GLOBAL SUSTAIN: Πραγματοποιήθηκε το Sustainability Forum 2021

Η βιώσιμη χρηματοδότηση, η ενέργεια και το περιβάλλον στο επίκεντρο

Για δέκατη συνεχή χρονιά η Global Sustain διοργάνωσε το Sustainability Forum, ένα μοναδικό event για την εταιρική υπευθυνότητα και βιώσιμη ανάπτυξη. Το Sustainability Forum 2021 – A training, networking and professional development event, πραγματοποιήθηκε στις 8 Οκτωβρίου 2021, στo NJV Athens Plaza στην Αθήνα, με περιορισμένη φυσική παρουσία και συμμετοχή μέσω live streaming. 

Φέτος, για δεύτερη συνεχή χρονιά, στο πλαίσιο των συνθηκών που διαμορφώνει η πανδημία του COVID-19 και με άξονα την ασφάλεια όσων εμπλέκονται στο θεσμό του Sustainability Forum, το event πραγματοποιήθηκε σε υβριδική μορφή (phygital), έφερε πιστοποίηση COVID Shield από την TÜV AUSTRIA Hellas, ενώ για τους ομιλητές που είχαν φυσική παρουσία τηρήθηκαν τα μέτρα προστασίας καθ’ υπόδειξη της GEP, με βάση τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία. Συγκεκριμένα, πάνω από 90 άτομα παρακολούθησαν τα sessions μέσω live streaming, έχοντας τη δυνατότητα αλληλεπίδρασης με τους ομιλητές αλλά και ευκαιρίες δικτύωσης μέσα από την ειδική πλατφόρμα της LiveOn.

Στο Forum συμμετείχαν 12 κορυφαίοι ομιλητές και ειδικοί σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης από διεθνείς οργανισμούς.

Το συνέδριο άνοιξε ο κ. Μιχάλης Σπανός, Διευθύνων Σύμβουλος της Global Sustain, ο οποίος μίλησε για το πλαίσιο βιώσιμης χρηματοδότησης στην Ε.Ε., αναφερόμενος στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, στην ανανεωμένη ευρωπαϊκή στρατηγική βιώσιμης χρηματοδότησης, με ιδιαίτερη μνεία στον κανονισμό Taxonomy ο οποίος παρέχει καθοδήγηση για το ποιες οικονομικές δραστηριότητες είναι βιώσιμες και συνεισφέρουν στην κλιματική ουδετερότητα καθώς και στην πρόταση για European Green Bond Standard. Τέλος, αναφέρθηκε στην ψηφιοποίηση των στοιχείων ESG, τάση η οποία επιφυλάσσει μικρότερα κόστη αναφοράς για τις εταιρείες και μεγαλύτερες δυνατότητες σύγκρισης πληροφοριών για τους επενδυτές. 

Η κ. Maria Rita Galli, Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, ανέδειξε τη στρατηγική ESG του οργανισμού, κάνοντας αναφορά στη δέσμευση για ένα μέλλον καθαρής ενέργειας, μέσα από την επίτευξη της ανθρακικής ουδετερότητας στις δραστηριότητες του οργανισμού μέχρι το 2050.

Στη συνέχεια, η κ. Έλενα Αθουσάκη, Head of ESG, Sustainability & Climate Change, από τον Όμιλο Motor Oil μίλησε για το ρόλο των ορυκτών καυσίμων στην ενεργειακή μετάβαση και τη στρατηγική της εταιρείας σχετικά με την επίτευξη της βιωσιμότητας (net zero future).

Οι προκλήσεις της τραπεζικής στην εποχή των ESG ήταν το θέμα της απομακρυσμένης ομιλίας του κ. Simon Thomson, Διευθύνοντος Συμβούλου του Chartered Banker Institute.

Το ρόλο της Eurobank στην επίλυση του δημογραφικού ζητήματος ανέδειξε ο κ. Μιχάλης Βλασταράκης, Γενικός Διευθυντής Marketing και Εταιρικής Επικοινωνίας της Eurobank, μιλώντας για τις συνέργειες με Οργανισμούς, Φορείς και Επιχειρήσεις αλλά και για τα κοινωνικού προσανατολισμού προϊόντα της τράπεζας. 

Η κ. Χριστίνα Αντωνίου, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Daikin Ελλάδας, παρουσίασε το “Environment Vision 2050”, τις ανθρακικά ουδέτερες λύσεις μέσω της καινοτομίας και της συνεργασίας που απαιτείται, καθώς και τις πρωτοβουλίες για την κυκλική οικονομία.

Η κ. Εύα Χιώτη, Public Affairs Manager της The Coca-Cola Company, ανέλυσε την πρωτοβουλία ανακύκλωσης και κυκλικής οικονομίας Zero Waste Future, στόχος της οποίας είναι η αλλαγή της καθημερινής πρακτικής με άξονα την επίτευξη μηδενικών απορριμμάτων.

Η βιωσιμότητα σε καιρό πανδημίας και η προσέγγιση της Bausch Health ήταν το θέμα της ομιλίας του κ. Ιάκωβου Μιχαλίτση, Γενικού Διευθυντή της Bausch Health Ελλάς, με αναφορά στην ευελιξία της εταιρείας για τη διασφάλιση της επιχειρησιακής συνέχειας, την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, την ανεμπόδιστη προμήθεια των φαρμάκων και τη στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. 

Τον τρόπο με τον οποίο η κυβερνοασφάλεια υποστηρίζει τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων ανέλυσε ο καθηγητής Δρ. Λέανδρος Μαγκλάρας, εξηγώντας πώς η ενσωμάτωση στοιχείων διαχείρισης βιωσιμότητας μπορεί να βελτιώσει την κυβερνοασφάλεια ενός οργανισμού.

Για την post-purpose εποχή στα brands έκανε λόγο ο κ. Thomas Kolster, συγγραφέας και ακτιβιστής μάρκετινγκ. Βασισμένος σε κορυφαίες μελέτες μάρκετινγκ και σε συνεντεύξεις με υψηλόβαθμα στελέχη, ο κ. Kolster απέδειξε πώς οι άνθρωποι έχουν πραγματικά κίνητρα να ενεργήσουν σε όφελος των brands όταν οι ίδιοι είναι υπεύθυνοι για τη ζωή και την ευτυχία τους.

Ο κ. Matthew Patsky, Διευθύνων Σύμβουλος & Portfolio Manager της Trillium Asset Management, αναφέρθηκε στην προσπάθεια αλλαγής των εταιρειών σε θέματα ESG, βοηθώντας στη βελτίωση των πολιτικών, των επιδόσεων και του αντίκτυπού τους. 

Τέλος, ο κ. Σπύρος Ράπτης, Γενικός Διευθυντής για την Ελλάδα και την Κύπρο της Schneider Electric, μίλησε για το βιώσιμο μετασχηματισμό και το ρόλο της εταιρείας, εστιάζοντας στους τομείς των κτιρίων και της βιομηχανίας, στις μεταφορές και στην παραγωγή ενέργειας. 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Sustainability Forum μπορείτε να επισκεφτείτε τη διεύθυνση: http://sustainabilityforum.gr/ .

Gold Sponsors: The Coca-Cola Company, Eurobank, Motor Oil, Schneider Electric, Trillium Asset Management
Silver Sponsors: Alpha Bank, Gilead, ICAP Group
Supporters: Bausch Health, ΔΕΣΦΑ, Εύρηκα, Volterra, Interamerican, Logistics Way, Όμιλος Υγεία
Digital Partner: Generation Y
COVID Shield Partner: TÜV AUSTRIA Hellas
Health & Safety Partner: GEP S.A.
Production Partner: Ομάδα Σύμπραξις
Institutional Partners: Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο,
Ελληνική Ένωση Βιομηχανιών Ψύχους & Logistics, Ένωση Εισηγμένων Εταιρειών (ΕΝ.ΕΙΣ.ΕΤ.), Συμμαχία για την Ελλάδα, Σύνδεσμος Διαφημιζομένων Ελλάδας, CEO Clubs Greece.
Χορηγοί Επικοινωνίας: CSR&ESG Review, CSR &ESG Week, Csrnews.gr, Boussias, Marketing Week, Daily Fax, Industry, Ethos Media (ΧΡΗΜΑ, banks.com.gr), ESG Stories.

Σχετικά με το Sustainability Forum
Το Sustainability Forum – a training, networking and professional development event, είναι το ετήσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Global Sustain, με συμμετοχή διεθνούς κύρους ομιλητών και ειδικών σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης. Το Forum απευθύνεται σε όλους τους επαγγελματίες που ασχολούνται με τη βιώσιμη ανάπτυξη, όπως: υπεύθυνοι αειφορίας και ΕΚΕ, ανθρώπινου δυναμικού, μάρκετινγκ και εταιρικών υποθέσεων, ειδικοί επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων, περιβαλλοντολόγοι, μηχανικοί περιβάλλοντος, ειδικοί ποιότητας, μηχανικοί ΙΤ, νομικοί, επενδυτές, στελέχη MKO, φοιτητές κ.ά.. www.sustainabilityforum.gr.

Σχετικά με τη Global Sustain
Η εταιρία Global Sustain, με γραφεία σε Αθήνα, Κάιρο και Λονδίνο, προσφέρει καινοτόμες υπηρεσίες σε θέματα που σχετίζονται με τη βιώσιμη ανάπτυξη. Στα μέλη της περιλαμβάνονται εταιρίες, μη κυβερνητικές και μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, δημόσιοι φορείς, εκπαιδευτικά ιδρύματα, Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, επαγγελματικά σωματεία, σύλλογοι και άλλοι φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Οι on-line υπηρεσίες, το ηλεκτρονικό newsletter, η διοργάνωση συνεδρίων και άλλων εκδηλώσεων, η ενότητα Members-to-Members, η ειδική έκδοση μελών ReMembers,το Sustainability Forum συμβάλλουν στη δυναμικότερη προβολή του αειφόρου έργου των μελών της Global Sustain, χτίζοντας γέφυρες μεταξύ αυτών, της αγοράς και της κοινωνίας μέσα στην οποία λειτουργούν. H Global Sustain συνεργάζεται, συμμετέχει και είναι μέλος διεθνών οργανισμών όπως UN Global Compact, UN Principles for Responsible Investment (PRI), Global Reporting Initiative (GRI), Academy for Business in Society (ABIS), Social Value International, Institute of Directors (IOD), CEO Clubs, Capitals Circle Group, TCFD, κ.ά. www.globalsustain.org/www.globalsustaingroup.com.

Private Certification Scheme “COVID Shield”
The Private Certification Scheme “COVID Shield” was developed by TÜV AUSTRIA Hellas with a focus on Health, Safety and Business Continuity. This is the first integrated Certification Scheme to increase the confidence of citizens and consumers to businesses, which apply and become certified with the Certification Scheme TÜV AUSTRIA COVID Shield.

Φωτογραφίες: Ιωάννα Σκυφτού 

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ