα εναλλακτικό σχέδιο για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών, σε περίπτωση που το χρονοδιάγραμμα της εγγραφής καθυστερήσει.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας, ο κος Τάσος Ιωσηφίδης, Εταίρος και Επικεφαλής του Τμήματος Συμβούλων Εταιρικής Στρατηγικής και Συναλλαγών της ΕΥ Ελλάδος, δήλωσε: «Το 2021 διέψευσε τις αρχικές ανησυχίες, με την παγκόσμια δραστηριότητα δημόσιων εγγραφών να καταγράφει σημαντική αύξηση, φτάνοντας σε ιστορικά υψηλά επίπεδα εικοσαετίας, με την βοήθεια της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης, του εμβολιαστικού προγράμματος και των μέτρων στήριξης της οικονομίας από κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες.

»Η πρόσφατη ανοδική πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών και άλλων ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών, ενδέχεται να επηρεαστεί από τις εξελίξεις που αφορούν την παραλλαγή Όμικρον, την ενεργειακή κρίση και τις διάφορες γεωπολιτικές εντάσεις, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022. Οι επιχειρήσεις που σχεδιάζουν την εισαγωγή τους στο χρηματιστήριο, παγκοσμίως, αλλά και στην Ελλάδα, θα πρέπει να δείξουν ευελιξία και γρήγορα αντανακλαστικά, αλλά, κυρίως, να είναι σε θέση να πείσουν τους επενδυτές ότι διαθέτουν μια ανθεκτική αναπτυξιακή στρατηγική και πειστικές απαντήσεις στα ζητήματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και διακυβέρνησης (ESG)».

Πηγή άρθρου και εικόνας: από Δελτίο Τύπου / Newsletter

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ