ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ: Υπερδιπλασίασε τον τζίρο της σε μια δεκαετία- Πως έγινε κάτι παραπάνω από retailer

Η νέα αύξηση τζίρου, οι σημαντικές επενδύσεις, η επέκταση στο εξωτερικό, η διαδικασία όσο αφορά το πωλητήριο της Curry’s και το «μπουκέτο» των υπηρεσιών, που συνεχώς εμπλουτίζεται.

«More than a retailer». Σε αυτό το motto βασίστηκε ο Γιάννης Βασιλάκος Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Κωτσόβολος – Dixons South East Europe μιλώντας για την ουσία της εταιρείας, κατά την διάρκεια της επίσημης παρουσίασης των οικονομικών αποτελεσμάτων της για το οικονομικό έτος 2022–2023, το οποίο ολοκληρώθηκε στις 30 Απριλίου.

Αύξηση 12% για τον τζίρο στα 733 εκατ. ευρώ

Ο κύκλος εργασιών έκλεισε στα 733 εκατ. ευρώ , σημειώνοντας σημαντική αύξηση της τάξεως του 12.1%, σε σχέση με το οικονομικό έτος 2021-2022. Η επίδοση αυτή σημαίνει πως η εταιρεία έχει κατορθώσει να υπερδιπλασιάσει τον τζίρο της σε σχέση με τα 342 εκατ. ευρώ της χρήσης 2012-2013. Αξίζει δε να επισημανθεί πως ακόμη και στα χρόνια της κρίσης της πανδημίας κατόρθωσε να ενισχύσει τις πωλήσεις της. Όσον αφορά, μάλιστα, την συνέχεια, ο κ. Βασιλάκος επεσήμανε πως υπάρχουν ακόμη περιθώρια ανάπτυξης για την Κωτσόβολος.

Tα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) έφτασαν τα €48.6 εκ., από €51.7 εκ. το προηγούμενο έτος. Τα λειτουργικά κέρδη (EBIT) ανήλθαν στα €20.7 εκ., από €25.2 εκ. το 2021- 2022, παρουσιάζοντας μείωση, λόγω των ισχυρών πληθωριστικών πιέσεων σε όλες –ανεξαιρέτως – τις γραμμές κόστους, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης στο κόστος πωληθέντων. Τα δε ταμειακά διαθέσιμα ανήλθαν σε 82,8 εκατ ευρώ, αυξημένα κατά 39,4% έναντι των €59.4 εκ. το 2021-2022. Μεταξύ άλλων, ο κ Βασιλάκος σημείωσε πως όσον αφορά τα ΕΒΙΤ, το πρώτο εξάμηνο της χρήσης ανήλθαν σε μόλις 1 εκατ. ευρώ ενώ στο δεύτερο (από τον Νοέμβριο του 2022 μέχρι το τέλος του Απριλίου) προστέθηκαν τα υπόλοιπα 20 εκατ. ευρώ, χάρη και στα πρόγραμμα κρατικών επιδοτήσεων για αναβάθμιση συσκευών.

Συνεχίζονται οι επενδύσεις- 13,4 εκατ. ευρώ το 2022-2023

Οι επενδύσεις για το συγκεκριμένο οικονομικό έτος έφτασαν τα €13.4 εκ., έναντι €13.3 εκ. το 2021-2022. Χάρη σε αυτές, η Κωτσόβολος ενίσχυσε για μία ακόμα χρονιά τα μερίδιά της στην Ελληνική και την Κυπριακή αγορά, συνεχίζοντας εντατικά τις επενδύσεις της, όσον αφορά το δίκτυο καταστημάτων της, δαπανώντας για αυτό το σκοπό 6,5 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, άνοιξε 3 νέα καταστήματα στην Ελλάδα (Καλαμαριά, Κιλκίς, Sani Μarina)και ένα ακόμα -το τρίτο κατά σειρά- στην Κύπρο (Πάφος). Ειδική μνεία αξίζει στο K-Spot στο Sani Resort, που αποτελεί ένα νέο και ιδιαίτερο concept, που θα έχει εφαρμογή σε τουριστικά σημεία υψηλού profil καθώς και σε premium μαρίνες. Αυτή την στιγμή υπάρχουν άλλα δυο (στο κέντρο των Ιωαννίνων και την Ρόδο) και στόχος είναι ο αριθμός τους να αυξηθεί στο μέλλον.

Επίσης η αλυσίδα προχώρησε σε 2 μεταστεγάσεις (Ξάνθη, Καλλιθέα) και 6 Ανακαινίσεις Καταστημάτων (Βριλήσσια, Κατερίνη, Λάρισα, Σέρρες, Άργος, Περιστέρι). Παράλληλα, ολοκλήρωσε μία σειρά σημαντικών αναβαθμίσεων, τόσο σε υποδομές, όσο και σε λειτουργικά συστήματα εξυπηρέτησης,. Επίσης, ενίσχυσε την εφοδιαστική της αλυσίδα, με επενδύσεις σε ρομποτικούς αυτοματισμούς κεντρικής αποθήκης & αποθήκης ανταλλακτικών τελευταίας τεχνολογίας (1,7 εκατ. ευρώ) και ολοκλήρωσε μία σειρά μεγάλων έργων ψηφιακού μετασχηματισμού, όπως, μεταξύ άλλων, την πλήρη μετάβαση όλων των συστημάτων της εταιρείας σε νέες σύγχρονες πλατφόρμες λογισμικού, αλλά και τη αυτών, στο Microsoft Azure cloud, επενδύοντας για αυτούς τους σκοπούς 5,2 εκατ. ευρώ.

Επενδύσεις 19,4 εκατ. ευρώ στην τρέχουσα χρήση

Για την τρέχουσα χρήση 2023/2024 αναμένεται να πραγματοποιηθούν επενδύσεις ύψους 19,4 εκατ ευρώ, με τα 4,9 εκατ. εξ αυτών να αφορούν το δίκτυο καταστημάτων. Συγκεκριμένα το πλάνο της Κωτσόβολος που αυτή την στιγμή διαθέτει δίκτυο 95 καταστημάτων (80 εταιρικά και 15 franchise) περιλαμβάνει 3 νέα Καταστήματα στην Ελλάδα (Ρέθυμνο, Ζάκυνθος, Ορεστιάδα), 1 Μεταστέγαση Καταστήματος που έχει ήδη ολοκληρωθεί (Αλεξανδρούπολη),5 Ανακαινίσεις Καταστημάτων (Τούμπα, Ευκαρπία, Mall, Άργος, Πύργος) και πλήθος έργων βελτίωσης υποδομών, προσβασιμότητας & τεχνολογιών καταστημάτων.

Επενδύσεις ύψους 4,1 εκατ. ευρώ σχεδιάζονται σε τεχνολογικές λύσεις και συστήματα (Commerce Platform Upgrade and Redesign, SAP EWM & TMS, Customer Insights & Marketing Execution Platform και New Loan Platform), budget 1 εκατ. ευρώ έχει δεσμευθεί για αυτοματισμούς αποθήκης ενώ 9,4 εκατ ευρώ θα χρειαστούν για την φάση 1 των αυτοματισμών στην νέα αποθήκη της Κωτσόβολος που έχει αρχίσει να χτίζεται στο Θριάσιο. Όπως σημείωσε ο κ. Βασιλάκος, η Κωτσόβολος θα νοικιάζει αυτές τις εγκαταστάσεις (στο σχήμα των ιδιοκτητών συμμετέχει και η Τrade Estates του Ομίλου Fourlis) και εκτίμησε πως στις αρχές του 2024 θα έχει αρχίσει να τις χρησιμοποιεί τουλάχιστον για τα small boxes. Ακόμη ανέφερε πως στόχος της εταιρείας είναι αυτό το νέο αποθηκευτικό, διανεμητικό και επισκευαστικό κέντρο των 56.000 τμ να αποτελεί την βασική και ίσως και την μοναδική της σχετική μονάδα, χωρίς να έχει αποφασιστεί ακόμη τι θα γίνει με τις υπάρχουσες.

More than a retailer

Στην συνέχεια ο κ. Βασιλάκος αναφέρθηκε σε μια σειρά από κινήσεις της εταιρείας που σταδιακά την καθιστούν κάτι παραπάνω από μια αλυσίδα λιανικής. Συγκεκριμένα έκανε λόγο για τον στόχο της 100% γεωγραφικής κάλυψης αλλά και την πληθώρα λύσεων που προσφέρονται στους καταναλωτές (Fix & Go επισκευή σε 1 ώρα, Quick point online παραγγελία, παραλαβή σε 20’ από το κατάστημα, Παράδοση στο σπίτι μέσα σε 60’, Παράδοση με ραντεβού Ραντεβού με έναν εξειδικευμένο σύμβουλο στο σπίτι). Στην παρουσίαση του στάθηκε και στο πρώτο και μοναδικό Apple Shop νέας γενιάς στην Νοτιοανατολική Ευρώπη που δημιουργήθηκε στο The Mall Athens χαρακτηρίζοντας το μεγάλη υπόθεση για την χώρα αλλά και στο Σείριος Οutlet, που έχει δημιουργηθεί για μεταχειρισμένες συσκευές. Ακόμη μίλησε για το νέο επισκευαστικό κέντρο 3.000 τ.μ,. τονίζοντας πως αν αυτή η δραστηριότητα αποσχιζόταν θα δημιουργούσε την μεγαλύτερη εταιρεία επισκευών στην Ελλάδα.

Ειδική αναφορά επεφύλασσε στο Design Lab με τους 40 inhouse designers, που καλύπτουν τις ανάγκες του οργανισμού παρέχοντας παράλληλα υπηρεσίες προς τρίτους, υποστηρίζοντας σύνθετα έργα αλλά και στην προσπάθεια να εκπαιδευθούν developers στους κόλπους της εταιρείας. Επίσης παρουσίασε την adpoints , μία ενιαία πλατφόρμα διαχείρισης διαφημιστικού χώρου OnLine & Ιn-store (Retail Media). Χρησιμοποείται για την διαχείριση σημείων, περιεχομένου και διαφημιστικού χρόνου της Κωτσόβολος ή τρίτων και επιτρέπει μια ενιαία διαδικασία campaign management σε όλα τα διαθέσιμα σημεία (Κωτσόβολος + σημεία τρίτων) και σε όλα τα touchpoints. Στήθηκε πριν περίπου ένα χρόνο και καταγράφει θετικά αποτελέσματα, εξυπηρετώντας κατά κύριο λόγο προμηθευτές της Κωτσόβολος αλλά και τρίτες εταιρείες (Αlpha Bank, Generali κα), σε συνεργασία κατά περιπτώσεις και με διαφημιστικές εταιρείες και media agencies. Την δραστηριότητα αυτή συμπληρώνει η πλατφόρμα Data Sharing & Insights Deepview, η οποία παρέχοντας απευθείας πρόσβαση μέσω της ιδιόκτητης αρχιτεκτονικής (Microsoft / Azure / PowerBi) και χωρίς εμπλοκή τρίτων, δίνει στους συνεργάτες της Κωτσόβολος της δυνατότητα να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε δεδομένα που αφορούν το Brand τους, τα προϊόντα τους, τους χρήστες, καθώς και δεδομένα αποτελεσματικότητας.

Ακόμη, η Κωτσόβολος αξιοποιώντας το δίκτυο των καταστημάτων σε όλη την Ελλάδα αλλά και το εκτεταμένο δίκτυο διανομής της , παρέχει υπηρεσίες last mile σε τρίτους (Vodafone, Zackret, Μax Stores) ενώ έχει ανοίξει μια σειρά από νέα κανάλια και δραστηριότητες (Επίσκεψη στον χώρο του πελάτη, επιτόπου διερεύνηση των αναγκών του και ολοκλήρωση της διαδικασίας πώλησης, Συμμετοχή στο marketplace της Wolt, φωτοβολταικά, ηλιακοί θερμοσίφωνες, αντλίες θερμότητας, έπιπλα κουζίνας και υπνοδωματίου, Airbnb project σε Χαλκιδική και Πάρο, έργα Δημοσίου ωκαι Ολοκληρωμένες λύσεις K2B, που περιλαμβάνουν λύσεις digital signage, hotel tv, ηλεκτρονικών ετικετών και διαχείρισης μουσικής).

Ακόμη στην πρώτη φάση της διαδικασίας πώλησης

Όσον αφορά τις εξελίξεις, μετά το πωλητήριο που ανακοίνωσε ο μητρικός όμιλος της Currys για την Κωτσόβολος, ο κ. Βασιλάκος επεσήμανε πως δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και πως ακόμη η διαδικασία βρίσκεται στην πρώτη φάση της. Η Citi, που αποτελεί τον χρηματοικονομικό σύμβουλο, συλλέγει ενδιαφέρον για την εταιρεία και όσοι εκδηλώσουν σχετική πρόθεση θα περάσουν από την ανάλογη αρχική αξιολόγηση. Όσοι κριθούν πως πληρούν τις προϋποθέσεις, λογικά μετά το καλοκαίρι θα λάβουν περισσότερες πληροφορίες με την διαδικασία να περνά στην επόμενη φάση της. Φυσικά στο τελικό στάδιο θα υπάρξει ενδελεχές due diligence, που θα απαιτήσει σαν διαδικασία αρκετό χρόνο. Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Βασιλάκος ανέφερε πως θα μπορούσε η υπόθεση να μην οδηγήσει τελικά στην πώληση της Κωτσόβολος ενώ υπογράμμισε πως ακόμη και να υπάρξει νέος ιδιοκτήτης, στόχος του θα είναι να κάνει ακόμη μεγαλύτερη την ελληνική εταιρεία, που ήδη υπεραποδίδει. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η Κωτσόβολος δεν αποτελεί κάποια εταιρεία που αντιμετωπίζει προβλήματα και για την οποία θα ενδιαφερόταν κάποιο distress fund, που θα ήθελε να αποκομίσει οφέλη από το restructuring.

Το ζήτημα της επέκτασης στο εξωτερικό

Η διαδικασία πάντως που έχει ξεκινήσει φαίνεται πως μεταθέτει για αργότερα το πλάνο διείσδυσης της Κωτσόβολος και σε άλλες χώρες, πλήν της Ελλάδας και της Κύπρου, με τα Βαλκάνια φυσικά να αποτελούν τον πρώτο στόχο. Όπως σημείωσε ο κ. Βασιλάκος καθώς το σχέδιο αυτό δεν είχε συμπεριληφθεί στον σχεδιασμό από την προηγούμενη χρήση, τώρα θα πρέπει να συζητηθεί στο τέλος της τρέχουσας οικονομικής χρονιάς μαζί με την Currys ή με κάποιον τυχόν νέο ιδιοκτήτη. Σαν απαραίτητη προϋπόθεση όρισε να μπορέσει η δραστηριότητα της Κύπρου να αποδείξει πως αποτελεί ένα βιώσιμο μοντέλο (μόνο καταστήματα, μικρή κεντρική δομή, διοίκηση από την Ελλάδα). Όπως όλα δείχνουν αυτό έχει ήδη συμβεί με τον κ. Βασιλάκο να τονίζει πως ήδη η Κωτσόβολος έχει σημαντικό αποτύπωμα στην κυπριακή αγορά και να σημειώνει πως με ένα κατάστημα ακόμη στην Λάρνακα μπορεί να κατορθώσει ακόμη περισσότερα.

Πηγή άρθρου και εικόνας: από Δελτίο Τύπου / Newsletter

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ