Οι ετήσιες Συναντήσεις των Εταιρικών Μελών του πολιτιστικού οργανισμού (σωματείου) ΔΙΑΖΩΜΑ, δίνουν τον τόνο νέου περιεχομένου στη συναντίληψη και κοινή πορεία.
Έτσι κι εφέτος, η 11η Συνάντηση των 42 Εταιρικών Μελών (όλα από την πρώτη γραμμή των επιχειρήσεων, οργανισμών – θεσμικών φορέων και ιδρυμάτων που ενδιαφέρονται για τον Πολιτισμό), που φιλοξενήθηκε από το Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (“Μέγαρο Διομήδη”), διεύρυνε τον θεματικό ορίζοντα, υπό τον τίτλο: “Βιώσιμη Ανάπτυξη: Αναζητώντας την κοινή μας ταυτότητα”.
Ειδικότερου ενδιαφέροντος για τη Βιωσιμότητα ήταν το 3ο θεματικό πάνελ, υπό τον τίτλο: “Η Δύναμη της Συνεργασίας: η συνάφεια των δεικτών ESG με τις δράσεις των Εταιρικών Μελών του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ”, του οποίου συντονιστής και εισηγητής πλαισίου ήταν ο Γιάννης Ρούντος, Σύμβουλος Πολιτισμού & Βιωσιμότητας και δραστήριο μέλος του Σωματείου. Στη συζήτηση συμμετείχαν και συνεισέφεραν εξαίρετοι επαγγελματίες, στελέχη επιχειρηματικών οργανισμών:
👉 ο Ροδιανός Αντωνακόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Νέας και της Κεντρικής Οδού,
👉 η Σταυρούλα Αγγελοπούλου, Διευθύντρια Εταιρικής Υπευθυνότητας και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ομίλου ΟΤΕ,
👉 ο Αλέξανδρος Κατσιάμπουλας, ESG Performance Director του Ομίλου ΤΙΤΑΝ,
👉 ο Πάνος Λώλος, Εκτελεστικό Μέλος του Δ.Σ. και Γενικός Διευθυντής Κλάδου Χαλκού της ΕΛΒΑΛ ΧΑΛΚΟΡ,
👉 ο Σάββας Πελτέκης, Διευθύνων Σύμβουλος του Φορέα Πιστοποίησης της TUV HELLAS.
Οι συνομιλητές ανέδειξαν τις αξίες που συνδέουν την επιχείρηση που εκπροσωπούν με τον Πολιτισμό, το ΔΙΑΖΩΜΑ και τα έργα, την κεφαλαιοποίηση αυτών των αξιών στην πράξη με πολιτιστικές πρωτοβουλίες και την ανάγνωση του αποτυπώματος, στη βάση των κριτηρίων ESG – μια “δύσκολη” υπόθεση.
👉 Η Κιάρα Κόντη, επικεφαλής Υπηρεσιών Βιώσιμης Ανάπτυξης και Εταίρος της ERNST & YOUNG Ελλάδος, ειδήμων των πλαισίων, οδηγιών, εξελίξεων και επιταγών για τη Βιωσιμότητα, τη Συμμόρφωση και τη λογοδοσία, υποστήριξε κατά την παρέμβασή της με ουσιαστικές παρατηρήσεις τη σχετική συζήτηση.
👉 Η Μαρία Κουρασάνη, Υπεύθυνη Αναπτυξιακών Προγραμμάτων στο Σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ, είχε μια ιδιαίτερα αποκαλυπτική παρουσίαση για την ουσιαστικότητα των δράσεων του οργανισμού στο ανάπτυγμα της αειφορίας, με το παράδειγμα του σχεδίου “ΕΥΒΟΙΑ ΜΕΤΑ”.
👉 Ο Γιάννης Ρούντος εξυπηρέτησε αποδεικτικά το θέμα του πάνελ. Στην εισήγησή του υποστήριξε ότι, εφ’ όσον υπερκερασθεί η δυσθυμία της υποχρεωτικότητας στη συμμόρφωση για τις μεγάλες επιχειρήσεις και της πίεσης προς ευθυγράμμιση για τις μικρότερες, τα ESG μπορούν να είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα τεχνικό ζήτημα ασκήσεων γραφείου στις διευθύνσεις οικονομικών των επιχειρήσεων.
Ο συντονιστής της συζήτησης όρισε το πλαίσιο για το ευρύτερο πεδίο της ομπρέλας του Πολιτισμού –Τί εννοούμε λέγοντας ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ: ένα δομημένο σύνολο Αξιών Κοινωνικής Ευημερίας, που αφορούν σε κάθε ανθρώπινη συμπεριφορά, δραστηριότητα και παραγωγή δημιουργικού έργου: πνευματική, διακυβερνητική, οικονομική και περιβαλλοντική, με κοινωνικό αντίκρισμα.
Συνέδεσε παραστατικά (κάρτα) τα ESG ευθέως με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης για έναν Περιβαλλοντικό [E] – Κοινωνικό [S] – Διακυβερνητικό [G] Πολιτισμό, που προϋποθέτει τη σωστή ζεύξη με την Ηθική Ευθύνη και την Ηγεσία.
Καταλήγοντας, ο κ. Ρούντος υπογράμμισε ότι οι Συνεργασίες στο ΔΙΑΖΩΜΑ, ως κοινός παρονομαστής-Στόχος 17 στους Παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης που τροφοδοτούν και τα κριτήρια ESG για τη Βιωσιμότητα, αποδεικνύονται λυδία λίθος για την αποτελεσματικότητα στο οικοδόμημα του Πολιτισμού με απόδοση πραγματικής αξίας για την Κοινωνία, το Περιβάλλον και τη Διακυβέρνηση.
Περισσότερες πληροφορίες για την 11η Συνάντηση των Εταιρικών Μελών του Σωματείου ΔΙΑΖΩΜΑ, στο diazoma.gr, εδώ: