INTERAMERICAN: Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης Βόρειας Εύβοιας, ένα υπόδειγμα υπευθυνότητας και δημιουργικής συνεργασίας

Άρθρο του Γιάννη Ρούντου*

Όπως γίνεται, συνήθως, με τα σημαντικά στον τόπο μας, μόλις περάσουν τα πρώτα μεγάλα επικοινωνιακά κύματα αναφοράς στα γεγονότα, η μνήμη και το ενδιαφέρον εξασθενούν. Όμως, όσα δραματικά συνέβησαν στη Βόρεια Εύβοια πέρυσι τον Αύγουστο και οι μεγάλες πληγές που σημαδεύουν τον τόπο και την καθημερινότητα των κατοίκων από τις πρωτοφανείς καταστροφικές συνέπειες της πυρκαγιάς, δεν έχουν περάσει στη λήθη. Ευτυχώς, με «κλειδί» την κυβερνητική βούληση, την έμπνευση και πρωτοβουλία δοκιμασμένων προσώπων, η επούλωση αυτών των πληγών απασχολεί στην πράξη ένα πλήθος ανθρώπων -εθελοντών, ενεργών πολιτών και πολλών από θέση ευθύνης-, θεσμικών, κοινωνικών φορέων, ομάδων εργασίας και επιχειρήσεων, ώστε να γίνει η Εύβοια καλύτερη από πριν. Ένας ολόκληρος κόσμος έχει συνταχθεί!

Αυτή είναι η ευχάριστη διαπίστωση για όλους όσοι συμμετέχουμε στις συναντήσεις για την υλοποίηση του σχεδίου Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας. Βήμα βήμα, χωρίς παρεκκλίσεις από τον σχεδιασμό και το χρονοδιάγραμμα, προοδεύει η ωρίμανση των έργων που ο επικεφαλής του σχεδιασμού και συντονισμού Σταύρος Μπένος έχει χαρακτηρίσει «φωτοδότες», με την εξασφάλιση των πολιτικών προϋποθέσεων (από την κυβέρνηση, την αυτοδιοίκηση και την τοπική κοινωνία), αλλά και των τεχνοκρατικών προϋποθέσεων.

Των Έργων, στους προβλεπόμενους από το Πρόγραμμα θεματικούς πυλώνες, προηγούνται οι Μελέτες, ώστε να ανοίξει η χρηματοδότησή τους. Ήδη, στις 8 Μαρτίου έγινε η πρώτη παράδοση, με παραλαβή εκ μέρους του εντολέα (ΔΙΑΖΩΜΑ – εκπρόσωπος Σταύρος Μπένος) και του χορηγού (INTERAMERICAN – εκπρόσωπος Γιάννης Ρούντος) της Μελέτης με τίτλο “Master Plan για τον Πολιτισμό”, που εκπονήθηκε από την εταιρεία ΕΤΑΜ.

Η αξιοποίηση του πολιτιστικού και του δημιουργικού τομέα της Βόρειας Εύβοιας, μπορεί να λειτουργήσει ως η ανεξάντλητη «δεξαμενή πόρων και ιδεών» για την οικονομική αναζωογόνησή της, τη διέγερση των τοπικών δυνάμεών της,  τη σφυρηλάτηση της κοινωνικής συνοχής, και την παραγωγή εν τέλει πολιτισμικού κεφαλαίου ακόμη και σε ένα περιβάλλον κρίσης, όπως το σημερινό.

Αποδεικτικά αποκαλυπτική για την πρόοδο ωρίμανσης των έργων του Προγράμματος ήταν η σχετική παρουσίαση της Δρος Ελισάβετ Πρέζα, κατά την πρόσφατη συνάντηση των εμπλεκομένων μερών στο Υπουργείο Πολιτισμού. Μάλιστα, την ίδια ημέρα σε έκτακτη συνεδρίασή του, το Διοικητικό Συμβούλιο του Πράσινου Ταμείου του Υ.Π.ΕΝ. αποφάσισε την ένταξη, στο πλαίσιο του Χρηματοδοτικού Προγράμματος «Φυσικό Περιβάλλον και Καινοτόμες Δράσεις 2022», δύο πολύ σημαντικών έργων-φωτοδοτών του Προγράμματος Ανασυγκρότησης Βόρειας Εύβοιας «ΕΥΒΟΙΑ ΜΕΤΑ»: της δράσης για το απολιθωμένο δάσος Κερασιάς Εύβοιας και της δράσης αποκατάστασης δασικών υποδομών στο Δήμο Λίμνης-Μαντουδίου-Αγίας Άννας. Εξάλλου, σε φάση εκκίνησης μπαίνει η οδική ανασυγκρότηση, με τη δημοπράτηση στις 22 Φεβρουαρίου του έργου της Παράκαμψης Χαλκίδας και Παράκαμψης Ψαχνών, στο ευρύτερο πλαίσιο του εμβληματικού έργου του Οδικού Άξονα Βόρειας Εύβοιας, προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ (χρηματοδότηση: ΕΣΠΑ 2021-2027).

Στη συνολική εικόνα οι δράσεις που ωριμάζουν, αφορούν σε: έργα Υποδομών – Ανασκαφών, σύγχρονο Πολιτισμό και πολιτιστικά δρώμενα, Κοινωνική Ζωή, τοπικό Κεφάλαιο και Τουρισμό. Συγκεκριμένα, σε προχωρημένη φάση ωρίμανσης βρίσκονται τα περισσότερα έργα-φωτοδότες. 

Ειδικότερα για τον Πολιτισμό, τα έργα «Εύβοια Film Project», δράσεων Εθνικής Λυρικής Σκηνής και Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, Αρχαιολογικής Συλλογής Ωρεών, Κέντρου Πολιτισμού – διατηρητέου κτηρίου στον Δήμο Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας, ανασκαφικών εργασιών στο Καστρί Κηρίνθου, Μουσείου και Πάρκου Απολιθωμένου Δάσους Κερασιάς. 

Για το Περιβάλλον, τα έργα Δασικής Αναψυχής (Δασαρχείο Λίμνης), προστασίας του Δάσους – πράσινης ζώνης πυροπροστασίας με φυτεύσεις πυράντοχων δασικών δένδρων γύρω από τους οικισμούς, συντήρησης – σήμανσης και ανάδειξης σηματοδοτημένων Πεζοπορικών Διαδρομών Δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού, δενδροφυτεύσεων σε τουριστικές περιοχές, δημόσιου Δασικού Φυτωρίου (Τσαπουρνιάς), αύξηση «Γαλάζιων Σημαιών» για παραλίες, Δασικού Χωριού αναψυχής (Παπάδες – Κρύα Βρύση).

Για την Παιδεία και την Υγεία, τα έργα εκπαιδευτικών δράσεων «ΣτηρίΖΟΥΜΕ Βόρεια Εύβοια», υποστήριξης της Υγείας με εξοπλισμό Κέντρων Υγείας, Κινητές Μονάδες, Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, πρόγραμμα Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης, πρόγραμμα Τηλεϊατρικής. 

Για την επιχειρηματικότητα, τα έργα επιχορήγησης επιχειρήσεων με κεφάλαιο κίνησης, ευφυούς Γεωργίας σε συνδυασμό με την ψηφιοποίηση της εφοδιαστικής αλυσίδας, ανάπτυξης παραγωγικών αλυσίδων αξίας για τοπικά διατροφικά προϊόντα και δημιουργίας συνεργατικών επιχειρηματικών σχηματισμών (clusters), επισκέψιμου πολυλειτουργικού Αγροκτήματος, δράσεων Β2Β, καμπάνιας για την προβολή, στήριξη, φιλοξενία και διάθεση τοπικών προϊόντων. 

Και ακόμη, τα έργα μελετών για Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), Χωροταξίας και Περιβάλλοντος (ΚΕΧΩΠ) και διαδημοτικού φορέα Διαχείρισης Προορισμού (DMO), φωτογραφικού υλικού τουριστικής προβολής, τοπικών γιορτών με αναφορά στο δάσος.

Έχουμε, δηλαδή, ένα ευρύτατο ανάπτυγμα έργων, που εξελικτικά εντάσσεται στο «ΕΥΒΟΙΑ ΜΕΤΑ» με σχέδιο, χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και πηγές χρηματοδότησης. Τίποτε στον αέρα, τίποτε φιλολογικό και έωλο.

Συμπερασματικά, αν το ευρέως φάσματος – ολιστικό και μακροπρόθεσμο Εθνικό Σχέδιο για την Ανάκαμψη και Ανθεκτικότητα «Ελλάδα 2.0» είναι μια καλά οργανωμένη αποτύπωση επί χάρτου προοπτικής για να είναι βιώσιμη η χώρα μας, τότε θα μπορούσαμε να πούμε ότι, ήδη, οι πρώτες εικόνες για την Ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας δίνουν ένα επιμέρους παράδειγμα, είναι πιλότος -ως μια πρακτική, δημιουργική προσέγγιση και ως τρόπος- για το πώς τα σχέδια γίνονται πράξη. Εδώ, το εφικτό της υλοποίησης του οράματος βρίσκεται στην κινητήρια πίστη των ανθρώπων, τη συναντίληψη και τη συνεργασία!

Ο Γιάννης Ρούντος είναι μέλος της Κίνησης Πολιτών ΔΙΑΖΩΜΑ και με μακρά εμπειρία στη διαχείριση Εταιρικών Υποθέσεων, Επικοινωνίας, Πολιτισμού και Βιώσιμης Ανάπτυξης από θέση ευθύνης στην INTERAMERICAN -από την οποία απεχώρησε πρόσφατα μετά από ολοκληρωμένο δημιουργικό κύκλο 28 ετών- αλλά και θεσμικά στην επιχειρηματική κοινότητα.

Πηγή άρθρου και εικόνας: Δελτίο Τύπου /Newsletter

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ