KPMG: Προτεραιότητα το ταλαντούχο δυναμικό για τα ηγετικά στελέχη της τεχνολογίας

Ο COVID-19 επιταχύνει τη μετακίνηση του ταλαντούχου δυναμικού, με τους φυσικούς κόμβους να παραμένουν και αυτοί σημαντικοί σύμφωνα με την έρευνα “Technology Industry Survey” της KPMG

Η πανδημία της νόσου COVID-19 έφερε ραγδαία επιτάχυνση στους νέους τρόπους εργασίας, αλλά οι «κόμβοι τεχνολογίας» (technology hubs) ανά τον κόσμο έχουν έρθει για να μείνουν, σύμφωνα με τη νέα έρευνα της KPMG, αν και μπορεί να μην βρίσκονται στην Silicon Valley. 

Όταν πολλά γραφεία και αστικά κέντρα έκλεισαν στις αρχές του 2020, ολόκληρο το ανθρώπινο δυναμικό στράφηκε στην εξ αποστάσεως εργασία, με κάποιους εργαζομένους να εγκαταλείπουν τις μεγάλες πόλεις προς αναζήτηση μεγαλύτερων και πιο οικονομικών χώρων, μεταξύ άλλων λόγων. Ωστόσο, τα ηγετικά στελέχη της τεχνολογίας θεωρούν ότι η μελλοντική επιτυχία του κλάδου θα εξαρτηθεί από την ισορροπία μεταξύ του φυσικού χώρου εργασίας και μιας μεγαλύτερης ευελιξίας. 

Στην πιο πρόσφατη έρευνα “Technology Industry Survey” της KPMG συμμετείχαν περισσότεροι από 800 ηγέτες του κλάδου της τεχνολογίας. Το 39% πιστεύει ότι πόλεις «κόμβοι» όπως το Λονδίνο, η Σιγκαπούρη και το Tel Aviv θα συνεχίσουν να παίζουν ζωτικό ρόλο, επιτρέποντας στο ταλαντούχο δυναμικό να συγχρωτίζεται και να συνεργάζεται σε κοινότητες με ισχυρή ψηφιακή υποδομή. Σε ποσοστό μόλις 22% πιστεύουν ότι οι κόμβοι αυτοί δεν είναι πλέον σημαντικοί. Τα ευρήματα μοιάζουν με προηγούμενα της έρευνας “CEO Outlook Pulse Survey” της KPMG του 2021, η οποία αποκάλυψε ότι το 78% των ηγετών στον τεχνολογικό κλάδο δεν έχουν σχέδια να μειώσουν το φυσικό τους αποτύπωμα και μόλις το ένα τέταρτο (26%) αναμένει να προσλάβει στο μέλλον ταλαντούχο δυναμικό που θα εργάζεται κυρίως εξ αποστάσεως. 

Ο Alex Holt, Παγκόσμιος Επικεφαλής του κλάδου Τεχνολογίας, ΜΜΕ και Τηλεπικοινωνιών στην KPMG, σχολιάζει «Η επιτυχία του τομέα της τεχνολογίας ξεπέρασε τους περισσότερους από τους υπόλοιπους κλάδους κατά τη διάρκεια του COVID-19, με πολλές εταιρείες να καταγράφουν σημαντική ανάπτυξη από την έναρξη της πανδημίας. Το γεγονός αυτό έχει προάγει περαιτέρω την αντίληψη ότι η δημιουργικότητα και η καινοτομία μπορούν πλέον να αναπτυχθούν κυριολεκτικά οπουδήποτε, με τη συνεργασία να γίνεται περισσότερο διαδικτυακή και παγκόσμια. Ωστόσο, μια εταιρεία χρειάζεται να μπορεί να συνεχίζει να καινοτομεί και η έκθεση της KPMG “Technology Innovation Hubs” αποκαλύπτει ότι οι φυσικοί χώροι εργασίας και οι κόμβοι καινοτομίας παραμένουν βασικό κομμάτι των στρατηγικών των εταιρειών τεχνολογίας, αν και ενδέχεται να μην βρίσκονται γύρω από τη Silicon Valley.» Επίσης, ανέφερε «Ταλαντούχοι μηχανικοί και ειδικοί στην πνευματική ιδιοκτησία αποτελούν την καρδιά του τεχνολογικού κλάδου και η διατήρηση του κορυφαίου ταλέντου αποτελεί στρατηγική επιταγή. Οι εργοδότες το γνωρίζουν και επιδιώκουν ευέλικτες ρυθμίσεις για την εργασία, συμπεριλαμβανομένων μόνιμων υβριδικών μοντέλων για το εργατικό δυναμικό. Καθώς οι εργαζόμενοι διασκορπίζονται γεωγραφικά, θα προκύψουν νέες εστίες ανάδειξης ταλέντων με τεχνικές δεξιότητες»

Ζητήθηκε επίσης από στελέχη του κλάδου να ταξινομήσουν πόλεις σε όλο τον κόσμο, εκτός της Silicon Valley, οι οποίες πιστεύουν ότι θα εξελιχθούν ως κόμβοι τεχνολογικής καινοτομίας τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Οι πόλεις που συμπλήρωσαν την κορυφαία 10άδα είχαν ήδη ξεχωρίσει ως ισχυρά οικοσυστήματα και πριν από την πανδημία, γεγονός που τους επιτρέπει να ισχυροποιηθούν – και ενδεχομένως να αποτελέσουν πραγματικό ανταγωνισμό για τη Silicon Valley – καθώς ο κόσμος προετοιμάζεται για την ανάκαμψη μετά τον COVID-19. 

Αξίζει να σημειωθούν κάποιες μετακινήσεις στην κορυφαία δεκάδα σε σύγκριση με την περσινή έρευνα. Η Seoul, που κατατάχθηκε όγδοη πέρυσι, έπεσε από τη δεκάδα στην δέκατη τέταρτη θέση φέτος, ενώ οι πόλεις Austin και Seattle, που κατέλαβαν την ενδέκατη και την εικοστή τέταρτη θέση αντίστοιχα πέρυσι, μοιράστηκαν τη δέκατη θέση το 2021. 

Ενώ η Silicon Valley είναι γνωστή ως η κυρίαρχη περιοχή στην παγκόσμια τεχνολογία, μόνο το ένα τρίτο των ηγετικών στελεχών αναφέρει με ισχυρή βεβαιότητα ότι θα διατηρήσει την ηγετική της θέση στην καινοτομία μακροπρόθεσμα, με ένα παρόμοιο ποσοστό να πιστεύει ότι δεν θα το καταφέρει. 

Ο Alex Holt προσθέτει «H KPMG ρώτησε τους συμμετέχοντας που προηγουμένως είχαν απαντήσει ότι οι φυσικοί κόμβοι είναι πολύ σημαντικοί, ποια είναι η πιθανότητα το κέντρο τεχνολογικής καινοτομίας του κόσμου να μετακινηθεί από τη Silicon Valley σε άλλη τοποθεσία τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Το ένα τρίτο (32%) δηλώνει έντονη βεβαιότητα ότι η Silicon Valley θα διατηρήσει την ηγετική της θέση τα επόμενα τέσσερα χρόνια, ενδιαφέρον όμως είναι και ότι σε παρόμοιο ποσοστό πιστεύουν έντονα ότι δεν θα το καταφέρει. Οι απόψεις εταιρειών διαφορετικού μεγέθους παρουσιάζουν ελαφρές αποκλίσεις σε αυτό το θέμα. Σε ποσοστό 38% οι μεγάλες τεχνολογικές επιχειρήσεις πιστεύουν ότι η Silicon Valley θα διατηρήσει την ηγετική της θέση, αλλά μόλις το 27% των μικρών/νεοφυών εταιρειών έχουν την ίδια άποψη. Οι εταιρείες μεσαίου μεγέθους βρίσκονται στη μέση στο 32%. Αυτό που γίνεται φανερό από την έρευνά μας είναι ότι τα ηγετικά στελέχη στον κλάδο της τεχνολογίας αφουγκράζονται τους ανθρώπους τους και διαμορφώνουν πολιτικές και απόψεις για τις μελλοντικές στρατηγικές τους με βάση τις ανάγκες και τις προσδοκίες του εργατικού τους δυναμικού και τα οφέλη αλλά και τις δυσκολίες που δημιουργούν τα διαφορετικά μοντέλα εργασίας. Ο κλάδος έχει τη φήμη ότι βρίσκεται στην πρωτοπορία των νέων τρόπων εργασίας και η άποψή μου είναι ότι ο COVID-19 απλώς επιτάχυνε αυτή την αίσθηση της καινοτομίας και των προοδευτικών αλλαγών. Δεν υπάρχει μία προσέγγιση που να ταιριάζει σε όλους και ήδη βλέπουμε κάποια διαφοροποίηση στον κλάδο. Ενώ υπάρχουν ακόμα μερικά σημαντικά ερωτήματα που μένουν αναπάντητα σχετικά με τα μακροπρόθεσμα μοντέλα για το εργατικό δυναμικό, ο τομέας φαίνεται να δράττεται της ευκαιρίας να δημιουργήσει μια πραγματικά υβριδική δομή, συνδυάζοντας τα αναπτυσσόμενα οικοσυστήματα τεχνολογικών κόμβων με την ευελιξία, την ισορροπία και την πρόσβαση στο ταλαντούχο δυναμικό που προσφέρει η απομακρυσμένη εργασία».

* Οι 10 κορυφαίες πόλεις που θεωρούνται ότι θα είναι οι κορυφαίοι κόμβοι καινοτομίας τεχνολογίας τα επόμενα τέσσερα χρόνια (εκτός Silicon Valley/San Francisco)

2021
1: Singapore
2 (tie): New York City / Tel Aviv
4: Beijing
5: London
6: Shanghai
7: Tokyo
8: Bengaluru
9: Hong Kong
10 (tie): Austin / Seattle

Σχετικά με την έρευνα Technology Industry Survey 2021 της KPMG
Η έρευνα Technology Industry Survey 2021 της KPMG, που δημοσιεύεται για ένατο έτος, περιελάμβανε απαντήσεις από περισσότερους από 800 παγκόσμιους ηγέτες στον κλάδο της τεχνολογίας σε όλους τους σημαντικούς επιμέρους τομείς, μεταξύ των οποίων οι τεχνολογικές υπηρεσίες, το διαδίκτυο/ηλεκτρονικό εμπόριο, το hardware/ηλεκτρονικά, το λογισμικό/SaaS και οι ημιαγωγοί. Δώδεκα χώρες συμπεριλήφθηκαν στην ηλεκτρονική έρευνα και περίπου τα δύο τρίτα (66%) των ερωτηθέντων ήταν ανώτερα διοικητικά στελέχη (C-level). Τα δεδομένα για αυτήν την έκδοση συλλέχθηκαν από τον Μάρτιο του 2021 έως τον Μάιο του 2021.
Η έρευνα “2021 KPMG Pulse CEO Outlook Survey” περιλαμβάνει τις απόψεις 500 CEO σε μεγάλες παγκόσμιες εταιρείες (ετήσια έσοδα άνω των 500 εκατομμυρίων δολαρίων), συμπεριλαμβανομένων 50 στον κλάδο της τεχνολογίας. Η έρευνα διήρκησε από τον Ιανουάριο του 2021 έως τον Μάρτιο του 2021, και αφορούσε τις βασικές προκλήσεις και ευκαιρίες για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων τα επόμενα τρία χρόνια και την ανταπόκρισή τους στη συνεχιζόμενη πανδημία του COVID-19.


ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ KPMG
Η KPMG είναι ένας παγκόσμιος οργανισμός ανεξάρτητων εταιρειών παροχής Ελεγκτικών, Φορολογικών και Συμβουλευτικών υπηρεσιών. Δραστηριοποιούμαστε σε 146 χώρες και περιοχές και για το οικονομικό έτος 2020 απασχολήσαμε περίπου 227 000 άτομα, σε εταιρείες-μέλη παγκοσμίως. Κάθε εταιρεία της KPMG είναι νομικά διακριτή και αυτοτελής οντότητα και αυτοχαρακτηρίζεται ως τέτοια. H KPMG International Limited είναι ιδιωτική Αγγλική εταιρεία περιορισμένης ευθύνης με εγγυητικές εισφορές. H KPMG International Limited και οι σχετικές εταιρίες με αυτή δεν παρέχουν υπηρεσίες σε πελάτες.

Πηγή άρθρου και εικόνας: από Δελτίο Τύπου / Newsletter

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ