GLOBAL SUSTAIN: Επιχειρείν και “Whistleblowing” – Τι σημαίνει για τη δράση των επιχειρήσεων

Tο νομικό πλαίσιο του “Whistleblowing”, εφεξής, βρέθηκε στο επίκεντρο ημερίδας που διοργάνωσε το Green Private Club του Ομίλου G.P.A στο πλαίσιο των υπηρεσιών εκπαίδευσης που προσφέρει στις εταιρείες – μέλη του σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε και αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η ευρωπαϊκή Οδηγία ΕΕ 2019/1937, γνωστή και ως “whistleblowing directive”,  αποσκοπεί στην ενίσχυση της επιβολής της ενωσιακής νομοθεσίας με τη θέσπιση ενός ελάχιστου κοινού επιπέδου προστασίας για «τα πρόσωπα που αναφέρουν παραβιάσεις του δικαίου της Ένωσης».

Συγκεκριμένα, το νομικό πλαίσιο προβλέπει ότι ένα πρόσωπο (whistleblower) οποιασδήποτε ιδιότητας και οποιουδήποτε επιπέδου μπορεί να καταγγείλει, εγγράφως ή/και προφορικά, μια παραβίαση του δικαίου της ΕΕ που μεταξύ άλλων, αφορά και στην προστασία του περιβάλλοντος ή τη δημόσια υγεία.

Ως εκ τούτου, κρίνεται καταλυτικής σημασίας για τις επιχειρήσεις να ενστερνιστούν ακόμη περισσότερο τη βιώσιμη ανάπτυξη στον πυρήνα της στρατηγικής τους, επιλέγοντας τον κατάλληλο συνεργάτη, ο οποίος θα αναλάβει ολιστικά, με διαφάνεια και εμπιστευτικότητα τη συμμόρφωσή τους σε πρακτικές ESG.

Όπως ανέφερε η Μαρία Τσιαδή, General Manager της Global Sustain, «Κρίνεται απαραίτητο για όλες τις επιχειρήσεις να επιλέξουν τον κατάλληλο σύμβουλο βιωσιμότητας προκειμένου να αναπτύξουν τις υποδομές τους με βάση τις τελευταίες εξελίξεις του κανονιστικού πλαισίου σε διεθνές, Ευρωπαϊκό αλλά και εθνικό επίπεδο, να μειώσουν το αποτύπωμά τους στο περιβάλλον και έτσι να βελτιώσουν την ESG βαθμολογία τους».

Η εκδήλωση φιλοξενήθηκε στα γραφεία της εταιρείας – μέλους Interamerican και το πάνελ αποτελούταν από τη Μαρία Συρεγγέλα, υφυπουργό Εργασίας, Κ. Τσουμάνη Αναστάσιο, People Head και Κ. Κακαβούλη  Partner Digital Law Experts (DLE)

Πηγή άρθρου και εικόνας: Δελτίο Τύπου/Newsletter

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ