PROLEPSIS: Η ΑΒ Βασιλόπουλος σταθερά δίπλα στους μαθητές με τα προγράμματα ΔΙΑΤΡΟΦΗ και ΔΙΑΤΡΟΦΟΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ του Ινστιτούτου 

Υγιεινά γεύματα σε παιδιά που έχουν ανάγκη εξασφάλισε και το 2022 η ΑΒ Βασιλόπουλος, μέσα από το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ του Ινστιτούτου Prolepsis. Συνολικά, χάρη στην πολύτιμη συνδρομή της ΑΒ Βασιλόπουλος, που υποστηρίζει από το 2014 έως σήμερα το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ, περίπου 1,3 εκατομμύρια δωρεάν θρεπτικά γεύματα έχουν φτάσει σε χιλιάδες μαθητές που φοιτούν σε σχολεία ευπαθών περιοχών. Παράλληλα με το πρόγραμμα «Διατροφοπεριπέτειες», υποστηρίζει την εκπαίδευση 10.000 μαθητών στην υγιεινή διατροφή.

Σε μία περίοδο με τεράστιες οικονομικές δυσκολίες, η ΑΒ Βασιλόπουλος στήριξε έμπρακτα οικογένειες και μαθητές μέσα από το ανθρωπιστικό και εκπαιδευτικό έργο του Ινστιτούτου Prolepsis. Επισημαίνεται ότι στα σχολεία που υποστηρίζει η ΑΒ Βασιλόπουλος μέσω του Προγράμματος ΔΙΑΤΡΟΦΗ σε ευπαθείς περιοχές της Αττικής, της Μακεδονίας και της Θράκης, ένα μεγάλο ποσοστό οικογενειών των μαθητών αντιμετωπίζει επισιτιστική ανασφάλεια. Ενδεικτικά, με βάση στοιχεία από το σχολικό έτος 2020-2021, κατά μέσο όρο το 45,9% των οικογενειών των μαθητών αντιμετώπιζε επισιτιστική ανασφάλεια. Επιπλέον, στο 17,2% των οικογενειών, κανένας από τους δύο γονείς δεν έχει εισόδημα, ενώ στο 7,2% των οικογενειών υπήρξε διακοπή σύνδεσης του ηλεκτρικού ρεύματος κατά το προηγούμενο έτος για περισσότερο από μία εβδομάδα.

Η συνέχιση της συνεργασίας της ΑΒ με το Ινστιτούτο Prolepsis στα πεδία της σχολικής σίτισης και της εκπαίδευσης στην υγιεινή διατροφή είναι καίριας σημασίας σε μία εξαιρετικά κρίσιμη χρονιά, κατά την οποία αναδείχθηκαν οι επιπτώσεις της πανδημίας στο βάρος και στη φυσική κατάσταση των παιδιών. Ερευνητικά δεδομένα αναδεικνύουν στροφή των παιδιών, τη συγκεκριμένη περίοδο, σε ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες, πολλές ώρες μπροστά από μία οθόνη, μειωμένη σωματική δραστηριότητα και αλλαγές στη διάρκεια και την ποιότητα του ύπνου. Όλοι αυτοί οι παράγοντες έχει φανεί ότι συντελούν σε αύξηση του δείκτη μάζας σώματος των παιδιών.

Ιδιαίτερα με τις «Διατροφοπεριπέτειες», η ΑΒ Βασιλόπουλος στηρίζει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά μία καινοτόμο εκπαιδευτική δράση, η οποία προωθεί με βιωματικό τρόπο την υγιεινή διατροφή και τη σωματική δραστηριότητα. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα υλοποιείται από το Ινστιτούτο Prolepsis σε σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σε διάφορες περιοχές της χώρας, όπως Αττική, Θεσσαλονίκη, Κρήτη, Ιωάννινα, Λάρισα, Ξάνθη, Χαλκίδα, Πάτρα, Κεφαλονιά, Ρόδο, Κω, Χίο, Λήμνο κ.ά. Η ομάδα του έργου αποτελείται από ιατρούς, διατροφολόγους και ειδικούς προαγωγής υγείας του Ινστιτούτου, οι οποίοι συνεργάζονται με παιδαγωγούς και θεατρολόγους, ώστε τα παιδιά να διδαχθούν με κατάλληλο, διαδραστικό και δημιουργικό τρόπο τις βασικές αρχές της υγιεινή διατροφής, τις ομάδες τροφίμων, τη συχνότητα και τις αναλογίες των γευμάτων. Στις εκπαιδευτικές δράσεις του προγράμματος «Διατροφοπεριπέτειες» έχουν ενταχθεί 6.860 μαθητές από 42 σχολεία της επικράτειας, ενώ έως το τέλος του έτους θα έχουν παρακολουθήσει το πρόγραμμα 10.000 μαθητές. Το 2021 είχαν συμμετάσχει στις δράσεις 5.000 μαθητές.

«Με τη συγκινητική υποστήριξη της ΑΒ Βασιλόπουλος καταφέρνουμε να βρισκόμαστε κάθε χρόνο δίπλα σε μαθητές και οικογένειες που έχουν ανάγκη. Ιδιαίτερα φέτος, που οι κοινωνικοοικονομικές συνέπειες της πανδημίας και η ακρίβεια προσθέτουν επιπλέον δυσβάστακτο βάρος στους πιο ευάλωτους, η ΑΒ Βασιλόπουλος είναι πάλι κοντά μας. Παράλληλα, αναγνωρίζει τη σημασία της προώθησης υγιεινών διατροφικών συνηθειών, υποστηρίζοντας ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που επιδιώκει να μεταφέρει το μήνυμα της υγιεινής διατροφής σε χιλιάδες μαθητές ανά την Ελλάδα», επισημαίνει η κα Αθηνά Λινού, Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Prolepsis. 

«Στην ΑΒ Βασιλόπουλος, δίνουμε καθημερινά τον καλύτερό μας εαυτό με μετρήσιμες πράξεις φροντίδας που αφήνουν θετικό αποτύπωμα στην κοινωνία και τους συνανθρώπους μας. Μέσα από τη συνεργασία μας με το Ινστιτούτο Prolepsis και το πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ, συμβάλλουμε στη μείωση της επισιτιστικής ανασφάλειας των παιδιών και προωθούμε την υγιεινή διατροφή. Για όλους. Με ένα γεύμα τη φορά! Και με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά ώστε οι μικροί μας φίλοι να υιοθετούν υγιεινές διατροφικές συνήθειες, με χαμόγελο, ισότητα και αλληλεγγύη στο σχολείο», δηλώνει η κα Αλεξία Μαχαίρα, Υπεύθυνη Επικοινωνίας και Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, ΑΒ Βασιλόπουλος.

Λίγα λόγια για το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ (www.diatrofi.prolepsis.gr) υλοποιείται από το Ινστιτούτο Prolepsis από το 2012 σε ευπαθείς περιοχές της χώρας και έχει προσφέρει περισσότερα από 17 εκατομμύρια υγιεινά δωρεάν γεύματα, σε 876 σχολεία (νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια) και περίπου 118.085 μαθητές σε όλη την Ελλάδα.

Το Πρόγραμμα υλοποιείται από το Ινστιτούτο Prolepsis με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, με Χρυσό Δωρητή την ΑΒ Βασιλόπουλος, καθώς και με την πολύτιμη συνδρομή ιδρυμάτων, εταιρειών και μεμονωμένων πολιτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. 

Πηγή άρθρου και εικόνας: Δελτίο Τύπου/Newsletter

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ