GEP: “‘Οραμα της, να γίνει η κουλτούρα υγείας και ασφάλειας πυλώνας ευημερίας και βιώσιμης ανάπτυξης”

Στη σημασία που έχει η υγεία και η ασφάλεια για κάθε επιχειρηματική οντότητα, ιδίως κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αναφέρεται ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της GEP, Γιώργος Λαμπρινός. Όπως αναφέρει, “η GEP καλύπτει με τις υπηρεσίες της περισσότερους από 250.000 εργαζομένους, σε 2.000 επιχειρήσεις όλων των μεγεθών και των κλάδων της οικονομίας, σε 13.200 εγκαταστάσεις πανελλαδικά. Η στόχευση και η επικράτηση της εταιρείας εντοπίζονται σε κλάδους με υψηλή επικινδυνότητα (π.χ. διυλιστήρια, χαλυβουργεία, χημικές βιομηχανίες, κ.ά.), αλλά και στον κατασκευαστικό (αυτοκινητόδρομοι, υποδομές) και στον ενεργειακό κλάδο (αγωγοί φυσικού αερίου, παραγωγή, αιολικά πάρκα κ.λπ.), όσο και στον χώρο των υπηρεσιών και του εμπορίου (τηλεπικοινωνίες, αεροδρόμια, τράπεζες, μεγάλες αλυσίδες λιανικής κ.λπ.). Όλα τα παραπάνω προβάλλουν την GEP ως έναν συνεργάτη απολύτως έμπειρο για την παροχή πλήρους και υψηλού επιπέδου κάλυψης, σε κάθε νέα συνεργασία”.

“Όραμα της διοίκησης και των εργαζομένων της GEP είναι να γίνει η κουλτούρα υγείας και ασφάλειας πυλώνας ευημερίας και βιώσιμης ανάπτυξης, για κάθε οργανισμό, για κάθε εργαζόμενο, για κάθε άνθρωπο”, συμπληρώνει.

Συνέντευξη στον Γιώργο Λαμπίρη

– Κύριε Λαμπρινέ, ποιος είναι ο ρόλος της εταιρείας σε ό,τι αφορά τον τομέα της επιχειρηματικής συνέχειας κατά τη διάρκεια της πανδημίας;

Στις αρχές Φεβρουαρίου 2020 η Ελλάδα βρέθηκε αντιμέτωπη με την πρωτόγνωρη νέα πραγματικότητα της πανδημίας. Σοκαρισμένοι, χωρίς να γνωρίζουμε τι επρόκειτο να συμβεί, αντιμετωπίσαμε ένα τεράστιο κύμα αντικρουόμενων δεδομένων, μέσα στο οποίο προσπαθούσαμε να συγκεντρώσουμε και να διαγνώσουμε τις επόμενες ενέργειές μας. Δεν θα μπορούσαμε να απαντήσουμε με σαφήνεια για το ποια ήταν η ακριβής στιγμή που συνέβη η αλλαγή μας, ποια σκέψη ή πράξη πυροδότησε την αντίδρασή μας, αλλά ξαφνικά γνωρίζαμε τι έπρεπε να κάνουμε. Περάσαμε τη γραμμή, ξεπεράσαμε τα όριά μας και κάναμε το μεγάλο βήμα για όλη την εταιρεία. Γίναμε οι σύμβουλοι υγείας και ασφάλειας που πάντα υποστηρίζουμε ότι είμαστε, αλλά με έναν απόλυτο και καθολικό τρόπο που ούτε είχαμε φανταστεί ποτέ.

Εξυπηρετήσαμε κάθε ανάγκη των πελατών  μας ξεχωριστά, υποστηρίξαμε τις ανησυχίες τους και τους συμβουλεύσαμε με κάθε τρόπο, ενώ σχεδιάσαμε νέες υπηρεσίες, δομήσαμε την επιστημονική ομάδα R&D, αναπτύξαμε δίκτυο συμβούλων δημόσιας υγείας πανελλαδικά και δουλέψαμε σε κάθε αίτημα πελάτη μεθοδικά και δίπλα στις διοικήσεις και τους εργοδότες, ώστε να εξασφαλίσουμε ότι θα μπορούν να νιώθουν ασφαλείς και σίγουροι για να παραμείνουν παραγωγικοί και να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους.

Συμβουλεύσαμε τους πελάτες μας προς σύσταση ειδικής Ομάδας Διαχείρισης Κρίσης, επανασχεδιάσαμε τη στρατηγική τους και δημιουργήσαμε τη νέα τους εργασιακή πραγματικότητα σε συνεργασία με συμβούλους δημόσιας υγείας, θέτοντας ως προτεραιότητα την υγεία και ασφάλεια, τον μοναδικό πυλώνα που ουσιαστικά εξασφαλίζει την επιχειρησιακή συνέχεια των οργανισμών στην κρίσιμη αυτή περίοδο.

Σε τρεις ημέρες καταφέραμε να δομήσουμε ένα πλήρως λειτουργικό τηλεφωνικό κέντρο συμβουλευτικής υποστήριξης καθ’ όλη τη διάρκεια του εικοσιτετραώρου και τις επτά ημέρες της εβδομάδας, όπου σύμβουλοι υγείας απαντούσαν σε κάθε ανάγκη εργοδότη ή εργαζόμενου αλλά και μελών των οικογενειών τους, υποστηρίζοντας το ιατρικό σκέλος των ερωτημάτων, αλλά και στηρίζοντας ηθικά τους ανθρώπους που είχαν τόσο μεγάλη ανάγκη να πάρουν απαντήσεις και να νιώσουν πιο σίγουροι για το αύριο.

– Τι άλλαξε ως προς τον τρόπο εργασίας των επιχειρήσεων και πώς το διαχειριστήκατε από την πλευρά σας;

Σχεδιάσαμε πολιτικές τηλεργασίας βάσει των μοντέλων λειτουργίας των επιχειρήσεων, υλοποιήσαμε προγράμματα εκπαιδεύσεων, αλλά και συνέδρια, στα οποία συμμετείχαν προσωπικότητες από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα, ώστε απλόχερα να προσφέρουμε γνώση και καθοδήγηση στο άγνωστο. Τοποθετήθηκαν ιατροί και σύμβουλοι υγείας μόνιμα στις εγκαταστάσεις εταιρειών για τη διαχείριση των επειγόντων περιστατικών, αλλά και την εικοσιτετράωρη παρακολούθηση του προφίλ υγείας των εργαζομένων και του προφίλ ανοσίας των ίδιων των εταιρειών. Επανασχεδιάσαμε χώρους εργασίας, δουλέψαμε στις διαδικασίες λειτουργίας των εγκαταστάσεων, τα πρωτόκολλα διαχείρισης ύποπτου κρούσματος και ιχνηλάτησης στενών επαφών και τόσα άλλα.

– Αναφέρετέ μας ορισμένα στοιχεία που σχετίζονται με τον τομέα του health and safety που προσφέρετε.

Από τα σημαντικότερα συστατικά των όρων “υγεία” και “ασφάλεια” είναι η στρατηγική. Η σωματική και η ψυχική υγεία εξ ορισμού δεν μπορεί παρά να αποτελεί αρμοδιότητα ιατρών και εξειδικευμένων επαγγελματιών ψυχικής υγείας, αντίστοιχα. Η υγεία των εργαζομένων, η ασφάλεια των πελατών, η λήψη κρίσιμων αποφάσεων, η συνεχής συμμόρφωση με τις αρχές, η αξιολόγηση των κινδύνων και οι άμεσες ενέργειες για την προσαρμογή της λειτουργίας με υιοθέτηση καλών πρακτικών δεν μπορεί παρά να είναι αντικείμενο ειδικών. Η στρατηγική πάνω στην υγεία και ασφάλεια είναι μείζον θέμα, που δεν τοποθετείται απαραίτητα κάτω από το HR, όπως συνήθως το βλέπαμε να γίνεται, αλλά διαμορφώνεται και αξιολογείται με δικό του σύστημα παρακολούθησης απόδοσης και πολύ συγκεκριμένα KPIs. 

Ένα ακόμα στοιχείο είναι οι υποδομές. Οι ασφαλείς χώροι με εστίαση στην αποφυγή κινδύνων πρέπει να αποτελούν το αντικείμενο μελέτης από ειδικούς επιστήμονες των τομέων υγείας και ασφάλειας. Πολύ επιγραμματικά αναφέρεται ότι το σύστημα αξιολόγησης πρέπει να περιλαμβάνει φυσικούς παράγοντες κινδύνου όπως θόρυβος, υγρασία, θερμοκρασία, σκόνη κ.ά. 

Τελευταία, αλλά εξαιρετικής σημασίας, είναι η κουλτούρα υγείας και ασφάλειας. Είναι η κουλτούρα που, από τη φροντίδα του εργοδότη, καταλήγει στο άμεσο κοινωνικό αποτύπωμα της εταιρείας με άυλα μέσα αλλά με τον πιο ουσιαστικό τρόπο. Πρόκειται για εργαζόμενους που σέβονται την ασφάλεια και την προσωπική και δημόσια υγεία, που εκπαιδεύονται ώστε δυνητικά να σώσουν αύριο μια ζωή ή να βοηθήσουν στην κατάσβεση μιας πυρκαγιάς, εκείνοι που ξέρουν πώς να αντιδράσουν για να προστατευθούν οι ίδιοι και οι γύρω τους σε έναν σεισμό ή μια κρίσιμη κατάσταση. Επίσης, είναι εκείνοι που έχουν την ηρεμία και μπορούν να διαχειρίζονται ψυχοκοινωνικούς κινδύνους με άρτιο τρόπο, να συνεργάζονται και να είναι αλληλέγγυοι στον συνάδελφό τους, είναι οι άνθρωποι με τους οποίους θα ευχόμασταν να γεμίσει η κοινωνία μας. 

– Σε ποιους τομείς έχετε ξεχωρίσει με σχετικές βραβεύσεις για το έργο και τη λειτουργία σας κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα;

Συνολικά έχουμε αποσπάσει 10 βραβεία για το έργο μας την τελευταία χρονιά, με επίκεντρο την υποστήριξη που προσφέραμε κατά την πανδημία. Στα Health & Safety Awards η GEP Group απέσπασε 8 βραβεία σε επιμέρους κατηγορίες. Το σημαντικότερο όλων, όμως, είναι μια επιπλέον τιμητική διάκριση ως “Distinguished Service of the Year”. Επιπλέον, στα Healthcare Business Awards 2021 η GEP βραβεύθηκε για τη συνεισφορά της στην προάσπιση της υγείας της ευρύτερης κοινότητας.

Πηγή άρθρου και εικόνας: capital.gr

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ