Κ2: Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕΙ!

από | 02/09/2025 | ESG/Sustainability, Miscellaneous News

Υπόσχεται μια νέα εποχή διαφάνειας στις αναπροσαρμογές ασφαλίστρων υγείας. Μετά τις δυσλειτουργίες του παλαιού συστήματος όπως αναλύθηκαν στην προηγούμενη σελίδα που βασιζόταν στον δείκτη ΙΟΒΕ και οδήγησε σε ανεξέλεγκτες αυξήσεις, ο Ν. 5170/2025 έρχεται να επαναφέρει τη διαφάνεια, τη δικαιοσύνη και τη λογοδοσία στην τιμολόγηση της ιδιωτικής ασφάλισης
υγείας.

Ο στόχος είναι να θεσπίσει έναν σταθερό, διαφανή και επαληθεύσιμο μηχανισμό αναπροσαρμογής, βασισμένο σε πραγματικά δεδομένα κόστους υγείας και όχι σε αδιαφανείς εσωτερικούς υπολογισμούς.

Κύριες Ρυθμίσεις

1. Νέος Ετήσιος Δείκτης Αναπροσαρμογής

-Καταρτίζεται από την ΕΛΣΤΑΤ, με δεδομένα από το σύστημα λογαριασμών υγείας.
-Βασίζεται σε υποδείκτες κόστους νοσηλειών, φαρμάκων, ιατρικών πράξεων και αμοιβών προσωπικού.
-Δημοσιεύεται ετησίως στο ΦΕΚ και στην ιστοσελίδα της ΕΛΣΤΑΤ.

2. Ανώτατο Όριο Αυξήσεων

Oι αναπροσαρμογές στις μακροχρόνιες συμβάσεις υγείας θα συνδέονται με τον Ετήσιο Δείκτη Αναπροσαρμογής (ΕΔΑ) της ΕΛΣΤΑΤ, ενώ ισχύουν αυξημένες υποχρεώσεις δημοσιότητας για ασφαλιστικές και παρόχους υγείας.

3. Ενημέρωση και Διαφάνεια προς τους Ασφαλισμένους

-Οι ασφαλιστικές υποχρεούνται να ενημερώνουν 60 ημέρες πριν από κάθε αλλαγή ασφαλίστρου.
-Πρέπει να δημοσιεύουν σε εμφανές σημείο της ιστοσελίδας τους το ποσοστό αναπροσαρμογής για κάθε προϊόν.

Διαφάνεια και στους Παρόχους Υγείας

Ο νόμος για πρώτη φορά επεκτείνει τη διαφάνεια και στα νοσηλευτικά ιδρύματα και ιατρικούς παρόχους.

  • Όλα τα ιδιωτικά νοσοκομεία, κλινικές, διαγνωστικά κέντρα και όμιλοι οφείλουν να δημοσιεύουν αναλυτικό Τιμοκατάλογο Υπηρεσιών Υγείας, τόσο εντός των εγκαταστάσεών τους όσο και ηλεκτρονικά.
  • Κάθε πράξη πρέπει να συνοδεύεται από την αρχική τιμή, τηναναπροσαρμογή και το ποσοστό μεταβολής.
  • Οι μεταβολές τιμών γνωστοποιούνται έγκαιρα και αιτιολογημένα, έτσι ώστε να υπάρχει πλήρης ιχνηλασιμότητα στο κόστος υγείας.
  • Οι ανακοινώσεις αυτές πρέπει να παραμένουν διαθέσιμες για τουλάχιστον 10 έτη και να αποστέλλονται στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου.

Ο τελικός στόχος είναι να δημιουργηθεί μια αλυσίδα διαφάνειας όπου οι πάροχοι θα δημοσιοποιούν τις τιμές τους, οι ασφαλιστικές εταιρείες θα βασίζουν σε αυτές τις αναπροσαρμογές τους και οι ασφαλισμένοι θα γνωρίζουν ακριβώς που πηγαίνουν τα χρήματά τους.

Ας ελπίσουμε ότι αυτή τη φορά ο στόχος θα επιτευχθεί.

Πηγή άρθρου και εικόνας: Δελτίο Τύπου / Newsletter