GENESIS PHARMA: Υποστηρίζει την έρευνα, καινοτομία και επιχειρηματικότητα στην Κύπρο

Στο διακεκριμένο δίκτυο υποστηρικτών του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Cyprus Seeds εντάχθηκε πρόσφατα η φαρμακευτική εταιρεία GENESIS Pharma, ενισχύοντας την αποστολή του οργανισμού για την εμπορευματοποίηση στη διεθνή αγορά της ακαδημαϊκής έρευνας που διεξάγεται στα κυπριακά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα.

Η GENESIS Pharma εξειδικεύεται για πάνω από είκοσι χρόνια σε καινοτόμα βιοφαρμακευτικά προϊόντα για σοβαρά και σπάνια νοσήματα, ενώ υπήρξε μεταξύ των πρώτων φαρμακευτικών εταιρειών σε ευρωπαϊκό επίπεδο με δραστηριότητα εστιασμένη σε προϊόντα φαρμακευτικής βιοτεχνολογίας. Από την ίδρυσή της, η GENESIS Pharma έχει διαμορφώσει ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο προϊόντων σε θεραπευτικά πεδία όπου υπάρχουν σημαντικές θεραπευτικές προκλήσεις και ανάγκες, λειτουργώντας ως στρατηγικός εμπορικός συνεργάτης κορυφαίων πολυεθνικών φαρμακευτικών εταιρειών έρευνας και ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Με αφορμή την ένταξη αυτή ο Διευθύνων Σύμβουλος της GENESIS Pharma, Κωνσταντίνος Ευριπίδης, επεσήμανε: «Η σύνδεση της καινοτόμου και υψηλού επιπέδου επιστημονικής έρευνας που διεξάγεται στα πανεπιστήμια της Κύπρου με την αγορά και την επιχειρηματικότητα θα πρέπει να αποτελέσει στόχο στρατηγικής σημασίας για τη χώρα μας. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που μας δίνεται η δυνατότητα μέσα από τέτοιες σπουδαίες πρωτοβουλίες, να υποστηρίξουμε τους νέους επιστήμονές μας και να συμβάλλουμε στην ενδυνάμωση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας στην Κύπρο»

Σε σύνδεση με την επιχειρηματική της δραστηριότητα στον κλάδο της υγείας και του φαρμάκου, η GENESIS Pharma συμβάλει, μεταξύ άλλων, στην ανάπτυξη και εμπορευματοποίηση τεχνολογιών αιχμής στον τομέα της υγείας, καθώς πέντε ομάδες του Cyprus Seeds δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό. Συγκεκριμένα:

  • Ομάδα του Ινστιτούτου Νευρολογίας αναπτύσσει μια γονιδιακή θεραπεία για τις κληρονομικές νευροπάθειες.
  • Tο έργο ABLASONIC MRI-guided robotic system for non-invasive focused ultrasound surgery του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, αναπτύσσει ένα καινοτόμο σύστημα υπερήχων για παροχή μη επεμβατικής θεραπείας για τον καρκίνο.
  • Το έργο DIMEC – Direct In-vivo Monitoring of the Endometrial Cavity, του κέντρου Αριστείας ΚΟΙΟΣ, αναπτύσσει μια συσκευή η οποία μέσω άμεσου in-vivo ελέγχου της ενδομήτριας κοιλότητας θα μπορεί να βοηθήσει ζευγάρια που αντιμετωπίζουν θέματα υπογεννητικότητας.
  • Μέσω του έργου INVASION –Development of a novel device which can faithfully mimic the tumor microenvironment, του Πανεπιστημίου Κύπρου, αναπτύσσεται μια καινοτόμος συσκευή η οποία θα ενισχύσει σημαντικά την έρευνα για τη μετάσταση και θα συμβάλει στον αποτελεσματικότερο έλεγχο των αντιμετασταστικών φαρμάκων.
  • Το έργο TIER – Tomographic Image Enhanced Reconstruction του Ινστιτούτου Κύπρου, έχει ως στόχο να ενισχύσει την ικανότητα ανίχνευσης και παρακολούθησης κακοήθων όγκων, καρδιακών και νευρολογικών παθήσεων(π.χ. Πάρκινσον) μέσω της παροχής τομογραφικών ιατρικών εικόνων πολύ υψηλής ποιότητας.

Τι είναι το Cyprus Seeds

Το Cyprus Seeds στηρίζει ακαδημαϊκές ομάδες μέσω ενός δωδεκάμηνου προγράμματος που προσφέρει χορηγίες, καθοδήγηση (mentoring), εκπαίδευση και δικτύωση με πιθανούς επενδυτές. Οι κύριες πηγές χρηματοδότησης του οργανισμού προέρχονται από δωρεές από τον ιδιωτικό τομέα καθώς και από την Κυπριακή Δημοκρατία. Οι μεγαλύτεροι υποστηρικτές του Cyprus Seeds, από την ίδρυσή του, είναι η Ελληνική Πρωτοβουλία (The Hellenic Initiative), μια μη κερδοσκοπική οργάνωση στη Νέα Υόρκη  που συστάθηκε με πρωτοβουλία Ελλήνων της Διασποράς στην Αμερική και στηρίζει μεταξύ άλλων την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα και Κύπρο,  καθώς και το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη. Μεταξύ των μεγάλων χορηγών του προγράμματος είναι ιδιωτικές εταιρείες στην Κύπρο, συμπεριλαμβανομένων  των Eurobank, EY και  Medochemie, καθώς και ιδιώτες από την Κύπρο και το εξωτερικό.

Η τρίτη πρόσκληση υποβολής προτάσεων του Cyprus Seeds, για ακόμα ένα δωδεκάμηνο κύκλο χρηματοδότησης, αναμένεται να ανακοινωθεί το Μάιο. Μέσω του προγράμματος, οι νέες και υφιστάμενες ερευνητικές ομάδες που θα ενταχθούν θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να λάβουν καθοδήγηση από τους μέντορες/επενδυτές του διακεκριμένου δικτύου του Cyprus Seeds. Το εκλεκτό δίκτυο μεντόρων/επενδυτών του Cyprus Seeds είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του οργανισμού με την Ελληνική Πρωτοβουλία (Τhe Hellenic Initiative), το MIT Deshpande Centre for Technological Innovation στη Αμερική καθώς και το ΜΙΤ Enterprise Forum Greece που είναι ένα από τα chapters του MIT εκτός Αμερικής. Να σημειωθεί ότι αρκετοί από τους μέντορες/επενδυτές είναι απόφοιτοι του Τεχνολογικού Ινστιτούτου Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) ή/και Έλληνες και Κύπριοι της Διασποράς, οι οποίοι κατά την επαγγελματική τους πορεία έχουν να επιδείξουν σημαντικές επιχειρηματικές επιτυχίες στην εμπορευματοποίηση καινοτόμων προϊόντων στη διεθνή αγορά.

Το Cyprus Seeds από το 2019, χρονιά της ίδρυσής του, έχει υποστηρίξει 12 ακαδημαϊκές ομάδες από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Κέντρο Αριστείας «ΚΟΙΟΣ», το Ινστιτούτο Κύπρου και το Κέντρο Αριστείας CYENS στους τομείς της υγείας, του νερού, της ενέργειας, του τεχνικού εξοπλισμού και υλικών, των τεχνών, της αγροτεχνολογίας και της επιστήμης των υπολογιστών.

Πηγή άρθρου και εικόνας: naftemporiki.gr

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ